Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z klimatyzacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Od kilku dni mam problem z klimą w aucie. Problem jest taki, że raz działa, a raz nie. Jak działa to chłodzi bardzo słabo, temp. ustawiona na 16-17C, wiatrak na 8 i chłodek czuć delikatny, dopiero mocniej jest wyczuwalne chłodzenie jak się przyłoży rękę bliżej nawiewu, wcześniej jak była sprawna to przy 16-17C było lodowato w aucie. Kiedy klimatyzacja ma humor na działanie to też czasami potrafi z nawiewu wydobywać się jakiś taki troszkę duszący, nieprzyjemny zapach - co jest dziwne, bo jakieś 2 tygodnie temu była sprawdzana szczelność, nabijana i odgrzybiana.. Czynnik chłodzący jest, bo dzisiaj sprawdzałem. Bezpiecznik od klimy też sprawny. Niestety nie mam przewodu do VCDS i zastanawiam się czy jakiś tester OBD na Bluetooth pomoże mi zdiagnozować gdzie jest problem? Albo ktoś z was może ma jakiś pomysł? Pozdrawiam. 

Opublikowano

W jaki sposób sprawdzałeś, że wiesz, że czynnik jest?

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Muskel1 napisał:

W jaki sposób sprawdzałeś, że wiesz, że czynnik jest?

Tak jak na tym filmiku w minucie 2:02 

https://www.youtube.com/watch?v=vAGgXPnAzv8&t=383s

U mnie mocno wystrzeliwał zielony czynnik

Edytowane przez Siumkaj

Opublikowano

No co Ty, to nie jest miarodajna metoda. Podjedź do serwisu klimy i oddessaj czynnik, sprawdź ile go ubyło. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 25.06.2022 o 21:49, Muskel1 napisał:

No co Ty, to nie jest miarodajna metoda. Podjedź do serwisu klimy i oddessaj czynnik, sprawdź ile go ubyło. 

Wracam z aktualizacją. Byłem dzisiaj na serwisie 24h z klimatyzacją. Ogólnie cała operacja trwała ok. 1,5h. Na serwisie uznali, że układ jest szczelny, sprawdzali to chyba poddając pod wysokim ciśnieniem azot? tak to zrozumiałem. Niestety pod żadnym pozorem nikogo z klientów nie wpuszczali na halę. Skasowali 210zł, ale klima chłodzi. Zobaczymy jak długo, bo mam jakieś mieszane uczucia co do tego serwisu i czuję, że chyba mnie naciągneli. 

Opublikowano

Odciągnęli czynnik i dali azot na instalację, bo tak sprawdza się szczelniść. Ile czynnika brakowało? Dostałeś wydruk?

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, Muskel1 napisał:

Odciągnęli czynnik i dali azot na instalację, bo tak sprawdza się szczelniść. Ile czynnika brakowało? Dostałeś wydruk?

Niestety nie. Złapała mnie gorączka na serwisie i mało co byłem zorientowany co się dzieje przez ten upał, ale mówili, że układ szczelny, dobili do pełna i klima chłodzi. Zapomniałem nawet się upomnieć o wydruk, chciałem jak najszybciej już wyjechać. Zadzwoniłem po kobietę by zabrała auto, zapłaciłem i pojechaliśmy. Więc prawdopodobnie mogłem dać zrobić się w jajo.

Opublikowano
  • Autor

Wracam z małą aktualizacją. Klimatyzacja nadal działa, więc pomimo kosztów ponad 300zł za podwójne nabicie sprawę uznaję za zakończoną :)
@Muskel1 bardzo dziękuje za pomoc! :) 

Opublikowano

Obyś nie wrócił z tematem za pół roku, jak wyskoczy econ, którego nie da się wyłączyć..

Opublikowano

Musisz obserwować. Od ostatniego nabicia do zaprzestania działania klimy upłynęło 2 tyg. zgodnie z tym, co napisałeś w pierwszym poście.

Jeżeli układ jest nieszczelny czynnik znowu ucieknie. Tym razem będzie może prościej zlokalizować miejsce wycieku, bo wraz z czynnikiem nabili Ci także barwnik (zielona substancja, która widziałeś).