Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Wymiana licznika - nie świeci się kontrolka AIRBAG, nie słychać brzęczka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem nowy (używany) licznik z auta rocznik 96 o numerze 8D0 919 033C miał kodowanie 00142 zmieniłem na 00042 jakie miałem w stary liczniku o numerze 8D0 919 034B

Kiedyś pytałem o to samo ale nie chciałem już odgrzewać starego tematu dlatego zakładam nowy.

Wyczytałem, że zmiana kodowania na takie jakie miałem w starym liczniku powinna pomóc ale po zmianie kodowanie bez zmian czyli nie zapala się kontrolka airbag, nie działa brzęczyk po wyciągnięciu kluczyka na włączonych światłach, jak robiłem test elementów VAG'iem nie słychać było gongu no i na klimatronku kanał 49 wskazanie -60.

Proszę o podpowiedz co mogę jeszcze sprawdzić żeby zaczęło wszystko działać? Obejdzie się bez kopiowania pamięci licznika?

Opublikowano

pamięć to skopiujesz tylko wtedy jak są identycznej firmy liczniki o taki samym układzie np licznik uk nsi z podświetleniem diodami napewno nie pasuje do licznika uk nsi z podświetleniem żarówkami - całkiem inne pamięci i oprogramowanie, przerobiony już miałem ten temat :no:

Opublikowano

Mój stary licznik który miał błąd pamięci (na wyświetlaczukilometrów "dziennych" wyświetlał dEF - defekt) jest tej samej firma jak te co kupiłem czyli VDO kolory gniazd na wtyczki, podświetlenie żarówkami, kolory obudowy są takie same jedyna różnica jest tylko w końcowym numerze obu liczników czyli stary 034B a kupiony 033C. Kupiony pochodzi z auta o poj. 1.8 z 96 roku może dlatego jest ta różnica w oznaczeniu póki co dalej nic nie wymyśliłem. Wczoraj jeszcze kombinowałem z VAG'iem ale bez efektu...

Możecie coś jeszcze podpowiedzieć... [br]Dopisany: 25 Kwiecień 2009, 07:51_________________________________________________Problem został rozwiązany tzn. licznik, który kupiłem nie podpasował ponieważ pojawiały się problemu które wyżej opisałem. Skończyło się na tym, że dałem swój stary licznik do naprawy tzn. wgrali mi nowy program do licznika i napisu dEF już nie ma. Reasumując w moim przypadku nie pomogła przełożenie licznika.