Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BLB] Większe dymienie + lekki spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Od pewnego czasu obserwuje w lusterku większe zadymienie za moją A4. Dym nie jest mocno czarny czy też niebieski lecz wyraźnie widze go w lusterku. Zauważyłem także lekki spadek mocy. Jakiś czas temu bylem na diagnostyce VAG-iem i stwierdzono przekłamywanie przepływomierza powietrza. Przepływomierz został przeczyszczony lecz po kilku tygodniach znów spadek mocy. Zastanawiam sie czy pogarszajacy sie stan przepływomierza ma wpływ na zadymienie.

Z teorii wynika że błędne odczyty z przepływomierza mogą mieć wpływ na zadymienie po niewarz mieszana nie jest odpowiednia (Za mało powietrza więc większe CO-czad=dymienie)

Co o tym sadzicie??

Opublikowano

ja sądze że przydałoby się wymienić przepływke i najprawdopodobniej wszystko wróci do normy.

Jak nie wymienisz to prawdopodobnie się będzie to pogarszać.

Pozdrawiam

Opublikowano

warto zobaczyć jak tam wygląda dolot , bo może być zasyfiony ......

Opublikowano

Na 90% przepływka....a pozatym przyszła wiosna temp wzrosła a dajzle przy wyższej temp. przydymiają. Dogadaj się z kimś i podmień przepływkę najprostsza sprawa i będziesz miał pewność co do przepływki. :hi:

Opublikowano

fakt ze przepływka ma wpływ na zadymienie i moc, kiedys jeden z mechaników doradził mi zby oszukać przepływke i zmniejszyćjej przelot nakładając na nia wycięty o mniejszej średnicy kawałek tektury.... :wallbash: kopcił jak traktor i wogóle nie chciał jechać, temu mechanikowi podziekowałem za współprace

Opublikowano

za ile panowie mozna kupic dobra przepływke.

Widziałem na allegro bosch za 500 zl !!!! ale to chyba przesada!

O jakiej kasie rozmawiamy co do nowej przepływki??

Opublikowano

za ile panowie mozna kupic dobra przepływke.

Widziałem na allegro bosch za 500 zl !!!! ale to chyba przesada!

O jakiej kasie rozmawiamy co do nowej przepływki??

w 2008 roku płaciłem 390zł za przepływkę w Aso Auto Viva oddałem swoją starą i dostałem drugą.

Nie baw sią w Allegro tylko zadzwoń najpierw do 2-3 Aso

Opublikowano

Przeczyśc przepływkę, cały dolot i do tego zastosuj jakiś środek do czyszczenia wtrysków ( ja stosuję STP ) POLECAM BO NAPRAWDE POMAGA.

Opublikowano

Jak zdemontuje przepływke automatycznie pojawi sie bląd serowania silnika. Trzeba go wykasowac, czy moge jeżdzić z tym błędem bez wpływu na pracę silnika? :mysli:

Opublikowano

Żadne komunikaty się nie pojawiają błąd zostanie zapisany w pamięci kompa to wszystko i możesz latać dalej oczywiście zawsze warto kasować błędy ale na pewno nic ci się nie stanie z tego powodu.......... august weź wreszcie podmień tą przepływkę i napisz czy pomogło...... bo niedługo każą ci wymienić łożyska w kołach bo gorzej się toczą jest opór i dlatego dymi i jest spadek mocy :decayed:

Opublikowano

Napisz priva do LukaszR on biegle posługuje się ETKĄ sprawdzi ci to.......i podjedź na jakiegoś spota do Wrocka Co niedziele godzina 18 - parking pod MOSTEM MILENIJNYM !! tam musi być jakś cywilizacja :decayed:

Opublikowano

no i wyjaśniło się coś?? pozdrawiam

Opublikowano

Byłem u mechanika. Przepływka troszke przekłamuje. Za czyszczenie chce 50 PLN wiec stwierdziłem że biore sie za nia sam :kox:

do tego podczas podpięcia VAG-a okazało się że kierownice w turbinie sa lekko zapieczone. Moja srebna strzala kręci sie teraz więcej w okolicach 3-3,5 obrotów i powoli turbina dochodzi do siebie :>

Gość Henrykus
Opublikowano

Taki efekt (kopcenie i brak mocy) miał kumpel w swoim passacie 1.9 TDI, przyczaną okazał się pęknięty plastikowy przewód z intercoolera do kolektora ssącego (ten górny między przegrodą a silnikiem) , vagowanie nic nie wykazywało.

Pozdr.

Opublikowano

Taki efekt (kopcenie i brak mocy) miał kumpel w swoim passacie 1.9 TDI, przyczaną okazał się pęknięty plastikowy przewód z intercoolera do kolektora ssącego (ten górny między przegrodą a silnikiem) , vagowanie nic nie wykazywało.

Pozdr.

Przy takiej usterce auto nie ma mocy :). To samo miałem w Zafirze 2.2dti i na autostradzie byłem "zadymiarzem" :P, którego objeżdżały wszystkie auta :gwizdanie:, a jeśli udało mi się przekroczyć, magiczna jak wtedy dla mnie prędkość, 110km/h auto wpadało w tryb awaryjny :confused4:

Opublikowano

U mnie kopcenie nie jest duże. Delikatne ale widoczne. ńa łacxzniku pomioedzy przepustnica a kolektorem dolotowym jest delikatnie upocony i tak teraz sobie myśle żeby wymienić uszczelkę metalowa pomiedzy przepustnica a koletkorem. Ma ktoś z ETKi numer tej magicznej blaszki?? :)

Opublikowano

Nie wiem dokładnie o którą Ci chodzi, ale tu masz uszczelke nr9

ef548d2e4bc508a7.jpg

albo nr2 - 03G 253 039

albo z od strony zawora recyrkulacji spalin masz 03G 129 717 D

:hi:

Opublikowano

U mnie kopcenie nie jest duże. Delikatne ale widoczne. ńa łacxzniku pomioedzy przepustnica a kolektorem dolotowym jest delikatnie upocony i tak teraz sobie myśle żeby wymienić uszczelkę metalowa pomiedzy przepustnica a koletkorem. Ma ktoś z ETKi numer tej magicznej blaszki?? :)

tak to wygląda w BLB

4ee3660ae283eed5m.jpg