Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z skrzynia biegów, kolor oleju to kawa z mlekiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w mojej b7 2.0 TDI bpw manual mam problem z skrzynią, od samego początku czyli od dwóch lat występuje problem z zgrzytaniem biegu drugiego przy szybkim wbijaniu(prawdopodobnie synchronizator) przyzwyczaiłem się do tego i mi nie przeszkadzało, natomiast przy większych mrozach miałem problem tego typu że nie mogłem zbić i wbić biegów, tak jakby skrzynia zamarzała , dopiero po rozruszaniu było ok. Wkońcu znalazłem trochę czasu i postanowiłem zmienić olej w skrzyni, ale spuszczając olej się załamałem , zamiast oleju z skrzyni leciała " kawa z mlekiem" w dodatku bardzo gęsta, tak jakby nie wiem woda zmieszała się z olejem...

Przy okazji okazało się że mam wyciek z uszczelniacza półosi i kapie olej z skrzyni, uszczelniacz zmieniony i skrzynia przepłukana ropą, pytanie co teraz zrobić z tą ropą? Czy normalnie zalewać olejem i jeździć czy zalać olejem trochę pojeździć i znów zmienić olej? Od czego mógł się zrobić taki olej?

W dodatku biegi nie pracują tak jak powinny gałka nie do końca wraca na swoje miejsce i czasami trzeba szukać biegu, proszę o poradę.20220221_172411.thumb.jpg.0a09a1cb99ed8c3e5f77a22effe71352.jpg

Opublikowano

Może poprzedni właściciel miał z nią problemy i nalał ceramizer żeby tylko sprzedać,jakby woda się dostała tylko jak ,raczej w ciągu 2 lat coś by się wysypało wcześniej