Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem po montażu RNSa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam w b7 miałem ori bluetooth do rozmòw , system glosnomowiacy oraz ori navigacje. radio było Concert II. zamontowałem RNSA i mam problem z systemem głośnomówiącym. otóż samochód łączy się z telefonem. radio się wycisza a ja nic nie słyszę. a osoba z którą rozmawiam mnie słyszy. co może być nie tak ? radio po zamontowaniu działa prawidłowo. muzyka z karty działa z płyty również, radio jak najbardziej. co godzinne informuje o utrudnieniach w ruchu czy coś podobnego. także wszystko działa poza jedną funkcją. jakby RNS połowicznie to ogarniał bo jak klikam TEL to wyskakuje ze telefon niepodłączony. a z kolei na Fisie działa tak jak zawsze czyli pokazuje komunikaty, wyświetla kontakty i obsługa z multifinkcji działa prawidłowo. 

Opublikowano

Jeżeli miałeś oryginalna nawigacje na fis z czytnikiem w bagażniku to jeżeli dobrze pamiętam to sygnał dźwiękowy  z bluetooth idzie przez niego i dopiero do radia - było o tym w temacie montażu bluetooth i trzeba coś tam przerobić .

Jaki masz ten moduł bluetooth? Musisz mieć high żeby na Rnse wyświetlało 

Opublikowano

Przerobić wiązkę od bt i puścić sygnały tel+ , tel-  i mute bezpośrednio do rnse,nie ma co się szczypać z tym bns 4.2 którego się nie używa w ogóle.

Edytowane przez pila24

Opublikowano

potwierdzam, miałem u siebie BNS4 i też miałem mega problem z BT, trzeba puścić sygnały telefonu bezpośrednio z modułu tel do RNSa i będzie OK. chyba że ni ma małej navi na pokładzie, to trzeba sprawdzić kodowanie i poprawność wpięcia przewodów w kostce rnsa

Opublikowano
  • Autor

modułu bluetooth nikt nigdy nie montował bo wszystko jest orginalne. bez kombinowania dopiero ja zacząłem modzić. nawigacja jest ta na fis przycisk obok drążka zmiany biegów a czytnik w bagażniku. Dokładnie

Opublikowano

czyli rozumiem że moduł BT był zamontowany już w fabryce, radio ori było concert2, do tego mała navi na FIS, a Ty tylko zmieniłesradio na RNS?

Jeśli tak to musiałeś coś pomieszać w przejściówce z Concerta, na RNS'a

zaraz zerknę w schematy co tam mogło pójść nie tak

a Ty napisz jakie masz kodowanie zrobione w RNS

Opublikowano
39 minut temu, MaTeo85 napisał:

czyli rozumiem że moduł BT był zamontowany już w fabryce, radio ori było concert2, do tego mała navi na FIS, a Ty tylko zmieniłesradio na RNS?

Jeśli tak to musiałeś coś pomieszać w przejściówce z Concerta, na RNS'a

zaraz zerknę w schematy co tam mogło pójść nie tak

a Ty napisz jakie masz kodowanie zrobione w RNS

edit.

Już chyba wiem w czym jest problem, z racji tego że masz małą navi z ori BT to kable MUTE, TEL- i TEL+ idą do czytnika navigacji, teraz gdy go nie używasz to radio nie wie że odbierasz telefon. Najprościej było by zrobić zworę w czytniku navi w bagażniku na 3 przewodach jak opisałem poniżej. Wtyczkę najlepiej wyciągnąć z czytnika i zostawić luźną, ale to jak wolisz, zawsze można wyjąć bezpiecznik z tyłu czytnika.

image.png.5f5a7cc1d6d80f1314bc6cddd5a01cad.png

Zwory na pinach zrób w 20 pinowej czarnej kostce przy czytniku w bagażniku:

