Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drive select w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Chcialem podzielic sie spostrzeżeniami oraz tez podpytac w zwiazku z opcja "Drive select".

Zgodnie z tym co mozna wyczytac z instrukcji to drive select to:

"System drive select umożliwia odbiór w jednym samochodzie różnorodnych ustawień samochodu. Dzięki trybom offroad*, efficiency*, comfort, auto i dynamic za pomocą systemu infotainment kierowca może przełączać np. ze sportowego trybu jazdy na komfortowy. Ponadto, w trybie individual parametry samochodu można zestawić zgodnie z osobistymi życzeniami. W ten sposób np. można ułożyć sportowe ustawienie silnika z lekko obracającą się kierownicą."

Dodatkow info: 

WWW.MANUALESAUDI.COM

W mojej ocenie to bardzo fajna sprawa. Daje na pewno oszczednosci - pomiedzy trybem efficiency a dynamic jest kolo 1 litra roznicy w spalaniu - jestem jeszcze trakcie konczenia sprawdzania ale to to na dzien dzisiejszy wyglada.

Szczegolnie odczuwalna jest zmiana ukladu kierowniczego oraz charakterystyka pracy skrzyni biegow. Najwieksze roznice zauwazam pomiedzy efficiency a dynamic - tu napfrawde to czuc. Jezeli ktos nie lubi trybu efficiency to najlepiej chyba sobie jezdzic na "Auto".

Tryb efficiency bardzo szybko zmienia biegi - w sensie na niskich obrotach. W mojej opinii dziala to ladnie. Mam porownanie do passata gdzie dsg zwyczajnie tak pracuje ze szybko zmienia biegi i nawet "trzesie" buda, w Audi na moje tego nie ma.

Jakie sa Wasze opinie i jakie macie zdanie na temat tych trybow? Slyszalem tez opinie "na trybie efficiency szkoda skrzyni (automat)"... co sadzicie o tego typu opiniach?

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano

Ja jeżdżę albo na dynamic albo na indywidualnym, w którym zawieszenie ustawiłem na komfort a resztę na dynamic.  Inne tryby zamulają auto moim zdaniem ale każdy ma inne oczekiwania i upodobania.

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, Muskel1 napisał:

Ja jeżdżę albo na dynamic albo na indywidualnym, w którym zawieszenie ustawiłem na komfort a resztę na dynamic.  Inne tryby zamulają auto moim zdaniem ale każdy ma inne oczekiwania i upodobania.

fajnie masz opcje zawieszenia :) ja tego nie mam niestety - albo stety odpukac przy naprawach ;)

No efficiency w porownaniu do dynamic na pewno "zamula" choc auto moim zdaniem ladnie sie zbiera jak mocniej gaz wcisniesz. Na efficiency z tego co czytalem to nawet KM sa redukowane ;)

Opublikowano

Nie wiem czy redukują moc czy zmieniają tylko charakterystykę zmiany biegów i reagowanie silnika na pedał gazu. W życiu przejechałem może 1 km w sumie na efficiency :decayed:  W B8 jeździłem też tylko na dynamic.  

Opublikowano

W każdym razie w trybie efficiency przełącza automatycznie klimę w tryb eco.

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, Muskel1 napisał:

W każdym razie w trybie efficiency przełącza automatycznie klimę w tryb eco.

tak to prawda. Za to kierownica chodzi jak maslo ;) Ogolnie po przesiadce w jakiekolwiek inne auto wydaje sie ze brak wspomagania....

Opublikowano

Ja jeżdżę na auto. Tak się jakoś przyzwyczaiłem codziennie dojeżdżać do pracy. Jak trzeba to wajcha i na dynamic. Nigdy nie jechałem na efficiency, no chyba tylko żeby sprawdzić.:-)

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, vvalery napisał:

Ja jeżdżę na auto. Tak się jakoś przyzwyczaiłem codziennie dojeżdżać do pracy. Jak trzeba to wajcha i na dynamic. Nigdy nie jechałem na efficiency, no chyba tylko żeby sprawdzić.:-)

ojojojoj nikt tu nie chce generowac mniej tych strasznych spalin :P 

Ja teraz na dynamic pojezdzae i zobacze spalanie ;) Ale tak sie przyzwyczailem do lekkosci kierownicy nawet na efficiency ze mi tu troche ciezko hehehe. Docelowo czuje ze bedzie Individual z opcjami silnik i skrzynia = auto, kierownica = auto, i ACC = dynamic 

