Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BEX] Dławi się na wysokich obrotach i biegach - UPDATE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od jakiegoś czasu borykam się z problemem dławienia się silnika przy wyższych obrotach, na wyższych biegach.

Efekt jest taki, jakby brakowało mu paliwa, albo jakbym odpuszczał pedał gazu i za chwilę dalej przyspieszał.

Dzieje się to powyżej 4tys obrotów (aż do odcięcia), na 4, 5, 6 biegu. Na niższych biegach ciągnie bez problemu.

Nie jest to przypadkowe, tylko takie stałe dławienie się. Przyspiesza, puszcza, przyspiesza, puszcza itd...

Kopa ma, tylko tyle, że przyspiesza z takim dławieniem się, co przy wyprzedzaniu jest zdecydowanie niefajnym efektem :(

Co może mieć znaczenie, efekt szarpania pojawił się niedługo po wymianie kata (jakieś 2tys km po zmianie). Kat jest nowy, oryginalny, założony w serwisie.

VAG nie rzuca błędami. Przepustnica ostatnio czyszczona i adaptowana (bo był błąd 19534). Świeczki zmieniane ok. 8tys km temu (NGK). Z tego co widziałem w historii serwisowej auta, to nawet pompa paliwa była kiedyś zmieniana (przy 90k), więc raczej jest 'prawie nowa'. Obecny przebieg 129500km.

Przymierzałem się jeszcze do wymiany filtra paliwa, ale o dziwo nie pasuje ten, który wynika z ETKi.

Przegrzebałem trochę archiwum, ale nie dopasowałem niestety objawów do moich :(

Pozdr.

LuCaZ[br]Dopisany: 03 Maj 2009, 23:19_________________________________________________nikt nie ma pomysłu ? :(

To ja tylko dorzucę, że jazda z VAGiem w trybie online nie pokazywała spadku doładowania w trakcie owego dławienia. Doładowanie było stale na poziomie 0,6 - 0,75bar.

pozdr.

LuCaZ

Opublikowano

Zrob pełne logi z grup: 3, 20, 31, 34, 115 i je tu wrzuć. Tak od 1500obr do odcinki.

Opublikowano

przeplywka nie ma opoznienia?

Opublikowano
  • Autor

przeplywka nie ma opoznienia?

a jak to sprawdzić ? jakie bloki odczytywać ?

mam do dyspozycji jedynie VAG 5053, czyli urządzenie zintegrowane. Nie mam interfejsu do lapa :(

Pozdr. LuCaZ[br]Dopisany: 05 Maj 2009, 23:26_________________________________________________

Zauważyłem dziś jeszcze jeden objaw. Gdy depnę pedal do oporu w okolicach 2000rpm, to silnik się wkręca do ok. 2700rpm po czym następuje krótki wyczuwalny świst/gwizd z komory silnika z okolicy turbiny. W czasie tego świstu ewidentnie spada moc na jakies 2 sekundy. Po chwili dmucha dalej i wkręca się ładnie (do momentu dławienia >4000rpm).

Wcześniej, tj. przed pojawieniem się problemów z dławieniem, nie było tego efektu. Ciagnął równo z dołu do góry.

Opublikowano

mam identyczne objawy, co się dało wymieniełem... temat był poruszany, niestety podstawą do jakielkowiek dywagacji jest zrobienie logów - te kanały które podał kolega letallec... inaczej to tylko gdybanie... czy masz tak że jak idziesz pod górę to przerywanie się wzmaga? a na niższych biegach chodzi jak burza? tylko na wysokich przerywa , tak?

Opublikowano

mam do dyspozycji jedynie VAG 5053, czyli urządzenie zintegrowane. Nie mam interfejsu do lapa :(

to wpadnij na spota (niepolecam, bo na BEX'a moze nie starczyc drogi w poblizu promenady) lub mozemy sie umowic gdzies w moich okolicach

Opublikowano
  • Autor

mam identyczne objawy, co się dało wymieniełem... temat był poruszany, niestety podstawą do jakielkowiek dywagacji jest zrobienie logów - te kanały które podał kolega letallec... inaczej to tylko gdybanie... czy masz tak że jak idziesz pod górę to przerywanie się wzmaga? a na niższych biegach chodzi jak burza? tylko na wysokich przerywa , tak?

Dokładnie. 1,2,3 ciągnie jak diabeł (poza tym świstem w okolicach 2700rpm). 4,5,6 dławi się (pod górkę bardziej).

Widzę, że nie jestem osamotniony :)

Co już powymieniałeś ?

pozdr. LuCaZ[br]Dopisany: 07 Maj 2009, 16:21_________________________________________________

to wpadnij na spota (niepolecam, bo na BEX'a moze nie starczyc drogi w poblizu promenady) lub mozemy sie umowic gdzies w moich okolicach

Planuję zanabyć sobie interfejs do lapka. Jeżeli jakoś szybko mi się to nie uda, chętnie skorzystam z Twojej propozycji :)

pozdr. LuCaZ

Opublikowano

Ja ma podobne objawy ...po wymianie przeplywki...

na poprzedniej ciagnal do 7 tys a teraz na 4 i 5 biegu -4.5 tys obrotow i brak mocy :(

w moim przypadku jestem w 99 % pewien ze to wlasnie jej wina...

Opublikowano

Ja ma podobne objawy ...po wymianie przeplywki...

na poprzedniej ciagnal do 7 tys a teraz na 4 i 5 biegu -4.5 tys obrotow i brak mocy :(

w moim przypadku jestem w 99 % pewien ze to wlasnie jej wina...

