Reset91 Posted April 17, 2022 Posted April 17, 2022 Witam Wyskoczyl mi komunikat o zużytych klockach hamulcowych w a4 b9 , planuje wymiane i nie wiem czy sa 2 czujniki na osi przedniej czy tylko jest na jednym klocku? A tak pozatym brac klocki brembo czy ate. Dzięki za odpowiedz.
sunblade0 Posted April 17, 2022 Posted April 17, 2022 Czujniki znajdują się z przodu po lewej stronie, z tyłu po prawej.
puczyl1990 Posted May 27, 2022 Posted May 27, 2022 A może wie ktoś jak vcds-em i czy w ogóle można sprawdzić które klocki do wymiany? Wyskoczyła mi wczoraj informacja o zużyciu i tył i przód mam na podobnym poziomie.
Muskel1 Posted May 27, 2022 Posted May 27, 2022 To w rozszerzonych blokach pomiarowych sterownika ABS.
Muskel1 Posted May 27, 2022 Posted May 27, 2022 Nie znajdziesz tam. Jeżeli już to w MCE. Sprawdzałem na schemacie i czujniki zużycia klocków G34 i G37 są połączone ze sobą i idą oba na pin 20 kostki T73a w MCE. Czyli nie ma rozróżnienia, który z czujników melduje zużycie. Musisz wzrokowo ocenić tył i przód lub wypiąć przewód z czujnika zużycia, najpierw na jednej osi później na drugiej i obserwować kiedy kontrolka zużycia zgaśnie. 1
puczyl1990 Posted May 27, 2022 Posted May 27, 2022 Ok dzięki za pomoc ? może jutro zdejmę koło i obejrzę dokładnie.
HeniuM Posted December 28, 2022 Posted December 28, 2022 Witam A czy te czujnik są sterowane masa Ponieważ swieci mi się kontrolka czujniki są ok. Na przednim nie ma masy na żadnym pinie Z tyłu na jednym pinie jest masa? Moze jest jakiś bezpiecznik od tego?
super_michael Posted May 8 Posted May 8 Witam, czy można jakoś sprawdzić czy czujniki są sprawne ? w mojej A4 B9 (2020 rok) nie mam komunikatu o kończących się klockach, hamuje prawidłowo, ale wzrokowo wydaje mi się że już czas na wymianę na przedniej osi. Nie wiem czy czekać jeszcze czy wymienić już.
super_michael Posted May 8 Posted May 8 nie, normalnie, odkręcasz 5 śrub Zdjąłem koło i wydaje mi sie że juz sie klocki kończą, ale nie znam sie za bardzo na tym. Czy przy wymianie klocków musze wymienić też czujnik ? Jestem laikiem więc prosze sie nie irytować za bardzo.
Recommended Posts