Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana suba B&O na Audio System CO06DC EVO w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

czy ktoś z Was wymienił może oryginalny głośnik/ subwoofer z B&O na Audio System CO06DC EVO, który to rzekomo pasuje do oryginalnej obudowy?

Jeśli tak, to proszę o opinię.

Opublikowano

Nie warto.

Niestety kupiłem.

Gra tak samo lub minimalnie gorzej.

Opublikowano

Nie nie warto oryginalny sub i jego obudowa to jakaś kpina ja wywaliłem i poszła zabudowa w boczku teraz to gra w miare przyzwoicie marki AS osobiście też nie polecam 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za opinie. Ten oryginalny sub B&O to na prawdę lipa, fatalnie to gra (a w zasadzie buczy). Już podjąłem próbę wymiany - zrobiłem małą obudowę zamkniętą w miejsce oryginalnego suba, dałem do niej Hertz'a ES 200.5. + wzmacniacz Hertz DPower1, ale:

a) efekt słaby - chyba obudowa była zbyt mała (miała ok 7 litrów),

b) przy włączaniu i wyłączaniu auta, pojawiał się "stuk" który powodował przejście wzmacniacza w tryb "Protect". Macie też taki problem?

Aktualnie sprzedałem wszystko i kombinuję co dalej.

Opublikowano
14 minut temu, szuwi3 napisał:

b) przy włączaniu i wyłączaniu auta, pojawiał się "stuk" który powodował przejście wzmacniacza w tryb "Protect". Macie też taki problem?

Gdtie podłączyłeś przewód remote do wzbudzania wzmacniacza?

Opublikowano
  • Autor

Ten wzmacniacz miał wejście Hi-in, przez co włączał się automatycznie po otrzymaniu sygnału właśnie na to wejście.

Nie musiałem dzięki temu wejściu używać konwertera sygnału High na RCA i szukać remote.

Opublikowano

No to jakiś kijowy ten wzmak skoro miałeś strzał przy rozruchu. Powinien generować sygnał remote dopiero po pojawieniu się sygnału na wyjściu a nie przy otworzeniu drzwi. 

Opublikowano

Wzmak BO akurat nie jest zły, czemu nie chcesz pod niego podłaczyć? 2ohm tez podejdzie, sprawdzone.

Opublikowano
6 godzin temu, luk_byd napisał:

Wzmak BO akurat nie jest zły, czemu nie chcesz pod niego podłaczyć? 2ohm tez podejdzie, sprawdzone.

Musiało to grać zacnie pod wzmacniaczem BO brak kontroli nad głośnikiem bezcenny 

Opublikowano
W dniu 3.08.2022 o 13:53, szuwi3 napisał:

Dzięki za opinie. Ten oryginalny sub B&O to na prawdę lipa, fatalnie to gra (a w zasadzie buczy). Już podjąłem próbę wymiany - zrobiłem małą obudowę zamkniętą w miejsce oryginalnego suba, dałem do niej Hertz'a ES 200.5. + wzmacniacz Hertz DPower1, ale:

a) efekt słaby - chyba obudowa była zbyt mała (miała ok 7 litrów),

Aktualnie sprzedałem wszystko i kombinuję co dalej.

W obudowie ok 7 litrów zagra już Excursion SX-8S4 u mnie siedzi jego większy odpowiednik i obudowa ok 11L w dużym kombi A6 potrafi potrząsnąć 

- sygnał weź z oryginalnego suba poprzez konwerter sygnału 

-Remote ja osobiście pociagnalem z tylnej zapalniczki lub możesz kupić konwerter sygnału ze wzbudzeniem wzmaka

u mnie to działa i brak jakichkolwiek objawów stukania w głośnikach itd.

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, luk_byd napisał:

Nie odważyłbym się podłączyć tego Hertza do oryginalnego wzmacniacza B&O po tym, jak widziałem jaki głośnik (a w zasadzie głośniczek) on napędza. Wątpię żeby miał wystarczającą moc.

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, ivan1977 napisał:

W obudowie ok 7 litrów zagra już Excursion SX-8S4 u mnie siedzi jego większy odpowiednik i obudowa ok 11L w dużym kombi A6 potrafi potrząsnąć 

- sygnał weź z oryginalnego suba poprzez konwerter sygnału 

-Remote ja osobiście pociagnalem z tylnej zapalniczki lub możesz kupić konwerter sygnału ze wzbudzeniem wzmaka

u mnie to działa i brak jakichkolwiek objawów stukania w głośnikach itd.

