Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.9 AVF] Nierówna praca na biegu jałowym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na biegu jałowym czasami rzuci silnikiem co czuć siedzac w środku.

Od czego zacząć?

Edytowane przez dawid93

Opublikowano

Mam to samo. Wstępna diagnoza mechanika wskazuje na problem z pompowtryskiwaczem. Za półtora tygodnia oddaję auto do serwisu zajmującego się pompkami i dam znać co wynikło.

Opublikowano
  • Autor

Z tego co wyczytałem na forum to osoby wskazują problem na uszczelki na pompowtryskach. Nie spotkałem się z odpowiedzia że rzeczywiście to było konkretną przyczyną dlatego zadałem pytanie w nowym temacie.

Daj znaka, oby zdiagnozowali dobrze i żebyś nie zabulil za dużo ?

Edytowane przez dawid93

Opublikowano

Dzięki :) Mechanik uprzedził mnie, że demontaż pompowtrysków często kończy się demontażem głowicy więc lekkiego stracha mam :) ale za półtora tygodnia się okaże, mam nadzieję, że nie będzie tak źle.

Opublikowano

Najpierw należy zacząc od podoginania pinów na wtyczkach pompowtrysków, koszt zerowy i w wielu przypadkach pomaga.

Opublikowano

U mnie podoginałem piny na wtyczkach i 100 km spokój a później znowu. Mam już nowa listwę zasilająca wtryski czeka tylko na wymianę.

Opublikowano
  • Autor

Daj znaka czy pomoze

Opublikowano
22 godziny temu, ecobuda napisał:

Mam już nowa listwę zasilająca wtryski czeka tylko na wymianę.

Możesz  podać link gdzie kupiłeś ? Czy brałeś zamiennik z allegro ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. mam podobny problem zimny silnik na biegu jałowym nierówno pracuje. po przejechaniu km juz wszystko jest ok. jakie logi zrobić ?

Opublikowano

Ja jestem już po wizycie u mechanika. Logami stwierdził, że korekcje na dwóch pompkach odbiegają od normy. Po zdjęciu pokrywy zaworów stwierdził jednak najgorsze - wytarty wałek rozrządu, wytarte regulacje pompowtrysków, prawdopodobnie wytarte również szklanki, wyrobione gniazda pompowtryskiwaczy. Dał mi do wyboru dwie opcje: 1) wymiana wałka, panewek, regulacji, pompowtrysków, szklanek, pompy vacum, pompy paliwa, tulejowanie gniazd i płukanie układu w koszcie całkowitym około 7 tys. Opcja 2) wymiana uszczelniaczy pompek i regulacji koszt 600 zł. Na razie wybrałem opcję drugą - więc wymienił mi uszczelniacze i regulacje. Po tej operacji korekcje wtrysków nie są idealne, ale zaczęły mieścić się w normie. Pojeździłem trochę autkiem i jak na razie nie rzuca silnikiem. Pojeździmy, zobaczymy.

Opublikowano
  • Autor

Ja spróbuje na pewno z pinami a później uszczelniacze. Mam zamiar wymienić też pompe vacum. Za półtora tyg dopiero będę miał auto pod ręką bo narazie jestem w trasie to zobaczymy. Ps co do 1 opcji mechanika Arek to chyba lepiej piec byłoby wymienić hehe

Opublikowano

Coś mi się wydaje, że wałki w tych silnikach to części eksploatacyjne :p w kupno drugiego silnika nie chcę iść, nie wiadomo w jakim stanie taki będzie.

Opublikowano

Ja kiedyś w golfie IV na pompowtryskach zwiększyłem VCDSem delikatnie obroty na jałowym i problem zniknął, tylko że u mnie korekty były idealne na ORI pompkach przy przebiegu bliskim pół miliona km.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Cześć. Wymieniłem pompe vacum jako pierwszy zabieg. Wymieniłem wezyki podciśnienia przy okazji dla pewności.

Auto dużo lepiej odpala. Ustąpiły drgawki na biegu jałowym - bardzo ładna kultura pracy jest teraz. Dodam że pompe vacum założyłem nowa z firmy Bosch.

Opublikowano

Jaki koszt wymiany tej pompy? 

Opublikowano
  • Autor

Nowa na allegro z podkładką 700pln. Robotę sam zrobiłem.

Opublikowano

Sporo kasy, ale jak widać warto :) trzymam kciuki aby problem nie powrócił.

Opublikowano
  • Autor

Zobaczymy bo dopiero drugi dzień po montażu. Czasem coś jeszcze jakbym wyczuwal. Trudno pojezdze i zobacze. Następnym razem uszczelniacze zaatakuje.