Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ocena stanu DPF i korekty wstryskiwaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dzisiaj po rozgrzaniu silnika postanowiłem sprawdzić poprzez obd eleven parametry wtryskiwaczy i DPFa. Jak oceniacie stan filtra i wtrysków ? aktualny przebieg samochodu to 275tys, samochód przez ostatnie 3 lata był eksploatowany na odcinkach 10km, plus 6 razy do roku trasa 800km do Polski. Aktualnie w moim posiadaniu od tygodnia, do pracy autostradą 20km codziennie robię. mam w planach zamówić urządzenie z diodą która wskazuje moment wypalania DPF aby moja narzeczona nie przerywała tego procesu :D. Czy jest się czym martwić, podjąć już teraz jakieś środki w stosunku do filtra DPF czy normalnie eksploatować ? Jeżeli są jakieś parametry które warto jeszcze sprawdzić przy tym silniku to proszę o poradę, z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Screenshot_20221205_184241_com.voltasit.obdeleven.jpg

Screenshot_20221205_184308_com.voltasit.obdeleven.jpg

Screenshot_20221205_185357_com.voltasit.obdeleven.jpg

Opublikowano

DPF już dawno do czyszczenia. 

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Po czym to stwierdzić? Po zawartości popiołu w oleju? 

Opublikowano

Tak. Górna granica dla tego silnika to 175 ml, Ty masz już 210ml.

Sprawdź sobie wskazania z czujnika różnicy ciśnień na wolnych obrotach na jałowym oraz przy 2500 obr/min na jałowym.

Opublikowano

jezeli to nie problem prosze o info w ktorym miejscu w VCDS mozna sprawdzic parametry DPF?

Opublikowano

Wchodzisz w sterownik silnika 01,  następnie w rozszerzone bloki pomiarowe i po prawej stronie pojawia się okno. Albo scrolujesz i wybierasz z długiej listy tego czego szukasz, albo na samej górze jest okno wyszukiwania, w którym wpisujesz wyraz, którego szukasz, np: popiół lub filtr...

20221205_113321.jpg

Opublikowano

Muskel no ja to juz nie wiem jak dziekowac :) Dzieki bardzo. Sprawdze i tu wkleje z prosba o ocene :)

Opublikowano

:hi:

Wyszukaj wartości:

obroty silnika

popiółu

sadzy mierzonej

sadzy wyliczonej

różnicy ciśnienia (przy pracującym silniku, raz na biegu jałowym na wolnych obrotach i raz przy 2500 obr/min też na jałowym)

czas od ostatniej regeneracji

kilometry od ostatniej regeneracji

Wszystkie te wartości musisz w prawym oknie zaznaczyć (zaptaszkować) aby pojawiły się w lewym oknie.

Maksymalnie można 12 wartości na raz przedstawić (jeżeli dobrze pamiętam).

20221206_093313.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj sprawdzę i wstawię wyniki

20 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

7 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Sprawdź sobie wskazania z czujnika różnicy ciśnień na wolnych obrotach na jałowym oraz przy 2500 obr/min na jałowym.

Dzisiaj sprawdzę i wstawię wyniki. A można cokolwiek powiedzieć o wtryskach? Warto często kontrolować korekcje czy raz na kilkanaście tys km wystarczy? ?

Opublikowano

Korekcje nic nie mówią o stanie injektorów i służą do wyrównywania różnic kompresji w cylindrach. U Ciebie dają sumę 0 więc wygląda na wszystko w porządku. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Rozgrzałem silnik do 90 stopni, na biegu jałowym tak jak na screenach 10hPA, drugi creen na postoju z butem w podłodze 55hPa, trzeci wynik 42hPa uzyskałem jadąc na 2 biegu z lekkiej górki przy 2400-2600 obrotów. 

Screenshot_20221206_181138_com.voltasit.obdeleven.jpg

Screenshot_20221206_181209_com.voltasit.obdeleven.jpg

Screenshot_20221206_181408_com.voltasit.obdeleven.jpg

Opublikowano

A na biegu jałowym przy 2500 obr/min tak jak napisałem wyżej?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

A na biegu jałowym przy 2500 obr/min tak jak napisałem wyżej?

Tak jak na drugim screenie, 55hPa

Opublikowano

Nie jest tragedia, ale warto oddać w najbliższym czasie filtr do czyszczenia.

Opublikowano
  • Autor

Nie jest tragedia, ale warto oddać w najbliższym czasie filtr do czyszczenia.

Trochę mnie uspokoiłeś... pierwszy samochód z DPF a mam zamiar nastukać ze spokojem tym samochodem 400-450k :P Ostatnie pytanie, w polsce będę na przełomie stycznia/lutego i wtedy oddam do profesjonalnego czyszczenia. Czy po takim zabiegu muszę resetować jakieś wartości dotyczące DPF poprzez obdeleven ? Czy automatycznie po czyszczeniu DPF wartości się skorygują poprzez odczyt z czujników ?

Opublikowano

Po czyszczeniu dpfa zaleca się także wymianę czujnika różnicy ciśnień (na nowy (tylko oryginalny).  Po tym zabiegu należy zaadoptować czujnik RC oraz przypisać nową wartość popiołu (bliską 3-5g) w sterowniku silnika. 

Opublikowano
  • Autor

Po czyszczeniu dpfa zaleca się także wymianę czujnika różnicy ciśnień (na nowy (tylko oryginalny).  Po tym zabiegu należy zaadoptować czujnik RC oraz przypisać nową wartość popiołu (bliską 3-5g) w sterowniku silnika. 

Dziękuję bardzo za rzetelne informacje, osób które bezinteresownie dzielą się wiedzą to ze świecą szukać :D Serdecznie pozdrawiam !

Opublikowano
3 minuty temu, snejkusek napisał(a):

Dziękuję bardzo za rzetelne informacje, osób które bezinteresownie dzielą się wiedzą to ze świecą szukać :D Serdecznie pozdrawiam !

:hi:Możliwe, że w Twoim silniku nie będzie dało się wpisać pewnej nowej wartości popiołu. W takim przypadku wystarczy wejść w sterownik silnka w adaptacje, następnie wyszukać adaptacji :inizjalizacja dpf i ją aktywować. Wyzeruje to wtedy wartość popiołu. 

Opublikowano
23 godziny temu, snejkusek napisał(a):

urządzenie z diodą która wskazuje moment wypalania DPF

Tak z ciekawości - o jakim "urządzeniu" piszesz ? (link)

Opublikowano

Są takie wtyczki obd2 z diodą, która świeci się w czasie regeneracji. Pewnie to ma kolega na myśli.