augustA4 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Witam!! Od pewnego czasu obserwuje w lusterku większe zadymienie za moją A4. Dym nie jest mocno czarny czy też niebieski lecz wyraźnie widze go w lusterku. Zauważyłem także lekki spadek mocy. Jakiś czas temu bylem na diagnostyce VAG-iem i stwierdzono przekłamywanie przepływomierza powietrza. Przepływomierz został przeczyszczony lecz po kilku tygodniach znów spadek mocy. Zastanawiam sie czy pogarszajacy sie stan przepływomierza ma wpływ na zadymienie. Z teorii wynika że błędne odczyty z przepływomierza mogą mieć wpływ na zadymienie po niewarz mieszana nie jest odpowiednia (Za mało powietrza więc większe CO-czad=dymienie) Co o tym sadzicie??
siemian Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 ja sądze że przydałoby się wymienić przepływke i najprawdopodobniej wszystko wróci do normy. Jak nie wymienisz to prawdopodobnie się będzie to pogarszać. Pozdrawiam
Madas Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 warto zobaczyć jak tam wygląda dolot , bo może być zasyfiony ......
KICHOL Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Na 90% przepływka....a pozatym przyszła wiosna temp wzrosła a dajzle przy wyższej temp. przydymiają. Dogadaj się z kimś i podmień przepływkę najprostsza sprawa i będziesz miał pewność co do przepływki.
boseron Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 fakt ze przepływka ma wpływ na zadymienie i moc, kiedys jeden z mechaników doradził mi zby oszukać przepływke i zmniejszyćjej przelot nakładając na nia wycięty o mniejszej średnicy kawałek tektury.... kopcił jak traktor i wogóle nie chciał jechać, temu mechanikowi podziekowałem za współprace
augustA4 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2009 za ile panowie mozna kupic dobra przepływke. Widziałem na allegro bosch za 500 zl !!!! ale to chyba przesada! O jakiej kasie rozmawiamy co do nowej przepływki??
KICHOL Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 za ile panowie mozna kupic dobra przepływke. Widziałem na allegro bosch za 500 zl !!!! ale to chyba przesada! O jakiej kasie rozmawiamy co do nowej przepływki?? w 2008 roku płaciłem 390zł za przepływkę w Aso Auto Viva oddałem swoją starą i dostałem drugą. Nie baw sią w Allegro tylko zadzwoń najpierw do 2-3 Aso
mxzibi Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Przeczyśc przepływkę, cały dolot i do tego zastosuj jakiś środek do czyszczenia wtrysków ( ja stosuję STP ) POLECAM BO NAPRAWDE POMAGA.
augustA4 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jak zdemontuje przepływke automatycznie pojawi sie bląd serowania silnika. Trzeba go wykasowac, czy moge jeżdzić z tym błędem bez wpływu na pracę silnika?
smite Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 z tego co pamietam po odpirciu przeplywki nie pojawia sie zadenkomunikat na desce.
KICHOL Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Żadne komunikaty się nie pojawiają błąd zostanie zapisany w pamięci kompa to wszystko i możesz latać dalej oczywiście zawsze warto kasować błędy ale na pewno nic ci się nie stanie z tego powodu.......... august weź wreszcie podmień tą przepływkę i napisz czy pomogło...... bo niedługo każą ci wymienić łożyska w kołach bo gorzej się toczą jest opór i dlatego dymi i jest spadek mocy
augustA4 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2009 niesterty nie ma nikogo żeby podmienć przeplywke. Mam szwagra z B6 131KM ale nie wiem czy będzie pasowac od niego przepływka
KICHOL Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Napisz priva do LukaszR on biegle posługuje się ETKĄ sprawdzi ci to.......i podjedź na jakiegoś spota do Wrocka Co niedziele godzina 18 - parking pod MOSTEM MILENIJNYM !! tam musi być jakś cywilizacja
augustA4 Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Opublikowano 11 Maja 2009 Byłem u mechanika. Przepływka troszke przekłamuje. Za czyszczenie chce 50 PLN wiec stwierdziłem że biore sie za nia sam do tego podczas podpięcia VAG-a okazało się że kierownice w turbinie sa lekko zapieczone. Moja srebna strzala kręci sie teraz więcej w okolicach 3-3,5 obrotów i powoli turbina dochodzi do siebie :>
Gość Henrykus Opublikowano 11 Maja 2009 Opublikowano 11 Maja 2009 Taki efekt (kopcenie i brak mocy) miał kumpel w swoim passacie 1.9 TDI, przyczaną okazał się pęknięty plastikowy przewód z intercoolera do kolektora ssącego (ten górny między przegrodą a silnikiem) , vagowanie nic nie wykazywało. Pozdr.
ArkadiuS Opublikowano 11 Maja 2009 Opublikowano 11 Maja 2009 Taki efekt (kopcenie i brak mocy) miał kumpel w swoim passacie 1.9 TDI, przyczaną okazał się pęknięty plastikowy przewód z intercoolera do kolektora ssącego (ten górny między przegrodą a silnikiem) , vagowanie nic nie wykazywało. Pozdr. Przy takiej usterce auto nie ma mocy . To samo miałem w Zafirze 2.2dti i na autostradzie byłem "zadymiarzem" , którego objeżdżały wszystkie auta :gwizdanie:, a jeśli udało mi się przekroczyć, magiczna jak wtedy dla mnie prędkość, 110km/h auto wpadało w tryb awaryjny
augustA4 Opublikowano 11 Maja 2009 Autor Opublikowano 11 Maja 2009 U mnie kopcenie nie jest duże. Delikatne ale widoczne. ńa łacxzniku pomioedzy przepustnica a kolektorem dolotowym jest delikatnie upocony i tak teraz sobie myśle żeby wymienić uszczelkę metalowa pomiedzy przepustnica a koletkorem. Ma ktoś z ETKi numer tej magicznej blaszki??
ArkadiuS Opublikowano 11 Maja 2009 Opublikowano 11 Maja 2009 Nie wiem dokładnie o którą Ci chodzi, ale tu masz uszczelke nr9 albo nr2 - 03G 253 039 albo z od strony zawora recyrkulacji spalin masz 03G 129 717 D
alex181266 Opublikowano 11 Maja 2009 Opublikowano 11 Maja 2009 U mnie kopcenie nie jest duże. Delikatne ale widoczne. ńa łacxzniku pomioedzy przepustnica a kolektorem dolotowym jest delikatnie upocony i tak teraz sobie myśle żeby wymienić uszczelkę metalowa pomiedzy przepustnica a koletkorem. Ma ktoś z ETKi numer tej magicznej blaszki?? tak to wygląda w BLB
Rekomendowane odpowiedzi