invi017 Opublikowano 2 Lutego 2023 Opublikowano 2 Lutego 2023 Cześć, po zakupie auta, mam wrażenie, w sumie to jestem pewny, że światła długie nie są ustawione poprawnie. Gdy jadę w trybie auto i wycina auta, to widać, że jedna wiązka z lewej lampy delikatnie haczy lewą stronę auta. Światła krótkie również nie były idealnie ustawione. Lewa lampa przy odjeżdżaniu od ściany schodziła się do środka auta - przestawiłem pozycję delikatnie w lewo i teraz wygląda to zdecydowanie lepiej, ale długie nadal nie jest idealnie, bo nadal nie dużo ale trochę nachodzi na auto (czy ustawiając krótkie z automatu przestawiają się długie?) Nie mogłem nigdzie znaleźć procedury ustawiania świateł krótkich i długich przy lampach Matrix. Czy mógłby ktoś napisać jak to się dokładnie odbywa?
Muskel1 Opublikowano 2 Lutego 2023 Opublikowano 2 Lutego 2023 (edytowane) No to zwaliłeś sprawe totalnie samemu kręcąc cokolwiek. Jedź do warsztatu na ustawienie i kalibrację świateł. Lampy matrix należy skalibrować w sterowniku kamery i BCM1. Bez narzędzia diagnostycznego oraz przyrządu do ustawiania świateł nie wolno tam nic kręcić bo rozwalisz kalibrację i ustawienia. Edytowane 2 Lutego 2023 przez Muskel1
invi017 Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Opublikowano 3 Lutego 2023 Dzięki z info @Muskel1. Wiem dokładnie ile obrotów zrobiłem, wiec mogę wrócić, pytanie czy cos to da. Tak czy siak świecą ciut lepiej niż świeciły jeśli chodzi i kierunki. Szukam w takim razie warsztatu który mi to ustawi.
Damianson Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Witam w jaki sposób się kalibruje i jakim programem światła matrix? Bo problem mam że wogole długie mi nie działają. Żadnych błędów nie ma. Dodam tylko ze lampy były wymieniane wraz modulami kierunku. Moduły zostały dopisane i działają. Natomiast długie nie idzie włączyć aby świeciły.
Muskel1 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Albo ODIS albo VCDS albo VCP albo jak na powyższym filmiku, możliwości jest wiele. Przyczyną u Ciebie na pewno nie będzie brak nastaw podstawowych, bo gdyby tak było, miałbyś zapisany błąd z taką właśnie treścią. Przyczyna jest inna, albo złe kodowania albo wiązki albo.... albo....
Damianson Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Na piątek jestem umówiony z jednym z kolegów co się zajmuje kodowaniem ściąganiem komponentu itd. Jak nie da rady to już nie wiem. Lampy były wielokroc wyjmowane oraz wkładane. Napewno nie byly dopisywane do auta i kalibrowane.
Muskel1 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Co znaczy lampy były wymieniane? Nie miałeś matrix? Miałeś inne lampy i dołożyłeŝ matrix czy jak?
Damianson Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Samochód był po dzwonie. Nie był do końca zrobiony jak trzeba a wręcz hu... Były błędy od lamp w vcds zarówno prawa i lewa. Okazało się że są uszkodzone czy jakoś tak. W każdym bądź razie nie były założone matrix tylko typu Led z tego co wywniioskowalismy. Zamówiłem nowe używane lampy typu matrix bo takie były prawdopodobne przy tym samochodzie original. Do tego moduły lamp z końcówka ad. Moduły zostały flaschoeane w vcp i dopisane do auta. Błędy się skasowały i tak ie ma nic w lampach teraz a długie nie świeca wogole.
Muskel1 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Niech podsumuję: Auto wyjechało z fabryki z matrixami, miało wypadek i po wypadku wstawiono zwykłe LED zamiast matrix, a Ty teraz zamontowałeŝ matrixy?
Damianson Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Wg myślenia mojego oraz mojego mechanika to dokładnie tak. Samochód był że Szwajcarii.
Damianson Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Dodam że na tamtych lampach również nie działały długie.
Muskel1 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Lampy matrix i zwykłe LED różnią się wiązkami. Wrzuć tutaj VIN pojazdu i poproś o rozkodowanie, a dowiesz się jak auto wyjechało z fabryki. https://a4-klub.pl/topic/444535-dekoder-vin-audi-grupy-vag-oraz-innych-marek-dane-techniczne-oraz-wyposażenie/page/502/#comment-5789987 Alternatywnie zainstaluj sobie aplikację myAudi na telefonie i po wprowadzeniu VINu i zarejestrowaniu się, dowiesz się tak samo jake auto miało wyposażenie fabryczne.
Damianson Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Napisz do mnie na priv to podam ci vin myślę że szybciej byś to ogarnął i mi pomógł. Bo ja to tak średnio jak widzisz..
Damianson Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Napisałem tu i tam ale narazie zero odzewu.
Muskel1 Opublikowano 14 Sierpnia Opublikowano 14 Sierpnia Bądź cierpliwy. Forum to nie dział obsługi klienta, że od razu należy Ci się odpowiedź. Wszystko tu odbywa się dobrowolnie i w wolnym czasie.
Rekomendowane odpowiedzi