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano
6 godzin temu, Koalakm napisał:

ojojojoj nikt tu nie chce generowac mniej tych strasznych spalin :P 

Ja teraz na dynamic pojezdzae i zobacze spalanie ;) Ale tak sie przyzwyczailem do lekkosci kierownicy nawet na efficiency ze mi tu troche ciezko hehehe. Docelowo czuje ze bedzie Individual z opcjami silnik i skrzynia = auto, kierownica = auto, i ACC = dynamic 

Nie chodzi o spaliny, tylko psucie silnika i skrzyni.

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, vvalery napisał:

Nie chodzi o spaliny, tylko psucie silnika i skrzyni.

powiem szczerze ze niezbyt w takie cos wierze (choc slyszalem to juz kilka razy) - chyba inzynierowie audi wiedza co robia ;) 

Opublikowano

Ja również nigdy nie jeżdżę w trybie efficiency.

W 95% używam trybu comfort, a jeżeli chcę szybciej ruszyć z pod świateł to przeżucam skrzynię w tryb "S". Wystarczy lewarek od skrzyni "klepnąć" w dół, nawet nie trzeba wciskać przycisku i skrzynia momentalnie przechodzi w tryb sportowy i auto robi się dynamiczne. Jak już sobie "depnę" to z powrotem przeżucam skrzynię w "D" i sobie dalej spokojnie jadę :D 

Opublikowano
2 godziny temu, Koalakm napisał:

powiem szczerze ze niezbyt w takie cos wierze (choc slyszalem to juz kilka razy) - chyba inzynierowie audi wiedza co robia ;) 

Oczywiście, że wiedzą, nawet olej zmienili na 0W20. Biznes ma się kręcić i nie ma być długowiecznych samochodów.

Opublikowano

Niskie obroty są podyktowane normami, jak najmniej CO2 ma samochód wyprodukować. 

Mnie też drażni że na D skrzynia wrzuca 6 bieg przy 1100 obrotów, koło dwumasowe i układ korbowo tłokowy mocno jest obciążony.  

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, patryciusz napisał:

Mnie też drażni że na D skrzynia wrzuca 6 bieg przy 1100 obrotów, koło dwumasowe i układ korbowo tłokowy mocno jest obciążony.  

a chyba ze tak - tego nie potrafie potwierdzic ani zaprzeczyc bo sie na tym nie znam :) Ktos jeszcze potwierdzi ta tezę?

P.S. Jak pisalem testuje teraz "Dynamic" - widze juz ze da sie tez bardzo ekonomicznie jezdzic - tez potrafi wrzucic 6 bieg przy 1100 obrotow .... wszystko zalezy jak sie gazem operuje.

Edytowane przez Koalakm

Opublikowano

Dodam, że w Dynamic'u(dokładniej w trybie S) skrzynia nie odpala "Wolnego Koła" co zmniejsza ilość spinania/rozpinania sprzęgieł. Szczególnie wysoka częstotliwość, gdy ktoś ma manierę lekkiego puszczania gazu.
W Comforcie (na D) z tego co wyczytałem w książce, czas spinania sprzęgieł jest dłuższy, aby było komfortowo-gładko. Nie wiem ile w praktyce, ale w teorii to chyba skróci ich żywotność?

Natomiast ciekawi mnie jak wpływa wybór ADS do pracy skrzyni. Mam na myśli np. Czy skrzynia na S w Dynamicu, pracuje tak samo jak S w Comforcie? :mysli:

12 godzin temu, Koalakm napisał:

a chyba ze tak - tego nie potrafie potwierdzic ani zaprzeczyc bo sie na tym nie znam :) Ktos jeszcze potwierdzi ta tezę?

P.S. Jak pisalem testuje teraz "Dynamic" - widze juz ze da sie tez bardzo ekonomicznie jezdzic - tez potrafi wrzucic 6 bieg przy 1100 obrotow .... wszystko zalezy jak sie gazem operuje.

jeżdżąc na niskich obrotach na pewno skracasz żywotność DPF :P

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, M4R1O napisał:

Dodam, że w Dynamic'u(dokładniej w trybie S) skrzynia nie odpala "Wolnego Koła" co zmniejsza ilość spinania/rozpinania sprzęgieł. Szczególnie wysoka częstotliwość, gdy ktoś ma manierę lekkiego puszczania gazu.
W Comforcie (na D) z tego co wyczytałem w książce, czas spinania sprzęgieł jest dłuższy, aby było komfortowo-gładko. Nie wiem ile w praktyce, ale w teorii to chyba skróci ich żywotność?

