Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polacy za granica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pozwole sobie otworzyc watek o Polakach za granica.

Poniewaz zbliza sie czas urlopowy i wielu z nas wyjedzie poza granice Polski, proponuje wpisywanie tu juz wczesniej zdobytych doswiadczen. Informacji o danym kraju, jak jezdzic, a jak nie wolno itd. Powinny to byc informacje powazne, jak rowniez smieszne zdarzenia, gdyz bardzo wiele sytuacji, w ktorych uczestnicza Polacy jest dla osob spoza naszego kraju wrecz smieszna i karygodna, a dla nas powinno to byc zenujace.

Dlatego tez uczmy sie wspolnie, aby nie przynosic naszemu krajowi i kierowcom z Polski wstydu.

Bedac ostatnio poza granicami Polski, ogladalam program w TV niemieckiej o Autobahnpolizei.

Od dwoch miesiecy obowiazuja w Niemczech nowe stawki za przekroczenia drogowe (mandat).

Sa one ok. 50% wyzsze niz dotychczas. Np. jazda na ograniczeniu do 100 km/h z szybkoscia ok. 150 km/h, kosztuje ok. 250 euro.

Dotacje Unii spowodowaly, ze po niemieckich autostradach porusza sie coraz wiecej nieoznakowanych pojazdow policjnych, tak ze uwaga dla wszystkich - nie przestrzeganie przepisow moze drogo kosztowac.

Napewno przyda sie to nowo wyjezdzajacym.

A jako wesoly dodatek (choc dla Polakow wstydliwy i zenujacy) dolaczam link, ktory dzisiaj wlasnie znalazlam o Polakach za granica.

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/wstyd-za-polakow-w-bmw,1295833

Cale szczescie ze byli to ludzie z BMW, a nie nikt od nas z AUDI...

Serdecznie pozdrawiam fanow Audi A4, milej niedzieli... Dana :)

Opublikowano

Ja bym powiedział, że całe szczęście, że to miało miejsce w Holandii a nie w Niemczech. Holenderska policja jest bardzo tolerancyjna i ugodowa, w odróżnieniu do niemieckiej polizei. W Niemczech za takie coś to by się nie wypłacili do końca życia.

Opublikowano

HAHAHA

This car is brooken. Evrything is brooken

a tam miotła pod maską :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Anglia- temat rzeka...

generalnie trzeba uwazac,w duzych miastach na taksowkarzy(parkuja i zatrzymuja sie doslownie wszedzie), na przechodniow-potrafia przechodzic w roznych,nawet niedozwolonych miejscach, przede wszystkim na motocyklistow i rowerzystow i motorowerkow,bo czasem potrafia pod prad sie wladowac...

Londyn-uwaga na Congression charge zone-trzeba placic,robia zdjecia kazdemu i sprawdzaja,kto zaplacil,a kto nie-50 funtow kary ,bylo w zeszlym roku :gwizdanie:

mniejsze miasta-generalnie trzeba uwazac na wszystko,bo czasem nawet na rondzie majac pierwszenstwo-mozna sie zdziwic,widzac kogos,kto wjezdza na rondo i nawet nie dotyka hamulcow,czy kierunkowskazow....

no i chyba najwazniejsze-w Anglii jezdzimy po lewej stronie :wink4: bez paniki sa znaki przy kazdym przejsciu granicznym w strone Anglii,a takze sa znaki w ktora strone i gdzie-Anglia jest dobrze oznaczona... :cool1:

Opublikowano

Tak i powinienes wspomiec ze od kwietnia zmienily sie prawa drogowe w Uk. Turysci z obcymi blaszkami poruszajacymi sie po Angielskich drogach powinni miec przy sobie conajmniej tysiac funtow przy sobie bo nie ma juz mandatow kredytowanych dla turystow. Jesli nie bedziecie w stanie pokryc mandatu autka zostana konfiskowane. [br]Dopisany: 03 Maj 2009, 14:04_________________________________________________

Wstyd powaznie wstyd.. A te BMW to niezly stan techniczny takie male wysypisko na kolach :kox:

:shocked: :shocked: :shocked: :shocked: :shocked: :shocked: :shocked: :shocked:

Opublikowano

powinienes wspomiec ze od kwietnia zmienily sie prawa drogowe w Uk. Turysci z obcymi blaszkami poruszajacymi sie po Angielskich drogach powinni miec przy sobie conajmniej tysiac funtow przy sobie bo nie ma juz mandatow kredytowanych dla turystow. Jesli nie bedziecie w stanie pokryc mandatu autka zostana konfiskowane. [br]Dopisany: 03 Maj 2009, 14:04

