Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AKN] Problem ze skrzynią biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy to mój pierwszy post na forum i od razu problem. posiadam audi a4 2.5 AKN w ktorym głośno pracuje skrzynia biegów na 5 i 6 biegu. jest to wyraźne wycie, nieco głośniejsze podczas puszczenia pedału gazu ( hamowania silnikiem ) niż podczas przyspieszania, chociaż podczas przyspieszania tez jest ono wyraznie słyszalne. czy ktoś może mi cos poradzić w tej kwestii? czy lepiej będzie naprawiać ta skrzynie czy zakupić inna używana? No i ewentualnie gdzie można takiej naprawy dokonać? ( okolice koszalina lub slupska). za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny. pozdrawiam

Łukasz

Opublikowano

moim zdaniem to zebatki 5 i 6 biegu przytarte,ktos jedzil bez oleju,kuzyn tak mial w vectrze.jesli masz jakiekolwiek doswiadczenie to mozna podjac sie wymiany 5 i 6 zebatki,jesli nie to radze zakupic inna uzywana bedzie taniej i bez stresu.a poza tym to sprawdziles stan oleju?

Opublikowano

tak, stan oleju sprawdzilem i jest prawidlowy. nie mam doswiadczenia w mechanice samochodowej i niestety bede musial zlecic to warsztatowi. a jak wygladaja koszty takiej imprezy? warto wymieniac czy lepiej postarac sie o zakup drugiej, sprawnej skrzyni?

Opublikowano

Poszukałbym drugiej, sprawnej skrzyni biegów i wymienił całość.

Opublikowano

no dobrze czyli widze ze radzicie wymiane skrzyni a nie zabawe w jej naprawe. a mozecie mi jeszcze powiedziec czy do tego silnika - AKN istnieja jakies rozne typy skrzyn czy mozna kupic pierwsza lepsza? ewentualnie skad odczytac taki numer albo symbol? czy da sie to zrobic bez uprzedniego wyjmowania skrzyni? dziekuje za odpowiedz