Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana suba B&O na Audio System CO06DC EVO w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, ivan1977 napisał:

Nie chodzi mi o ustawienie basu na MIB a o choćby LPF 

Nie mówię o ustawieniach basu. W B9 (w zależności od rodaju MIB) masz oddzielnie regulowany poziom głośności suba, dodatkowo system B&O w B9 ma 755W a nie 180W. Słuchałś kiedyś jak B&O w B9 gra? W B8 sub tylko mruczał i nie ma porównania z B9.

Opublikowano

W a6 tez jest oddzielnie regulowany poziom głośności suba a jednak ustawień filtrów nie ma i tak słyszałem jak ten system gra w B9 i jak na moje oryginalny sub raczej buczy niż daje basem

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano
10 minut temu, ivan1977 napisał:

W a6 tez jest oddzielnie regulowany poziom głośności suba a jednak ustawień filtrów nie ma i tak słyszałem jak ten system gra w B9 i jak na moje oryginalny sub raczej buczy niż daje basem

Nie no bez przesady, Bose z B6 a B&O z B9 to ogromna różnica i porównanie jest bez sensu. Pamiętaj, że obudowa w której sub siedzi, to plastikowa cieńka ścianka, więc nie dziwne, że w porównaniu do drewnianej skrzynki, bas nie schodzi tak nisko. W każdym razie mięzy B8 a B9 jest wielka różnica. 

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał:

Nie no bez przesady, Bose z B6 a B&O z B9 to ogromna różnica i porównanie jest bez sensu. Pamiętaj, że obudowa w której sub siedzi, to plastikowa cieńka ścianka, więc nie dziwne, że w porównaniu do drewnianej skrzynki, bas nie schodzi tak nisko. W każdym razie mięzy B8 a B9 jest wielka różnica. 

Tak jak pisał autor tematu sub w B9 w systemie BO gra jak gra tak i jak pisałem dla mnie nie ma najmniejszego sensu podłączać dołożonego suba pod wzmacniacz BO bo jak dla mnie to po prostu nie zagra prawidłowo 

Opublikowano
1 minutę temu, ivan1977 napisał:

Tak jak pisał autor tematu sub w B9 w systemie BO gra jak gra tak i jak pisałem dla mnie nie ma najmniejszego sensu podłączać dołożonego suba pod wzmacniacz BO bo jak dla mnie to po prostu nie zagra prawidłowo 

Podpinałeś kiedyś inny sub pod B&O w B9 i słyszałeś jak gra, czy to tylko wydaje Ci się, że nie zagra prawidłowo?

Opublikowano
Godzinę temu, Muskel1 napisał:

Podpinałeś kiedyś inny sub pod B&O w B9 i słyszałeś jak gra, czy to tylko wydaje Ci się, że nie zagra prawidłowo?

A wiec kolega miał to na próbę podpięte sub z głośnikiem Rockford Fosgate i grało to mizernie osobiście słuchałem po dołożeniu wzmacniacza głośnik pokazał co potrafi 

Opublikowano

Czy ten RF sub miał odpowiednią impedancję pod B&O? SUB musi być odpowiednio pod wzmak dobrany inaczej efekt zawsze będzie marny. Do osobówki też nie możesz podpiąć przyczepy 5 tonowej i oczekiwać, że jakoš pojedzie. Sam miałem kilka lat temu RF T1D212 i wiem co potrafił ale miałem odpowiedno do niego dobrany monoblok. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
58 minut temu, Muskel1 napisał:

Czy ten RF sub miał odpowiednią impedancję pod B&O? SUB musi być odpowiednio pod wzmak dobrany inaczej efekt zawsze będzie marny. Do osobówki też nie możesz podpiąć przyczepy 5 tonowej i oczekiwać, że jakoš pojedzie. Sam miałem kilka lat temu RF T1D212 i wiem co potrafił ale miałem odpowiedno do niego dobrany monoblok. 

