Jump to content
IGNORED

Problem z wentylatorem w A4 B6

Recommended Posts

Posted

Siemanko ludziska Mam poważny problem z Moim audi a4 b6🙄 załącza mi się wentylator samoczynnie po 5 minutach zgaszone silnika i już się nie wyłącza dopóki nie przekręcę zapłonu byłem u kumpla na komputerze ale żadnego błędu nie ma i nie wiadomo co jest...

Teraz za każdym razem po zgaszeniu silnika na noc muszę kostkę rozłączać żeby się nie załączył bo akumalor wyczerpuje czy może ktoś z Was wie co się stało??

Posted

Sprawdź w podszybiu czy nie dostała się do przekaźników woda i czy nie skorodowały kontakty.

Posted

Cześć. Jako że mam podobny problem od tygodnia, to pozwoliłem sobie napisać w tym temacie, aby nie zaczynać nowego. Otóż w moim a4 b6 zaczął załączać się wentylator od chłodnicy zaraz po przekręceniu zapłonu i działa cały czas - podczas jazdy i po wyłączeniu silnika. Czasem się wyłączy na chwile jak wskazówka od temperatury pokazuje 90 stopni i po chwili znów zaczyna pracować. Wentylator pracuje nawet jak wyciągnę kluczyki ze stacyjki i zamknę auto. Muszę wyciągać bezpiecznik od wentylatora albo odpisać kostki pod maską, żeby mi akumulatora nie rozładowało. Obserwowałem zachowanie tego wentylatora i czasem jest tak, że na ułamek sekundy się załączy i się wyłącza, po czym za chwilę zaczyna pracować na stałe. Do tego nieraz jest tak, że wentylator "nie umie się zdecydować" czy pracować na pierwszym biegu czy na drugim - słychać że szybko przyspiesza i zwalnia obroty. Podpinałem auto pod komputer i błędów żadnych nie ma. Czujniki temperatury na zimnym pokazują prawidłowe temperatury. Pod podszybiem sucho. Oddałem auto do jednego mechanika, pooglądał i powiedział, że to "coś" z elektryką a on elektryki nie robi. Oddałem auto do drugiego mechanika i diagnoza jest taka, że padł "sterownik/moduł" wentylatorów. Na tym module mam numer części "valeo - MH1052, 873479G". Mechanik powiedział, że mam kupić cześć z tym samym numerem jaki mam pod maską. Problem w tym, że na allegro/olx nie mogę trafić takiego numeru z końcówką "G". Czy część z innym numerem/końcówką będzie pasować do mojego auta? Znalazłem też na internecie zamiennik i w opisie niby jest podane, że będzie pasować do mojego auta, ale chce się upenic. Chodzi o tą cześć: 

CZESCI.STREFAKIEROWCY.PL

Rezystor szeregowy, wentylator klimatyzacji ESEN SKV 94SKV800 94SKV800/SKV ESEN SKV

Ktoś podpowie mi, czy będzie to działać ? Czy kupić część ori ale z inną końcówką ?  Z góry dzięki za pomoc. 

Nikt nic? 

Posted

Istotny jest numer katalogowy części z Audi a nie Valeo.

Jaki numer widnieje na nim?

8E0.....

Screenshot_20231018_191559_Opera.jpg

Posted

Dziś odkręciłem ten moduł i sprawdziłem ten numer. Numer audi to : 8E0 959 501 D. Moje pytanie czy mogę kupić część z takim samym numerem ale z innym numerem valeo ? Chodzi mi o ten numer "MH1052, 873479G".

394586527_887163262757693_6207312797690978720_n.jpg

Posted

Chodzi o numer 8E0 959 501 D

• Thanks 1
Posted

Dzięki za pomoc. Szukam w takim razie zabieram się za szukanie.

Posted

Zobaczę później czy numer zamienia się na inny (nowszy).

8E0 959 501 D wycofano i można zastosować w zamian albo 4B0 959 501 H albo 8E0 959 501 AG.

• Thanks 1
Posted

Dzięki za pomoc ;)