Ja bym zrobił logi zanim zaczął wydawać pieniądze na jakiekolwiek wymiany (aczkolwiek można trafić w 10 i od razu rozwiąże się problemy)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nie zrobiłem logów w txt, bowiem nie skombinowałem sobie jeszcze VAG-COM. Korzystalem z innego softu ;)

Dokonałem pewnego odkrycia, które widać na poniższym obrazku. Otóż w momencie kiedy następuje owo dławienie samochód jest po przeładowywany i po osiągnięciu za dużego doładowania upuszcza ciśnienie. Upusty zbiega się mniej więcej z tym odgłosem spod maski (DV ?).

Wygląda tak jakby coś z Wastegate, albo innym sterowaniem turbiny. Dmucha zdecydowanie za dużo i upuszcza, po czym znów dmucha na maxa :(

Jakieś sugestie? Bo mi przychodzi do głowy jedynie przyblokowany Wastegate, ewentualnie N75.

na wykresie - linia zółta to przebieg ciśnienia jaki powinien być wzorcowo; linia niebieska to ciśnienie rzeczywiste dmuchane przez turbine.

vag_bex.gif

Opublikowano

Hej,

jestem młodym fanem sportów samochodowych, ale powiem tak:

w swojej polówce mam strasznie wysoko łapiące sprzęgło i ostatnio prosiłem kolegę mechanika aby sprawdził,

czy nie da się go ustawić niżej i się nie da, trzeba będzie wymienić, bo już bardzo zużyte :).

Te wasze objawy na biegach od 3/4 w górę wyglądają tak jak moje, po próbie regulacji sprzęgła,

(po wrzuceniu biegu, silnik ciągnie do ~3500 obr/min potem mimo przyciśniętego pedału cofa się o 1000 obr/min

i znowu zaczyna ciągnąć)

i ja bym przypuszczał, że macie sprzęgła do wymiany - to radzę zweryfikować.

Opublikowano
  • Autor

Hej,

jestem młodym fanem sportów samochodowych, ale powiem tak:

w swojej polówce mam strasznie wysoko łapiące sprzęgło i ostatnio prosiłem kolegę mechanika aby sprawdził,

czy nie da się go ustawić niżej i się nie da, trzeba będzie wymienić, bo już bardzo zużyte :).

Te wasze objawy na biegach od 3/4 w górę wyglądają tak jak moje, po próbie regulacji sprzęgła,

(po wrzuceniu biegu, silnik ciągnie do ~3500 obr/min potem mimo przyciśniętego pedału cofa się o 1000 obr/min

i znowu zaczyna ciągnąć)

i ja bym przypuszczał, że macie sprzęgła do wymiany - to radzę zweryfikować.

w moim przypadku to na bank nie sprzęgło, jest OK.

na necie znalazłem rozprawkę na temat problemów z uszkodzonym N75 i wykresy wyglądają tak jak u mnie, tj. jak trzęsienie ziemi. Więc to chyba tutaj muszę szukać rozwiązania problemu....

Czy któs wymieniał samodzielnie N75 w B6 ? Jak się za to zabrać ? :)

Opublikowano

Trwa to minute. :kox:

Na pewno dasz sobie rade. :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Trwa to minute. :kox:

Na pewno dasz sobie rade. :cool1:

gdzie szukać ? nad turbiną koło filtra ? :)

Aha, no i czy przewody sa jakimiś specjalnymi opaskami mocowane czy jakieś cybanty wielokrotnego użytku?

[br]Dopisany: 18 Maj 2009, 16:06_________________________________________________Wymontowałem stare N75 dla sportu, żeby się nauczyć rozbierać :)

Nowe już zamówione.

To co mnie zaskoczyło, to fakt, że na węzykach przy N75 nie było żadnych cybantów, opasek itd... Wszystkie węzyki moglem zsunąć jednym palcem... Czy to normalne? To w końcu układ ciśnieniowy/podciśnieniowy....

Przez myśli mi przeszło, że jak zmieniali mi kata, to demontowali przewody koło turbiny i może mi opasek nie pozakladali i układ z N75 nie zachowuje szczelności :mysli:

Opublikowano

ja tez nie mam opasek ......

ale nie powiem ci czy tak ma byc.....

bo sam nie wiem heh....

Opublikowano

opaski musza byc wszedzie-napisz,jak zamontujesz nowy ,czy sie cos zmienilo :wink4:

Opublikowano
  • Autor

opaski musza byc wszedzie-napisz,jak zamontujesz nowy ,czy sie cos zmienilo :wink4:

montaż zaplanowany na sobotę :)

na pewno dam znać :)[br]Dopisany: 19 Maj 2009, 22:43_________________________________________________

no i N75 wymienione :) do tego opaseczki wszędzie pozakładane :)

Efekt jak na wykresie, wreszcie zbliżone wartości do oczekiwanych (doładowanie ok. 0,85bar). Nie ma już oscylacji jak poprzednio na sterowaniu wastegate.

Co najważniejsze, dławienie ustapiło !!!

vag_bex_1.gif

Tym samym, problem na chwilę obecną rozwiązany :cool1:

Pozdrawiam,

LuCaZ

Opublikowano

opaski na przewodach powinny byc

wyciagnij N75 i wszystkie przewody które do niego idą, może któryś jest przeciety lub przetarty

jak bedziesz miec N75 w ręku zrób test Vag-iem, powinien cykac

Opublikowano

Tym samym, problem na chwilę obecną rozwiązany

no i o to chodzilo :good:

Opublikowano

sorry ale czytałem tylko post Kolegi LuCaZ

nie czytałem pozostałych bo sprawa wygladała na dosyc prostą