lucas05 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 koledzy to mój pierwszy post na forum i od razu problem. posiadam audi a4 2.5 AKN w ktorym głośno pracuje skrzynia biegów na 5 i 6 biegu. jest to wyraźne wycie, nieco głośniejsze podczas puszczenia pedału gazu ( hamowania silnikiem ) niż podczas przyspieszania, chociaż podczas przyspieszania tez jest ono wyraznie słyszalne. czy ktoś może mi cos poradzić w tej kwestii? czy lepiej będzie naprawiać ta skrzynie czy zakupić inna używana? No i ewentualnie gdzie można takiej naprawy dokonać? ( okolice koszalina lub slupska). za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczny. pozdrawiam Łukasz
ogon Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 moim zdaniem to zebatki 5 i 6 biegu przytarte,ktos jedzil bez oleju,kuzyn tak mial w vectrze.jesli masz jakiekolwiek doswiadczenie to mozna podjac sie wymiany 5 i 6 zebatki,jesli nie to radze zakupic inna uzywana bedzie taniej i bez stresu.a poza tym to sprawdziles stan oleju?
lucas05 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2009 tak, stan oleju sprawdzilem i jest prawidlowy. nie mam doswiadczenia w mechanice samochodowej i niestety bede musial zlecic to warsztatowi. a jak wygladaja koszty takiej imprezy? warto wymieniac czy lepiej postarac sie o zakup drugiej, sprawnej skrzyni?
Daimos Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Poszukałbym drugiej, sprawnej skrzyni biegów i wymienił całość.
lucas05 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2009 no dobrze czyli widze ze radzicie wymiane skrzyni a nie zabawe w jej naprawe. a mozecie mi jeszcze powiedziec czy do tego silnika - AKN istnieja jakies rozne typy skrzyn czy mozna kupic pierwsza lepsza? ewentualnie skad odczytac taki numer albo symbol? czy da sie to zrobic bez uprzedniego wyjmowania skrzyni? dziekuje za odpowiedz
Rekomendowane odpowiedzi