dar3k Opublikowano 22 Lutego 2023 Opublikowano 22 Lutego 2023 (edytowane) Cześć, Czy jest możliwość wymiany Klimatronica jednostrefowego na dwustrefowy poprzez wymianę samego panelu ? Czy jest ktoś kto taka zmianę zrobił w audi b9 ? Edytowane 22 Lutego 2023 przez dar3k
dar3k Opublikowano 22 Lutego 2023 Autor Opublikowano 22 Lutego 2023 24 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Trójstrefowy Faktycznie.
wuPiotrek Opublikowano 23 Lutego 2023 Opublikowano 23 Lutego 2023 (edytowane) 1. Nie 2. Nie 3 strefy to całkowicie inny układ klimatyzacji. Do wymiany (rozbudowy) kompletnie wszystko Dla oka zmieniałem panel na ten 3-strefowy w aucie z 1-strefową klimą. Regulacja temperatury nie działała poprawnie (chodziła jakby w zamkniętej pętli, brakowało czujników, wariowało też sterowanie). Jest firma z okolic Krakowa która za około 4500zł (cena sprzed jakiegoś czasu) robi modernizację klimy na 3zone w B9. Kiedyś się z nimi kontaktowałem ale już nie pamiętam kompletnie gdzie tego szukać i jak się ta firma nazywała. Jeśli chcesz sprawdzić to na własnej skórze to mam panel do sprzedania Edytowane 23 Lutego 2023 przez wuPiotrek
thenaturat2 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Mam pytanie. Aby założyć klimatyzację trójstrefową potrzeba: panel klimy, wiązkę , tunel środkowy z nawiewami i sterowaniem i nagrzewnicę. Bez kodowanie na pewno się nie obejdzie. Co jeszcze potrzeba i czy w ogóle warto to robić?
wuPiotrek Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Żeby zmienić panel musisz mieć kogoś kto zdejmuje Component Protection, bo jest ochrona na panelu. Żeby zmienić nagrzewnicę musisz spuścić czynnik, a następnie napełnić nim układ (też sam tego nie zrobisz). Kodowanie może akurat nie być potrzebne, chociaż to najmniejszy problem. Dodatkowo też czujniki temperatury w nawiewach. Czy warto - zależy ile to ma kosztować. Panel 3 zone o wiele lepiej wygląda, jak dużo jeździsz z kimś po prawej to też ta druga strefa może się przydać.
krzychuG Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Według mnie nie warto, mam 3 strefy a z jedną strefą w innych autach też nie było problemu.
thenaturat2 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 A gdzie szukać schematu aby podłączyć? Jest szansa że coś dadzą w ASO?
Muskel1 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 22 minuty temu, thenaturat2 napisał(a): Jest szansa że coś dadzą w ASO? Na 100% nie.
wuPiotrek Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Opublikowano 11 Kwietnia 2023 6 godzin temu, thenaturat2 napisał(a): A gdzie szukać schematu aby podłączyć? Jest szansa że coś dadzą w ASO? Wszystkie schematy są dostępne w internecie za drobną opłatą erWin – Homepage not logged on ERWIN.AUDI.COM
Mockery Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września Cześć, a ja mam trochę inne pytanie do tego wątku 😎 czy ktoś coś myślał na temat zmiany, jakiejś zabudowy tych pułeczek z tyłu tam gdzie w 3strefowej jest panel do regulacji? Mam wrażenie że zostało to zbudowane na odwal, bo kompletnie jest to nie poręczne ani nie przydatne do niczego i nie mowie tu o gnieździe do ładowania bo ono akurat się przydaje ale reszta nie wiem po co?:)
Rekomendowane odpowiedzi