Natomiast ciekawi mnie jak wpływa wybór ADS do pracy skrzyni. Mam na myśli np. Czy skrzynia na S w Dynamicu, pracuje tak samo jak S w Comforcie? 

a to bardzo wazne info - dziekuje :)

19 minut temu, M4R1O napisał:

jeżdżąc na niskich obrotach na pewno skracasz żywotność DPF

a z tym sie raczej nie zgodze. W innej dyskusji uustalilismy ze jazda ekonomiczna generuje mniej sadzy wiec na moje jazda ekonomiczna wydluza zywotnosc DPF.

Opublikowano

W trybie S podczas ruszania, obroty pełnego spięcia sprzęgieł, są wyższe o jakieś 200 i faktycznie następuje to szybciej.

W korku dużo przyjemniej jest jechać w trybie D.

Patrząc na temperaturę sprzęgieł, najbardziej grzeją się przy ostrej jeździe i wtedy pewnie też się najwięcej zużywają.

Z tego co patrzyłem ciśnienie na sprzęgłach zmienia się w zależności od obciążenia  silnika. 

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, patryciusz napisał:

W korku dużo przyjemniej jest jechać w trybie D.

ale mowa o trybie Dynamic?

Opublikowano

Jeśli przełączymy skrzynie na D, to niezależnie jaki tryb jazdy jest wybrany, to ona pracuje dla mnie tak samo. 

Ale już tempomat aktywny w każdym trybie jazdy, pracuje zupełnie inaczej. 

Opublikowano
3 godziny temu, patryciusz napisał:

Jeśli przełączymy skrzynie na D, to niezależnie jaki tryb jazdy jest wybrany, to ona pracuje dla mnie tak samo. 

Ale już tempomat aktywny w każdym trybie jazdy, pracuje zupełnie inaczej. 

Wychodzi na to że ADS zajmuje się głównie otoczką, poza skrzynią. 
Natomiast wybór D/S są dominujące w kwestii charakterystyki pracy skrzyni, niezależnie od ADS. Pomijam fakt wybrania w czasie jazdy innego trybu dopasowuje prace skrzyni. Efficiency włącza E i StartStop(jeśli jest wyłączony), Dynamic odpala S.

3 godziny temu, Koalakm napisał:

a z tym sie raczej nie zgodze. W innej dyskusji uustalilismy ze jazda ekonomiczna generuje mniej sadzy wiec na moje jazda ekonomiczna wydluża żywotnosc DPF.

Znam dyskusje, a fakty są takie, że auta autostradowe mają DPFy w lepszym, stanie niż użytkowane miejsko. 
Temat umarł, bo uparłeś się przy swoim. :) Więc nie ustalono, tylko ustaliłeś ;) 
Fakt powstawania sadzy wynika z reakcji niepełnego spalania paliwa przy małej ilości tlenu. Przy niskich obrotach(najlepiej w D/E bez redukcji) masz mocno podlewany ropką silnik, żeby przy dużym obciążeniu(wysoki bieg) mógł przyspieszać.
Niskie obroty, niskie ciśnienia. Turbo nie pracuje = mało tlenu -> dużo sadzy.

Sugerowanie się poziomem spalania, wynikającego ze stylu jazdy, jako wskaźnik ilości powstającej sadzy jest mylne, bo nie uwzględnia parametrów pracy silnika.
Gdybyś mówił o ilości powstającego CO2, masz 100% racji. Sadza to co innego.
Natomiast jazda ekonomiczna to szerokie pojęcie, głownie jazdy na niskich obrotach. Lecz nie jest to tylko 1200 obrotów w mieście. Przy 160km/h mamy na 7 biegu ok 2000 obrotów i spalanie 6-7l/100. Oba przypadki są ekonomiczne natomiast chyba przyznasz że warunki pracy silnika zupełnie inne?
Koniec OFFTOPU

Edytowane przez M4R1O