I o to mi chodzi że dodatkowym wzmacniaczem wysterujesz sobie głośnik basowy który pracuje w pewnym zakresie częstotliwości BO tego nie uzyskasz choć by dlatego że zapewne był zrobiony pod tzw glosnik basowy ktory montują w aucie lub odwrotnie znika problem z doborem  głośnika do wzmacniacza BO i nadal będę się upierał że pominięcie wzmaka BO i dołożenie osobnego wzmacniacza to jedyne jak dla mnie rozwiązanie 

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jakie masz oczekiwania. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Muskel1 napisał:

Wszystko zależy od tego jakie masz oczekiwania. 

Nie jestem audiofilem ale różnice było słychać 

Do autora to Ci powinno wiele wyjaśnić choć po Niemiecku i zestaw ok 350w w Rms 

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano

Znam ten filmek i z niemieckim nie mam problemu. Kilka rzeczy już u niego kupowałem.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał:

Znam ten filmek i z niemieckim nie mam problemu. 

Ale nie wiadomo czy autor tematu zna w sumie do niego skierowałem post 

ja tez biegły w niemieckim nie jestem ale radzę sobie 

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano

B9 S4 B&O speaker data - Arkusze Google

Może coś pomoże komuś.

Opublikowano
17 godzin temu, ivan1977 napisał:

Ale nie wiadomo czy autor tematu zna w sumie do niego skierowałem post 

ja tez biegły w niemieckim nie jestem ale radzę sobie 

YouTube ma mozliwosc generowania napisów w róźnych językach via translator.

Tak więc żaden język straszny, byle ktoś wyraźnie gadał :)

Opublikowano
  • Autor

Ten filmik znam i z niego korzystałem, w celu określenia przewodów, które idą do oryginalnego suba (chodziło o to, który ma +, który -, który jest lewy a który prawy, aby odpowiednio to podłączyć do wejścia wzmacniacza Hi-i bądź konwertera (w zależności od konfiguracji).

Jak dla mnie ten oryginalny sub to dno. 

A pytanie postawione w tym wątku dotyczyło wykorzystania oryginalnego wzmacniacza B&O przy wymianie głośnika na lepszy/ mocniejszy.

Jeden z forumowiczów napisał, że tak właśnie zrobił i grało jeszcze gorzej. Stąd wnioskować można, że ten oryginalny wzmacniacz jest po prostu słaby/ dobrany pod ten oryginalny (badziewny) głośnik.

Opublikowano
4 godziny temu, szuwi3 napisał:

Ten filmik znam i z niego korzystałem, w celu określenia przewodów, które idą do oryginalnego suba (chodziło o to, który ma +, który -, który jest lewy a który prawy, aby odpowiednio to podłączyć do wejścia wzmacniacza Hi-i bądź konwertera (w zależności od konfiguracji).

A pytanie postawione w tym wątku dotyczyło wykorzystania oryginalnego wzmacniacza B&O przy wymianie głośnika na lepszy/ mocniejszy.

Jeden z forumowiczów napisał, że tak właśnie zrobił i grało jeszcze gorzej. Stąd wnioskować można, że ten oryginalny wzmacniacz jest po prostu słaby/ dobrany pod ten oryginalny (badziewny) głośnik.

Z tego co widzę to ten wzmacniacz ma oczywiście 755w mocy ale muzycznej i ok 380w znamionowej które napędza 16 kanałów i 19 głośników  na sub z tego co widzie to 2x50w na każda cewkę wiec można wnioskować że jest słabiutko gdzie nawet w tańszych monoblockach idzie od 200-300w na kanał 

po za tym chyba coś nie tak z impedancja 8x2 

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano
40 minut temu, ivan1977 napisał:

Z tego co widzę to ten wzmacniacz ma oczywiście 755w mocy ale muzycznej i ok 380w znamionowej które napędza 16 kanałów i 19 głośników  na sub z tego co widzie to 2x50w na każda cewkę wiec można wnioskować że jest słabiutko gdzie nawet w tańszych monoblockach idzie od 200-300w na kanał 

po za tym impedancja 8x2 chyba coś nie tak 

Coś nie tak? Im wyższa impedancja tym lepsza jakość w dużym uproszczeniu chyba, z tym że stawia wyższe wymagania dla końcówki mocy.