Masz 11l w obudowie closed i daje radę taki zestaw?

Ja chyba pójdę w mniejszy głośnik, np. STX W.18.180.8.FCX_v2 (wiem, że 8 Ohm :)). W B8 zrobiłem suba na małym STX w BR i grało to o niebo lepiej niż oryginalny sub.

Co do podłączenia - tym razem zrobię na pewno przez konwerter + remote z gniazda zapalniczki.

imag0323.jpg

imag0324.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, szuwi3 napisał:

Masz 11l w obudowie closed i daje radę taki zestaw?

Ja chyba pójdę w mniejszy głośnik, np. STX W.18.180.8.FCX_v2 (wiem, że 8 Ohm :)). W B8 zrobiłem suba na małym STX w BR i grało to o niebo lepiej niż oryginalny sub.

Co do podłączenia - tym razem zrobię na pewno przez konwerter + remote z gniazda zapalniczki.

imag0323.jpg

imag0324.jpg

11L nie uwzględniając głośnika obudowa closed tak daje to radę i naprawdę potrafi zatrząść budą u mnie w temacie A6 C7 jest ta zabudowa i nie polecam umiejscowienia skrzyni w miejscu gdzie Ty masz u mnie latała cała podłoga bagażnika 

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano
5 godzin temu, szuwi3 napisał:

Nie odważyłbym się podłączyć tego Hertza do oryginalnego wzmacniacza B&O po tym, jak widziałem jaki głośnik (a w zasadzie głośniczek) on napędza. Wątpię żeby miał wystarczającą moc.

Moc mocą ale wysteruj głośnik tym wzmakiem on się po prostu nie nadaje do subwoofera nie wiem jak jest w B9 ale w A6 C7 idzie prawdopodobnie pełne pasmo na tzw subwoofer wiec po podłączeniu suba pod wzmacniacz BO musiało grać to zapewne zacnie 

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano
W dniu 5.08.2022 o 08:19, szuwi3 napisał:

To ze napedza slaby glosniczek nie oznacza ze wzmak jest zly.

Opublikowano
5 godzin temu, luk_byd napisał:

To ze napedza slaby glosniczek nie oznacza ze wzmak jest zly.

Kolego ten wzmacniacz nie nadaje się poprostu do subwoofera tyle w temacie 

Opublikowano
11 godzin temu, ivan1977 napisał:

Kolego ten wzmacniacz nie nadaje się poprostu do subwoofera tyle w temacie 

Okej.

A wiesz jaka końcówka mocy siedzi w tym wzmaku i napędza suba? Bo byś się zdziwił, gdybyś wiedział.

No ale :)

Opublikowano
Godzinę temu, luk_byd napisał:

Okej.

A wiesz jaka końcówka mocy siedzi w tym wzmaku i napędza suba? Bo byś się zdziwił, gdybyś wiedział.

No ale :)

Bodajże cały system ma ok 180w wiec co tam może siedzieć nie jestem ekspertem ale podłączanie głośnika basowego pod wzmacniacz nad którym nie masz kontroli mija się z celem powiedz mi dlaczego na wszystkich forach audio wywalają ten wzmacniacz i wstawiają inny trochę tego przeczytałem w necie robiąc zabudowę u siebie w aucie i pierwszy raz od Ciebie przeczytałem żeby podłączyć wzmak BO pod subwoofer 

Po drugie nie chodzi o końcówkę mocy a filtry które maja ciąć pasmo dla danego rodzaju głośnika a ten wzmacniać może i takie posiada choć wątpię  

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano
W dniu 3.08.2022 o 12:10, ivan1977 napisał:

Nie nie warto oryginalny sub i jego obudowa to jakaś kpina ja wywaliłem i poszła zabudowa w boczku teraz to gra w miare przyzwoicie marki AS osobiście też nie polecam 

B&O w B8 a B&O w B9 to ogromna różnica. 

4 minuty temu, ivan1977 napisał:

podłączanie głośnika basowego pod wzmacniacz nad którym nie masz kontroli mija się z celem 

W B9 w zależności od rodzaju MIB masz możliwość sterowania subem.

Opublikowano
4 minuty temu, Muskel1 napisał:

B&O w B8 a B&O w B9 to ogromna różnica. 

W B9 w zależności od rodzaju MIB masz możliwość sterowania subem.

Nie chodzi mi o ustawienie basu na MIB a o choćby ustawienie  LPF i jaka pewność że na sub leci obcięte pasmo dla suba po tym co zobaczyłem w A6 C7 jakoś nie wierzę

Edytowane przez ivan1977