Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHH] Parę fachowych pytań do osób będących w temacie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pare pytań dotyczących silnika AHH (1.9TDI 90 KM) jednego z nielicznych TDI seryjnie wyposażanych w pompe 11.

1. Czy może ktoś mi udzielić konkretnej informacji, jakie jest ciśnienie na oryginalnych wtryskach w tym silniku ??? (wtryski "216" są ustawiane na 220/300 barów)

2. Drugie pytanie, na forum passata znalazłem informacjie odnośnie tego silnika "ahh - to taki dziwoląg był też montowany w audi i poza kiepskimi wtryskami to seryhna 110 jak afn - choć ma ten gift od fabryki w postaci pompy 11, którego inne v-peki nie mają i turbo ze zmienną geometrią"

Czy naprawdę jest tak jak ktoś powyżej napisał, jak rozpozać że turbina jest VGT i czy oby jest tak samo sterowana jak w AFNie?

np. jak dzisiaj sie przygladałem AHU to turbina tam jest dużo wyżej umiejscowiona niż u mnie w AHH, całkowicie to inaczej wyglada

Jak tam jest z tą turbiną??

Z góy dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Opublikowano

Witam, w AFN jest turbina ze zmienna geometria a w twoim przypadku nie. Ciśnienie chyba 195/220, ale nie jestem pewien, niech ktoś mnie poprawi. Pozdrawiam

Opublikowano

w AHH 90 KM turbina jest ze zmienną geometrią, turbinę VNT łatwo rozpoznać bo ma sztangę sterującą kątem natarcia łopatek ustawioną prostopadle do osi turbiny a w turbinie WG równolegle do osi, różni się też flanszą mocującą rurę wydechową do turbiny :

sztanga ustawiona prostopadle do osi turbiny (turbina VNT) :

a0663e7a9e2bc157m.jpg

sztanga ustawiona równolegle do osi (turbina WG) :

229f6a85becd1f00m.jpg

poza tym turbina VNT jest sterowana podciśnieniowo przez taki elektrozawór N75 :

e424fb6dbdbe9500m.jpg

a turbina WG przez taki :

e37014e2a42b20eem.jpg

w AFN również jest turbo VNT, w każdym silniku z VNT jest takie samo sterowanie ciśnieniem doładowania turbiny

co do ciśnienia otwarcia wtrysków to różne źródła różnie podają ale najbliżej prawdy jest chyba tomek 1880

Opublikowano
  • Autor

Dzieki koledzy za odpowiedzi :)

Różene źródła mówią inaczej, jest dość spora różnica.

Dzisiaj zajżałem pod maske swojej A4 (AHH) jak i kolegi A6 (AFN), oba silniki mają te same turbiny, bynajmniej wszystko wyglada identycznie.

Trochę się ździwiłem, gdyż myślałem, że u mnie będzie turbo takie same jak w AHU, czy 1z, a tu zoonk i mam tubo ze zmienną geometrią :grin:

Poniżęj pare fotek turbin w AHH i AFN

Turbo z AHH

1ahh.jpg

2ahh.jpg

Turbo z AFN

1afn.jpg

2afn.jpg

Teraz moje pytanie brzmi, czy jeżeli do AFN montują mocniejsze turbiny z AWX bez większych przeróbek to czy do mnie też da sie taką zamontować bez wielkich kombinacji z orurowaniem i zmiana komputera (czytałem że AHU, 1z wymagają już sporo dłubania aby wrzucić AWX)???

Odnośnie wtrysków to problem z wyborem jakie wsadzić bede musiał jeszcze skonsultować, bo nie chcę większej mocy kosztem zadymiarki ulicznej z rury wydechowej :jezor: , ale obstawiam że 216 będą najodpowiedniejsze, pozatym mamy kolegę na forum golfa co sie tym zajmuje, więc... :wink4:

Planuję silnik wymodzić na ok 150-160KM przy założeniu, że wtryski 216+fmic+soft, ale teraz dodatkowy problem to turbina, jak sie da wsadzić z AWX to mocy może być jeszcze więcej.

kolega sokolnh kiedyś wspomniał, że "0,216 + chip + fmic + ewentualnie turbo AWX moc około 170KM " lub inna wersja "wtryski 0,230 + turbo BRD+fmic+chip to juz moc rzędu 190 KM"

Co sądzicie o temacie turbiny AWX czy BRD w silniku AHH

Proszę o jakieś rady, bo chęci i kasa odnoście moda mojej audiczki są tylko jak zwykle jakieś niejasności.

Jak już robić to niech to ma ręce i nogi.

Opublikowano

do wykorzystania potencjału pompy "11" lepiej jak włożysz wtryski 230 i większe turbo aby z programem było w przedziale 190-200 KM, upewnij się jednak, że masz u siebie pompę "11" bo przypuszczam, że samochodu nie masz od nowości a nigdy nie wiadomo kto w nim wcześniej grzebał i co wymieniał, "jedenastka" ma nr 038 130 107 J" widoczny z boku jej korpusu :

http://www.buytdi.com/images/TDI_injection_pump_automatic.jpg

Opublikowano
  • Autor

do wykorzystania potencjału pompy "11" lepiej jak włożysz wtryski 230 i większe turbo aby z programem było w przedziale 190-200 KM, upewnij się jednak, że masz u siebie pompę "11" bo przypuszczam, że samochodu nie masz od nowości a nigdy nie wiadomo kto w nim wcześniej grzebał i co wymieniał, "jedenastka" ma nr 038 130 107 J" widoczny z boku jej korpusu :

http://www.buytdi.com/images/TDI_injection_pump_automatic.jpg

jest na 100% taka pompka u mnie, sprawdzałem osobiście, pozatym historia auta jest mi znana od jego pierwszych km po wyjeździe z salonu :wink4:

Opublikowano

Bez zmiany turbiny montując wtryski i fmic nie osiagniesz 160km na tej turbince co tam masz :cool1: turbina jest za mało wydajna :gwizdanie: