ko-lega Opublikowano 19 Grudnia 2021 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Hej, opiszę może po kolei jak to wyglądało, ogólnie to auto trochę stało. w zbiorniku nie było za dużo paliwa, więc przywiozłem sobie w kanistrze i zalałem do zbiornika. parę dni później miałem wybrać się autem w trasę ( po mieście prawe nie używam), auto odpaliło bez problemu, popracowało może 2 min. gdy wyprowadzałem z pod domu na ulicę, silnik pracował równo. Po około 2h ponownie wsiadłem do auta aby odpalić przed wyjazdem, już wtedy usłyszałem nierówną pracę silnika, ale pomyślałem, że za chwilę się ustabilizuje i pobiegłem jeszcze po coś do domu. Gdy wróciłem silnik już nie pracował nie było możliwości też odpalenia. Początkowo pomyślałem, że paliwo nie dochodzi do listwy wtryskowej, jednak po sprawdzeniu (naciśnięciu kulki) okazało się że paliwo tryska. Podłączyłem kompa nie zostały wykryte żadne błędy. Próby odpalenia na niewielkiej ilości benzyny podawanej bezpośrednio do kolektora ssącego przez jeden z króćców przyniosły wymierny efekt, auto zaczęło pracować oczywiście na tyle ile wystarczyło paliwa. Wykonałem "test wyjść" (czy jakoś tak), wszystko działało raczej poprawnie - przynajmniej na słuch, była reakcja. Gdzie szukać problemu, bo sam już nie mam pomysłu ?
ko-lega Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2021 Dodam jeszcze, że święci się kontrolka EPC ale tylko przed "odpaleniem" silnika na oparach paliwa. Obrotomierz reagował i zwiększa obroty poprawnie, tu chyba mogę wykluczyć czujnik g26? Dziś jeszcze raz sprawdzę czy aby na pewno paliwo jest podawane, dodatkowo sprawdzę czy wtryski mają sygnał do otwarcia.
ko-lega Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2021 Sprawdziłem fizycznie wtryski, robią mgiełke więc podają paliwo. Sprawdziłem również na vag czasy wtryskow, w pierwszej sek. jest około 10ms pozniej spadają czasy i stania wychodzi około 3ms. Czujnik g26 wykazuje znaki życia, wskazuje na rozrusznik 120obr/min. Nie nie mam pomysłu co dalej ... ktoś coś?
przem8 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Sprawdz ciśnienie paliwa. Po zapłonie ma być 3,5bara i 4 na odpalonym. 1
ko-lega Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2021 Sprawdzone Po włączeniu zapłonu nic, po uruchomieniu procedury startowej ( znaczy się rozrusznik ) nabija około 3.5 bar.
ko-lega Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 20 Grudnia 2021 Tego się nie spodziewałem ? , stwierdziłem, że problem musi być gdzieś w paliwie, ponieważ to był ostatni ruch jaki zrobiłem. Tu żeby nie było, że jakiś "gnój" wlałem. Byna kupiona na szelu w tani wtorek. Stwierdziłem, że wymienię filtr paliwa, z przewodu wpłynęła woda z byna. Jutro czyszcze zbiornik. Zastanawiam się skąd ta woda się wzięła, czy tylko z kondensacji...
ko-lega Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2021 Temat zakończony. Obie komory wyczyszczone i zalane denaturatem, przewody paliwowe przepłukane denaturatem. Zbiornik zalany czystym paliwem. Nowy filtr paliwa. Przyczyny : najprawdopodobniej w okresie kiedy auto stało z małą ilością paliwa doszło do kondensacji, szczególnie w lewej komorze. Nigdy nie dodawałam denaturatu, więc z czasem mogło się trochę tej wody zebrać. Wnioski: co jakiś czas dolewać denaturatu aby związał się z wodą, szczególnie w okresie zimowym Pozdro i wesołych świąt
Rekomendowane odpowiedzi