Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Lampy tył - przyporządkowanie koloru przewodów z kostki w lampie do danego oświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Tak się zastanawiam jeszcze.....

Czy przez ten przewód stopu na 1 pinie co idzie do lampy można wykluczyć,że jest tam sterowanie PWM?

Opublikowano
6 minut temu, AndrzejK. napisał:

Tak się zastanawiam jeszcze.....

Czy przez ten przewód stopu na 1 pinie co idzie do lampy można wykluczyć,że jest tam sterowanie PWM?

Trzeba by oscyloskop podpiąć aby mieć pewność. 

Opublikowano
  • Autor

To słabo....,jak tak myślę czysto łopatologicznie to na zdrowy rozum to PWM do stop/pozycja musi/powinno być w okolicach tego okablowania/wiązki, bo nigdzie nie natknąłem się, że trzeba to podpiąć do jakiegoś ekstra kabla nie będącego "w pobliżu" lub wręcz w wiązce. No ale to moja płytka teoria i może nie mieć wiele wspólnego ze stanem faktycznym.

Opublikowano

W b7 jak dobrze kojarzę, to większość żarówek jest sterowana sygnałem pwm.

Jeśli chcesz hak, to dlaczego nie wsadzisz oryginalnego modułu haka który działa w tej platformie? Oczywiście z ledowumi lampami w przyczepce sobie nie radzi, ale ze zwykłymi tak.

Opublikowano
  • Autor

Jak napisałem wcześniej hak mam już założony+ wiązka z modułem firmy Quasar, dobra jakościowo rzecz, nie trzeba nawet tego kodować. Problem mam jedynie z właściwym podpięciem stopu, pozycyjnych i przeciwmgielnego, bo na załączonej fotce nie mogę zajarzyć co to za przewód który dopinam do stop/pozycja i przeciwmgielne/pozycja.

W aucie I platformie rowerowej ledów nie mam, więc ten problem mam z głowy....

Edytowane przez AndrzejK.

Opublikowano
  • Autor

Poniżej cytat jaki dostałem z innego forum w odpowiedzi na sposób podpięcia tych przewodów ze zdjęcia z instrukcji wiązki, jak to oceniasz patrząc chłodnym okiem?

"znajdujesz w lampie lewej przewód od stopu i pozycji i tam sie wpinasz i analogicznie przewód przeciwmgielne i robisz to samo czyli rd-bk pozycja lewa i stop na jednej żarówce , a bu przeciwmgielne."

Opublikowano

Możesz spróbować. 

Opublikowano
  • Autor

Mam jeszcze jedną prośbę do Ciebie:

mógłbyś mi namierzyć jakiego koloru jest przewód prądowy i gdzie go znajdę który zasila trzecie światło stopu (to na szybie)

Dzięki.

Opublikowano

Są dwa przewody, brązowy masa i czarno-czerwony zasilanie. Zasilanie idzie do MCE na pin nr. 8 czarnej 23 pinowej kostki.

Opublikowano
  • Autor

Pin nr 8 , 23 pinowa kostka, a gdzie ona będzie, gdzie ją znajdę?

Ten trzeci stop na szybie jest "czysty" z tego co się orientuję,nie powiązany z pozycyjnym dlatego go potrzebuję odnależć....

Opublikowano

Kostka jest w MCE (moduł centralnej elektryki) nad pedałami pod deską rozdzielczą. 

20220617_215532.jpg

Opublikowano
  • Autor

No niezle....ale mam nadzieję, że gdzieś przy tej trzeciej lampie stop znajdę (zobaczę go) ten kabel zasilający czarno-czerwony jak napisałeś..

Jak on tam przy tej lampie wychodzi pewnie nie wiesz, a może wiesz, jeżeli tak to daj info, dzięki z góry.

Opublikowano

Niestety nie wiem którędy jest puszczony. 

Opublikowano
  • Autor

Piszę ten post w kwestii zakończenia tematu, aby spuentować, gdyż "misja" została zakończona pomyślnie, a nieładnie by było zostawiać tak temat nie zakończony:wink:

Reasumując hak założony, wiązka podpięta, wszystko działa jak należy łącznie z "odcięciem" czujników parkowania po podpięciu przyczepy/platformy oraz wyłączeniu świateł przeciwmgielnych w aucie, a zostawieniu w przyczepie/platformie.

Dodatkowym plusem jest też to,że po zakończeniu instalacji wiązki nie trzeba/nie musiałem programować/wgrywać modułu do auta.

I na zakończenie jeszcze raz duży ukłon w Twoją stronę Muskel1, bo bardzo mi pomogłeś w ogólnej kwestii tego tematu.:hi:

Opublikowano

:hi:jak finalnie podłączyłeś? W czym leżał problem?

Opublikowano
  • Autor

Wiesz....czasami to co wydaje się być proste człowiek sam komplikuje, ale ja akurat siebie tłumaczę, gdyż na co dzień nie wykonuję takich akcji, a tu od początku do końca rozpoczynając od montażu haka, a kończąc na elektryce haka z modułem robiłem to sam.

Podłączenie: okazało się, że przewód stopu z lampy to przewód sygnałowy PWM dla stopu/pozycji, więc do niego wpiąłem się przewodem stopu i pozycją z wiązki haka. Przewód pozycyjnych z lampy nie dotykałem, bo on "obsługuje" tylko pozycyjne na drugiej żarówce w lampie.

Do przeciwmgielnego z lampy podpiąłem przewód przeciwmgielnych z wiązki haka ( w przypadku sygnału PWM wystarczy tylko raz wpiąć przewód z pozycyjnym od haka do wiązki auta, a ja to uczyniłem już do przewodu stop z auta jak napisałem wcześniej).

Pozycyjnego do prawej lampy z wiązki haka również nie podpinałem, a dlaczego wyjaśniłem powyżej.

Kierunki i wsteczny to wiadomo, 1:1.

I to tyle.

Aha, moduł jest na tyle spoko,że nie trzeba go wgrywać/programować z autem, sam się "nauczył" wszystkiego i "zaprzyjaznił z autem:banan:

Finalnie całe oświetlenie platformy działa prawidłowo łącznie z "odcięciem" czujników parkowania po podpięciu platformy oraz wyłączeniem przeciwmgielnych w aucie a zostawieniu w platformie.

Opublikowano

To super, że mod powiódł się i wszystko działa jak powinno:thumbup1:

Opublikowano
  • Autor

Jestem dokładnie tego samego zdania.:wink: