KUBAS07 Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 Witam, Jak w temacie mam problem z diagnostyką Q5 2011 rok sprowadzona z Kanady. Miałem wersję VCDS 17. podczas daignostyki silnika wyskakuje komunikat o braku danych ASAM. Kupiłem nowszy kabel bo obstawiałem brak danych dla tego sterownika i kupiłem wersję 23.3 i jak widać nadal to samo. Ma ktoś pomysł o co chodzi ? Jak to można ogarnąć?
Muskel1 Posted August 22, 2023 Posted August 22, 2023 (edited) Połączenie ze sterownikiem zostało nawiązane, co widać na załączonym zdjęciu. Brakuje Ci w VCDS bazy danych ASAM. Kup oryginalny HEX-V2 lub HEX-NET VCDS a nie klona to i obsłuży to auto. Edited August 22, 2023 by Muskel1
KUBAS07 Posted August 22, 2023 Author Posted August 22, 2023 Czyli co obie wersje programu nie maja tego pliku i dlatego ten błąd? Nie wiem czy dobrze pamiętam ale coś mi się kojarzy że na tej wersji 17.x jakiś czas temu normlanie działało ale już pewny nie jestem.
KUBAS07 Posted January 15 Author Posted January 15 Rozwiazanie dla potomnych. Kolega DEV mial czesciowo rację. Problemem jest komunikacja którą zakłoca sterownik LPG. Po odpieciu bezpiecznika od LPG brak ww. komunikatu i wszystko działa. Jeszcze muszę tylko zobaczyc o co chodzi bo przydałoby się mieć i diagnoze sterownika i LPG jednocześnie choćby do prawidłowego ustawienia, ale plus że już wiem co to powoduje.
pelonek1 Posted January 15 Posted January 15 Jeśli sterownik LPG musi być podłączony po OBD a tak masz teraz u siebie to vcds nie będzie się komunikował ze sterownikiem silnika.
Recommended Posts