Opublikowano 15 Czerwca 20224 l Autor Tak się zastanawiam jeszcze..... Czy przez ten przewód stopu na 1 pinie co idzie do lampy można wykluczyć,że jest tam sterowanie PWM?
Opublikowano 15 Czerwca 20224 l 6 minut temu, AndrzejK. napisał: Tak się zastanawiam jeszcze..... Czy przez ten przewód stopu na 1 pinie co idzie do lampy można wykluczyć,że jest tam sterowanie PWM? Trzeba by oscyloskop podpiąć aby mieć pewność.
Opublikowano 15 Czerwca 20224 l Autor To słabo....,jak tak myślę czysto łopatologicznie to na zdrowy rozum to PWM do stop/pozycja musi/powinno być w okolicach tego okablowania/wiązki, bo nigdzie nie natknąłem się, że trzeba to podpiąć do jakiegoś ekstra kabla nie będącego "w pobliżu" lub wręcz w wiązce. No ale to moja płytka teoria i może nie mieć wiele wspólnego ze stanem faktycznym.
Opublikowano 16 Czerwca 20224 l W b7 jak dobrze kojarzę, to większość żarówek jest sterowana sygnałem pwm. Jeśli chcesz hak, to dlaczego nie wsadzisz oryginalnego modułu haka który działa w tej platformie? Oczywiście z ledowumi lampami w przyczepce sobie nie radzi, ale ze zwykłymi tak.
Opublikowano 16 Czerwca 20224 l Autor Jak napisałem wcześniej hak mam już założony+ wiązka z modułem firmy Quasar, dobra jakościowo rzecz, nie trzeba nawet tego kodować. Problem mam jedynie z właściwym podpięciem stopu, pozycyjnych i przeciwmgielnego, bo na załączonej fotce nie mogę zajarzyć co to za przewód który dopinam do stop/pozycja i przeciwmgielne/pozycja. W aucie I platformie rowerowej ledów nie mam, więc ten problem mam z głowy.... Edytowane 16 Czerwca 20224 l przez AndrzejK.
Opublikowano 16 Czerwca 20224 l Autor Poniżej cytat jaki dostałem z innego forum w odpowiedzi na sposób podpięcia tych przewodów ze zdjęcia z instrukcji wiązki, jak to oceniasz patrząc chłodnym okiem? "znajdujesz w lampie lewej przewód od stopu i pozycji i tam sie wpinasz i analogicznie przewód przeciwmgielne i robisz to samo czyli rd-bk pozycja lewa i stop na jednej żarówce , a bu przeciwmgielne."
Opublikowano 17 Czerwca 20224 l Autor Mam jeszcze jedną prośbę do Ciebie: mógłbyś mi namierzyć jakiego koloru jest przewód prądowy i gdzie go znajdę który zasila trzecie światło stopu (to na szybie) Dzięki.
Opublikowano 17 Czerwca 20224 l Są dwa przewody, brązowy masa i czarno-czerwony zasilanie. Zasilanie idzie do MCE na pin nr. 8 czarnej 23 pinowej kostki.
Opublikowano 17 Czerwca 20224 l Autor Pin nr 8 , 23 pinowa kostka, a gdzie ona będzie, gdzie ją znajdę? Ten trzeci stop na szybie jest "czysty" z tego co się orientuję,nie powiązany z pozycyjnym dlatego go potrzebuję odnależć....
Opublikowano 17 Czerwca 20224 l Kostka jest w MCE (moduł centralnej elektryki) nad pedałami pod deską rozdzielczą.
Opublikowano 17 Czerwca 20224 l Autor No niezle....ale mam nadzieję, że gdzieś przy tej trzeciej lampie stop znajdę (zobaczę go) ten kabel zasilający czarno-czerwony jak napisałeś.. Jak on tam przy tej lampie wychodzi pewnie nie wiesz, a może wiesz, jeżeli tak to daj info, dzięki z góry.
Opublikowano 23 Czerwca 20224 l Autor Piszę ten post w kwestii zakończenia tematu, aby spuentować, gdyż "misja" została zakończona pomyślnie, a nieładnie by było zostawiać tak temat nie zakończony Reasumując hak założony, wiązka podpięta, wszystko działa jak należy łącznie z "odcięciem" czujników parkowania po podpięciu przyczepy/platformy oraz wyłączeniu świateł przeciwmgielnych w aucie, a zostawieniu w przyczepie/platformie. Dodatkowym plusem jest też to,że po zakończeniu instalacji wiązki nie trzeba/nie musiałem programować/wgrywać modułu do auta. I na zakończenie jeszcze raz duży ukłon w Twoją stronę Muskel1, bo bardzo mi pomogłeś w ogólnej kwestii tego tematu.
Opublikowano 23 Czerwca 20224 l Autor Wiesz....czasami to co wydaje się być proste człowiek sam komplikuje, ale ja akurat siebie tłumaczę, gdyż na co dzień nie wykonuję takich akcji, a tu od początku do końca rozpoczynając od montażu haka, a kończąc na elektryce haka z modułem robiłem to sam. Podłączenie: okazało się, że przewód stopu z lampy to przewód sygnałowy PWM dla stopu/pozycji, więc do niego wpiąłem się przewodem stopu i pozycją z wiązki haka. Przewód pozycyjnych z lampy nie dotykałem, bo on "obsługuje" tylko pozycyjne na drugiej żarówce w lampie. Do przeciwmgielnego z lampy podpiąłem przewód przeciwmgielnych z wiązki haka ( w przypadku sygnału PWM wystarczy tylko raz wpiąć przewód z pozycyjnym od haka do wiązki auta, a ja to uczyniłem już do przewodu stop z auta jak napisałem wcześniej). Pozycyjnego do prawej lampy z wiązki haka również nie podpinałem, a dlaczego wyjaśniłem powyżej. Kierunki i wsteczny to wiadomo, 1:1. I to tyle. Aha, moduł jest na tyle spoko,że nie trzeba go wgrywać/programować z autem, sam się "nauczył" wszystkiego i "zaprzyjaznił z autem Finalnie całe oświetlenie platformy działa prawidłowo łącznie z "odcięciem" czujników parkowania po podpięciu platformy oraz wyłączeniem przeciwmgielnych w aucie a zostawieniu w platformie.