Ten sub o który było pytanie, ma 4OHm - więc teoretycznie powinien grać 'dwa razy głośniej'. Wydaje mi się że głośność jest taka sama/podobna, ale... na stockowym bas był miękciejszy itp.

W BMW w wyższych opcjach nagłośnienia też suby mają 7-8Ohm. Te niższe mają 2-4, przez co końcówka mocy może być słabsza.

4 godziny temu, szuwi3 napisał:

Wniosek jest błędny.

Wzmacniacz moim zdaniem nie jest zły, tylko po prostu sub w B&O jest lepszy niż ten o który pytał autor.
Ten sub polepsza grania ale w ASS.

Końcówka mocy w wzmaku B&O targnie nawet 2Ohm.

Ale rzeczywiscie kwestia EQ w DSP. To jest największy ból że nie ma equalizera w MMI, wtedy dużo osób by sobie ustawiło po swojemu.

Tak czy siak,

B&O w Audi, jak całe Audi to dno przy moich poprzednich autach.

Opublikowano
5 godzin temu, luk_byd napisał:

Coś nie tak? Im wyższa impedancja tym lepsza jakość w dużym uproszczeniu chyba, z tym że stawia wyższe wymagania dla końcówki mocy.

Ten sub o który było pytanie, ma 4OHm - więc teoretycznie powinien grać 'dwa razy głośniej'. Wydaje mi się że głośność jest taka sama/podobna, ale... na stockowym bas był miękciejszy itp.

W BMW w wyższych opcjach nagłośnienia też suby mają 7-8Ohm. Te niższe mają 2-4, przez co końcówka mocy może być słabsza.

Wniosek jest błędny.

Wzmacniacz moim zdaniem nie jest zły, tylko po prostu sub w B&O jest lepszy niż ten o który pytał autor.
Ten sub polepsza grania ale w ASS.

Końcówka mocy w wzmaku B&O targnie nawet 2Ohm.

Ale rzeczywiscie kwestia EQ w DSP. To jest największy ból że nie ma equalizera w MMI, wtedy dużo osób by sobie ustawiło po swojemu.

Tak czy siak,

B&O w Audi, jak całe Audi to dno przy moich poprzednich autach.

Ostatnie modele faktycznie ASS to jest dopiero dno co nie zmienia faktu że nawet B&O jest gniotem za który w salonie trzeba było słono zapłacić( nie zagłębiałem się w temat ale to było coś ok 30 tysięcy) jeśli się mylę to poprawcie  widząc głośniki jakie siedzą przy B&O nie mam złudzeń że to gniot i nie chcę myśleć jakie car audio można w tej cenie poskładać 

Wiec co jest nie tak że głośnik AS nie gra 2x głośniej i jaki ma sens podłączać go pod wzmacniacz B&O jeżeli nie uzyskamy poprawy winny raczej nie jest głośnik (kolega podłączył głośnik RF pod wzmak B&O i grało to równie mizernie co oryginalny subwoofer )a raczej winny jest wzmacniacz B&O choćby film który wkleiłem udowadnia ze ten wzmacniacz nie poradzi sobie z subem inaczej gość nie montował by Gladena który nie jest też jakoś zaporowo drogi i z półki Hi-End

Edytowane przez ivan1977

Opublikowano
51 minut temu, ivan1977 napisał:

po za tym chyba coś nie tak z impedancja 8x2 

Dwie cewki po 8 Ohm każda.

Opublikowano
5 godzin temu, Muskel1 napisał:

Dwie cewki po 8 Ohm każda.

to wiem raczej chodziło mi o to że opisywali na forach B&O pracującego w 2ohm-ach