...pisalem o legalnym poruszaniu sie po Anglii... :cool1: ale moge dodac,ze ograniczenia sa tak ,jak wszedzie- w miescie 50 km/h,w strefie zabudowanej z wysepkami na ulicach-30 km/h,jednopasmowka-100,dwu i trzy pasmowki 110, radary 95 procent ustawione na odjezdzajace auta i mala tolerancja predkosci-uwazac,szczegolnie pamietam trase od Berwick upon Tweed (polnocny wschod,trasa A1) do Edynburgha-radary co kilometr... :gwizdanie: ,nieoznakowane radiowozy i uwaga-coraz wiecej nieoznakowanych,motorow-"scigaczy" :wink4:

parkowanie-ogolnie lepiej zaplacic,robia zdjecia aut i archiwizuja,chyba nie musze wspominac o tym,co bedzie,przy nastepnej kontroli...zakaz parkowania na podwojnej ,zoltej lini i na pojedynczej zoltej w godzinach szczytu od 8 do 18,tak samo zakaz poruszania sie po tzw "Bus lane" tylko autobusy i taksowki,a takze "no car lane"-zabronione w godzinach szczytu dla samochodow osobowych,reszta moze smigac

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/spociki_warszawskiewtorki_g1900_promenada_poziom_3-t45.38970.html :naughty: jest tam stronka holenderska z filmikami także z tym bmw [br]Dopisany: 03 Maj 2009, 15:04_________________________________________________

mina gliniarzy -----bezcenna :decayed:

co do postrzegania polaków z granicą to niestety jest kiepsko, bo polak prawie zawsze cwaniakuje i kombinuje...

Opublikowano

http://www.a4-klub.pl/smf/spociki_warszawskiewtorki_g1900_promenada_poziom_3-t45.38970.html :naughty: jest tam stronka holenderska z filmikami także z tym bmw [br]Dopisany: 03 Maj 2009, 15:04_________________________________________________

Taki zapasowy silnik. Jak swój nie da rady, to jadą na miotle :polew:
Opublikowano

co do postrzegania polaków z granicą to niestety jest kiepsko, bo polak prawie zawsze cwaniakuje i kombinuje...

Bo to juz takie nasze Polskie..

Nasza Mentalnosc mozesz udawac ale korzenie zawsze i tak wyjda haha :decayed:

Opublikowano

do postrzegania polaków z granicą to niestety jest kiepsko, bo polak prawie zawsze cwaniakuje i kombinuje...

...no niestety,do tego coraz wiecej psow mowi po polsku,a jesli nie,to na komisariacie znajdzie sie tlumacz,albo wydrukuja cos po polsku-jakie masz prawa itp...nie toleruja szybkiej jazdy po miescie i agresywnego zachowania,ogolnie sa tolerancyjni-jesli ktos jest spokojny i nie atakuje,jesli sa zdecydowani zatrzymac kogos-nie ma sensu dyskutowac,bo i tak nie odpuszcza :wink4:

Opublikowano

do postrzegania polaków z granicą to niestety jest kiepsko, bo polak prawie zawsze cwaniakuje i kombinuje...

...no niestety,do tego coraz wiecej psow mowi po polsku,a jesli nie,to na komisariacie znajdzie sie tlumacz,albo wydrukuja cos po polsku-jakie masz prawa itp...nie toleruja szybkiej jazdy po miescie i agresywnego zachowania,ogolnie sa tolerancyjni-jesli ktos jest spokojny i nie atakuje,jesli sa zdecydowani zatrzymac kogos-nie ma sensu dyskutowac,bo i tak nie odpuszcza :wink4:

Dokladnie ja swoim Angolom w pracy opowiadalem jak to w Polsce daje sie w lape.. To byli w szoku i mowili zeby nigdy w zyciu tak u nich nie probowac ale to bylo dla Mnie oczywiste :decayed:

Opublikowano
:polew: :polew: :polew:kolo wlasnie wymyslil nowa rozpurke do silnika.........jeszcze nie weszlo na rynek ale niedlugo pewnie zaprezentuja to na targach..... :good::polew:
Opublikowano

ten filmik na forum siedzi gdzieś od 2 tygodniu już...ale faktem jest, że tylko wstyd rodakom przynoszą tacy ludzie... krew zalewa jak się na to patrzy... a inne kraje maja z nas pośmiewisko. Jesteśmy w oczach innych narodem referencyjnym jeśli chodzi o wszystko co najgorsze:)

