Lishoo Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Witam, mam pytanie Jak ustawić koła w pozycji '0' żeby sprawdzić czy rozrząd jest dobrze złożony? bo z tego co widzę to tak nie jest, na napinaczu ta wypustka mija się z tym wcięciem o jakieś 2/3 szerokości :| a na kołach są 2 'pisaki' jakichś móchaników, białe i czerwone Wrzuciłem na N, ale koła zębate stoją jak zablokowane Ktoś ma jakiś pomysł i wie jak ustawić dobrze rozrząd w automacie ? bo w manualu sprawa wydaje się o niebo prostsza, poza tym googlowałem dużo i kurcze nic a nic nie mogę znaleźć o rozrządzie w automacie //OK już ruszyłem założyłem 19 oczkową na koło zębate i z dużym oporem ale ruszyło, a teraz w miarę da się obracać, widocznie się coś zacięło Ale przy okazji, ktoś wie na jaki znak patrzeć zamiast na koło zamachowe ?
DeeJay_Kill Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Na kole zamachowym w okienku zobaczysz malutkie zero po wewnętrznej stronie koła zamachowego (tej od silnika, a nie od kabiny)
Lishoo Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2009 OK jutro z samego rana będę szukał tego okienka, pytam ponieważ gdzieś wyczytałem coś takiego że w automacie nie patrzy się na znak na kole zamachowym tylko na jakiś dodatkowy znak na pompie czy coś takiego, no i sam się pogubiłem // No więc tak, po ściągnięciu górnej pokrywy silnika ustawiłem wałek tak, że zablokowałem go z tyłu liniałem, w tym położeniu widzę '0' na kole zamachowym mniej więcej po środku otworu, niestety nie ma tam żadnej strzałki ani nic co miało by świadczyć o jego dokładnym położeniu, zauważyłem też że na kole zamachowym oprócz '0' jest jeszcze pionowa kreska '|' jeżeli wałek ustawi się minimalnie inaczej. W każdym razie, jest '0' na kole zamachowym, wałek zablokowany' znaki pokrywają się z 'farbą' znaczoną przez mechanika czyli wszystko jest ok, tak? Tylko ten napinacz rozrządu źle pokazuje znak, czasami mija się z tym wycięciem, oznacza to zużyty napinacz, czy źle naciągnięty ?
Rekomendowane odpowiedzi