Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Klocki + tarcze hamulcowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam zamiar zmienić klocki i tarcze w mojej furmance (przód).Wygląda na to, że niedługo się skończy hamowanie, w tym momencie objawia się to biciem podczas hamowania. Nie wydaje mi się żeby to była kwestia ukł. kierowniczego, zresztą po klockach i tarczy widać, że nie są w najlepszym stanie..

Co do części, wybór padł na komplet ATE.

tarcze: 24.0125-0105.1

klocki: 13.0460-7077.2 - rozumiem, że to są te bez czujnika zużycia? ( na fisie nie mam komunikatu o końcu klocków i nie zauważyłem też kabelków odchodzących od klocków)

(EDIT: A co sądzicie, jeśli zamiast ATE dać klocki LUCASA. Chyba ze ktoś mi powie, gdzie w Warszawie można dostać ATE od ręki w miare przystępnej cenie.)

Czytałem posty o zasadach wymiany i docierania tarcz hamulcowych, ale mam jeszcze pytanie co do narzędzi. Jakich kluczy będę potrzebował do wymiany tarcz + klocków.

Pozdrawiam,

Piotrek

Opublikowano

Po części w W-wie najlepiej uderzaj do klubowego kolegi TOM77 - ma fajne ceny.

ATE są dobre, ale lepsze są klocki Ferodo Premier/Premium - rożnica jest wyczuwalna, szczególnie jak ja przesiadłem się z Ferodo (nie wiedziałem, że takie mam założone) na ATE.

Ferodo mocniej łąpią i nie męczą się po częstym hamowaniu w mieście.

Do tego założyłbym tarcze Brembo - taki zestaw miałem w poprzednim samochodzie i był naprawdę extra.

Opublikowano

A czy z kolegą TOM77 można się skontaktować inaczej niż przez forum? Ma może sklep gdzie mozna by podjechac i zapytać?

Czy dobrze odnalazłem pasujące części ?

Brembo Part Number: 09.5745.10 tarcze

Ferodo FDB1167 klocki

Opublikowano

Co do numerów części to nie mam pojęcia.

Tom77 pracuje na Wrocławskiej

Tutaj masz LINK do jego ogłoszenia na forum.