Opublikowano

...uwierz mi Lucas,wiem cos o tym...czasem mi wstyd,za innych,ktorzy mieszkaja w miescie,gdzie ja,niektorzy za to,zeby nie wydac wiecej,niz to jest potrzebne-zrobia wiele...szkoda gadac :kwasny:

Opublikowano

...uwierz mi Lucas,wiem cos o tym...czasem mi wstyd,za innych,ktorzy mieszkaja w miescie,gdzie ja,niektorzy za to,zeby nie wydac wiecej,niz to jest potrzebne-zrobia wiele...szkoda gadac :kwasny:

domjenick, wiem jak to jest...mieszkalem w danii od 2006 roku do poczatku tego. w polowie 2007 dania otworzyla sie na polakow i sie zaczelo... kradzieze, rozboje, zadymy w klubach i dyskotekach... trzoda i chlew krotko mowiac... Wrocilem bo dostalem dobra prace w polsce ale w przeciwnym razie pewnie ciaz bylbym swiadkiem przynoszenia nam wstydu :( szkoda gadac

Opublikowano

domjenick, wiem jak to jest...mieszkalem w danii od 2006 roku do poczatku tego. w polowie 2007 dania otworzyla sie na polakow i sie zaczelo... kradzieze, rozboje, zadymy w klubach i dyskotekach... trzoda i chlew krotko mowiac... Wrocilem bo dostalem dobra prace w polsce ale w przeciwnym razie pewnie ciaz bylbym swiadkiem przynoszenia nam wstydu :( szkoda gadac

No niestety bywa i tak w Uk to juz w ogole czasem lepiej nie mowic po Polsku aby nas nasi wspaniali rodacy nie zauwazyli.. :gwizdanie:

No ale najbardziej boli nasza zawisc jeden drugiemu by oczy wydlubal przykre to jest bo inne narody jednak sie wspieraja..

Opublikowano

a co powiesz na temat znajomosci jezyka ? ja moge zrozumiec,jak ktos jest przejazdem,lub w celach turystycznych,ale jesli ktos wiaze przyszlosc z innym krajem,a nawet nie potrafi zarejestrowac sie do lekarza-to juz slabne w takich momentach... :kwasny:

Opublikowano

a co powiesz na temat znajomosci jezyka ? ja moge zrozumiec,jak ktos jest przejazdem,lub w celach turystycznych,ale jesli ktos wiaze przyszlosc z innym krajem,a nawet nie potrafi zarejestrowac sie do lekarza-to juz slabne w takich momentach... :kwasny:

Baaa nom tu masz racje.. Wiem cos o tym bo czesto prosza mnie o pomoc po mimo ze i ja biegle az tak nie mowie ale radze sobie..

No ale w kozakowaniu sa pierwsi wiec nadrabiaja bariery jezykowe a migowy Angielski maja w jednym palcu a na drugi dzien zakwasy na ramionach od machania dlonmi haha :polew:

Opublikowano

...jeszcze lepiej-niektorzy przyjechali i obliczyli ile zarobia,ale zapomnieli odliczyc,tego,ze trzeba zjesc,ubrac sie,jakies piwko wypic,za chate zaplacic,rachunki,auto oplacic,dwa razy w tygodniu zalac do baku itp i zostaje troszke lepiej,niz bylo w Polsce i mowi "po co ja tu przyjechalem"-no wlasnie,po co?... :cool1:

Opublikowano

...jeszcze lepiej-niektorzy przyjechali i obliczyli ile zarobia,ale zapomnieli odliczyc,tego,ze trzeba zjesc,ubrac sie,jakies piwko wypic,za chate zaplacic,rachunki,auto oplacic,dwa razy w tygodniu zalac do baku itp i zostaje troszke lepiej,niz bylo w Polsce i mowi "po co ja tu przyjechalem"-no wlasnie,po co?... :cool1:

No masz racje.. Ja tez poznalem tu takie przypadki moze nie az tak drastyczne nie Mniej jednak oszczedzenia wielki to ich motto zyciowe a chca tu siedziec na stale na co zbieraja ?! Zeby sobie za kilka lat wyleczyc garba sam nie wiem ?!

Ja na szczescie nie pracuje z Polakami i to jest najlepsza opcja. Bo czasem slysze o takich akcjach ze wlos sie jezy na glowie.