Jump to content
IGNORED

Wlała się woda na dywanik pasażera z przodu

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam dziś wracając z pracy wchodzę do auta i widzę plamę wody na dywaniku pasażera. Dosyć intensywnie padało gdy samochód stał na parkingu. Sytuacja zdarzyła mi się pierwszy raz taka, więc coś mogło mi przytkać? Gdzie szukać przyczyny, zdjęcia:

Edit.

Po wstępnych oględzinach woda nigdzie mi nie stoi pod maską obok podyszbia więc odpływy są raczej drożne. Zaślepki niby szczelne, ale poprawiłem silikonem jedną między Aku, a filtrem ta sama co na filmie, i też mi stała tam woda na niej:

Wygląda mi na to że raczej puściło przez filtr kabinowy dokładniej pod uszczelką obudowy bo woda wylała mi się tylko idealnie na ten gumowy dywanik. I cała tapicerka filcowa jest sucha wokół i pod tym gumowym dywanikiem. 

Co o tym sądzicie? Pewnie temat już był przerabiany, ale nic konkretnego nie znalazłem w temacie. 

IMG_20230914_115156.jpg

IMG_20230914_115156.jpg

IMG_20230914_115159.jpg

Edited by FabianB
Posted

Sprawdz odprowadzenia wody z rynien podszybia w blotnikach, przetkaj jakims drutem - moze to byc to?

Posted

pod aku sprawdzone?

Posted (edited)

Sprawdzone i nie ma tam nic ani grama zero wody. Auto mam garażowane na co dzień w domu, więc nie stoi w parku pod krzakiem to też duży plus.. I tak myślę ta obudowa filtra jest dużo wyżej żeby się nalało przez to więc ja wprowadzam w błąd. No i by musiała woda stać pod Aku, żeby się tamtędy lało.. Nie mam pojęcia, przez te węże od klimy też tam jest szczelnie, jedynie ta zaślepka co potraktowałem silikonem, była tam woda w niedużych ilościach co spłynęła i spływała z podszybia i może przez jakąś mikro dziurę sączyło do środka.., lecz tam mi się to wydawało w porządku szczelne.
Chyba żeby się klima zatkała i to jej winna, ale nie możliwe też, a tak propo nie tak dawno wymieniałem mechanizm wycieraczek i czyściłem od razu całą tą grodź kompresorem odkurzaczem z syfu po stronie kierowcy, aku co prawda nie wyciągałem ale tam jest czysto.
Ktoś jakiś pomysł??

No i tak pytałem w innym temacie jakie zastosowanie ma ta nakładka osłona podszybia 8E181944701C, to już chyba wiem, że to tylko nie do celów estetycznych jest, a ja jej akurat nie posiadam - potwierdzi ktoś kto to ma że w jakiś sposób ta nakładka pomaga odprowadzać prawidłowo wodę, no i kolejna rzecz że ten cały syf pewnie aż tak się tam nie przedostaje, zainwestować w nią?

Edited by FabianB
Posted

Zdemontuj schowek pasażera moze zobaczysz wilgotny ślad. 

Posted
13 godzin temu, FabianB napisał(a):

Sprawdzone i nie ma tam nic ani grama zero wody. Auto mam garażowane na co dzień w domu, więc nie stoi w parku pod krzakiem to też duży plus.. I tak myślę ta obudowa filtra jest dużo wyżej żeby się nalało przez to więc ja wprowadzam w błąd. No i by musiała woda stać pod Aku, żeby się tamtędy lało.. Nie mam pojęcia, przez te węże od klimy też tam jest szczelnie, jedynie ta zaślepka co potraktowałem silikonem, była tam woda w niedużych ilościach co spłynęła i spływała z podszybia i może przez jakąś mikro dziurę sączyło do środka.., lecz tam mi się to wydawało w porządku szczelne.
Chyba żeby się klima zatkała i to jej winna, ale nie możliwe też, a tak propo nie tak dawno wymieniałem mechanizm wycieraczek i czyściłem od razu całą tą grodź kompresorem odkurzaczem z syfu po stronie kierowcy, aku co prawda nie wyciągałem ale tam jest czysto.
Ktoś jakiś pomysł??

ja juz pomyslow wiecej nie mam, ale widac ze ogarniety chlopak jestes i dobrze szukasz :)

11 godzin temu, dekiel 13 napisał(a):

Zdemontuj schowek pasażera moze zobaczysz wilgotny ślad. 

to uwazam za dobry pomysl :)

Posted

To teraz tak... 

Przerabiałem temat... Myślałem, że po filtrze ale nie... U mnie lało się z dwóch punktów, z uszczelnienień kabli i jednej przelotki w nadkolu, i sączyło się po dywaniku spod plastiku - jedna była źle włożona, druga się zawinęła. 

Pozdrawiam 

Posted (edited)
6 godzin temu, lewiatan1989 napisał(a):

To teraz tak... 

Przerabiałem temat... Myślałem, że po filtrze ale nie... U mnie lało się z dwóch punktów, z uszczelnienień kabli i jednej przelotki w nadkolu, i sączyło się po dywaniku spod plastiku - jedna była źle włożona, druga się zawinęła. 

Pozdrawiam 

Ale u ciebie woda wylewała się z boku jakby od nadkola? Bo mi centralnie leciała ta woda tak jak widać z góry (jakby spod tego schowka tam) co na zdjęciu i na szczęście ta guma proline jest na tyle długa, dopasowana że całą wodę zebrała na siebie. 

Edited by FabianB
Posted

U mnie tędy się lała

Screenshot_20230915-171445.jpg

Posted (edited)

No to nie, u mnie całkiem w innym miejscu przeciekło, a tutaj gdzie u Ciebie jest akurat sucho 

Edited by FabianB
Posted

Na grodzi za akumulatorem i za filtrem powietrza jest kilka zaślepionych gumami przelotem zobacz czu któraś nie wypadła. 

Obudowa samego filtra też ma uszczelkę, która z czasem lubi parcieć. 

Najlepiej to rozebrać schowek i lać wodę po szybie po podszybiu i patrzeć skąd leci. 

Posted (edited)

Tak są te zaślepki, ale u mnie wydają mi się dobre szczelne i są na swoim miejscu. Obudowę ściągałem, schowek też demontowałem i sucho tam było. Na razie no nic, będę musiał jeździć i obserwować jak to mówią, ale dzięki Pany za odzew  

Edited by FabianB