PIN 17 łączysz z PIN 14

PIN 16 z PIN 13

PIN 19 z PIN 15

Dodatkowo we wtyczce 10 pinowej koloru czerwonego musisz przełożyć 3 przewody ponieważ w ori instalacji sygnał z nawi szedł do pinów 5, 6 i 7 a sygnał telefonu powinien znajdować sie w pinach 1, 2 i 3. Masz dwa wyjścia, albo przełożyć te przewody w ori kostce wtedy będzie jak niżej:

PIN 5 do PIN 3

PIN 7 do PIN 1

PIN 6 do PIN 2

ablo w przejściówce z concerta do rnsa w czerwonym gnieździe 10 pinowym zamień piny odwrotnie czyli:

PIN 3 do PIN 5

PIN 1 do PIN 7

PIN 2 do PIN 6

wtedy powinno działać.

aha zworki przy czytniku navi warto zrobić za pomocą takiej kostki i połączyć odpowiednie piny krótkimi przewodami żeby nie niszczyć ori instalacji.

image.png.49111e4cd38116155e5aec289d714b4f.png to jest gniazdo miniiso jak coś.

Edytowane przez MaTeo85

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.01.2022 o 12:31, MaTeo85 napisał:

edit.

Już chyba wiem w czym jest problem, z racji tego że masz małą navi z ori BT to kable MUTE, TEL- i TEL+ idą do czytnika navigacji, teraz gdy go nie używasz to radio nie wie że odbierasz telefon. Najprościej było by zrobić zworę w czytniku navi w bagażniku na 3 przewodach jak opisałem poniżej. Wtyczkę najlepiej wyciągnąć z czytnika i zostawić luźną, ale to jak wolisz, zawsze można wyjąć bezpiecznik z tyłu czytnika.

image.png.5f5a7cc1d6d80f1314bc6cddd5a01cad.png

Zwory na pinach zrób w 20 pinowej czarnej kostce przy czytniku w bagażniku:

PIN 17 łączysz z PIN 14

PIN 16 z PIN 13

PIN 19 z PIN 15

Dodatkowo we wtyczce 10 pinowej koloru czerwonego musisz przełożyć 3 przewody ponieważ w ori instalacji sygnał z nawi szedł do pinów 5, 6 i 7 a sygnał telefonu powinien znajdować sie w pinach 1, 2 i 3. Masz dwa wyjścia, albo przełożyć te przewody w ori kostce wtedy będzie jak niżej:

PIN 5 do PIN 3

PIN 7 do PIN 1

PIN 6 do PIN 2

ablo w przejściówce z concerta do rnsa w czerwonym gnieździe 10 pinowym zamień piny odwrotnie czyli:

PIN 3 do PIN 5

PIN 1 do PIN 7

PIN 2 do PIN 6

wtedy powinno działać.

aha zworki przy czytniku navi warto zrobić za pomocą takiej kostki i połączyć odpowiednie piny krótkimi przewodami żeby nie niszczyć ori instalacji.

image.png.49111e4cd38116155e5aec289d714b4f.png to jest gniazdo miniiso jak coś.

Hej. Bo widzę jesteś w temacie, szkoda że tak daleko. Poprzednik do mojej b7 wsadził RNS-E  I navi nie trybie. Dodatkowo w bagażniku mam navi. Ale kabli naobcinanał. Jednach najbardziej chodzi mi o dzwonienie, ktoś mnie słyszy a ja już go nie, radio się wycisza ale z głośników cisza. Ten temat powyżej się mi przyda ? 

Opublikowano

Więc jak już masz ucięte kable, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby dorobić 3 przewody od rnse (tel+, tel- i mute) i poprowadzić bezpośrednio do modułu telefonu z pominięciem oryginalnej wiązki, która jak pisałem idzie od modułu telefonu do navi w bagażniku i dopiero z navi wraca do radia.

Moduł telefonu masz w puszce pod wykładziną gdzie są nogi pasażera, trzeba odkręcić fotel jak coś.