Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zakup A4 B9 2019 z Włoch po wynajmie długoterminowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Stoję przed potencjalnym zakupem tak ja w temacie. Auto z Włoch z przebiegiem 171 tys. km, po wynajmie długoterminowym, jak twierdzi sprzedający. Auto sprawdzone przez kilka portali tworzących raporty, włoską stronę rządową(cos w rodzaju historiapojazdu.gov), naszą polską z govu.

Okazuje się, że cyfrowa książka serwisowa pojazdu zawiera tylko wpis o wydaniu pojazdu przez salon Audi we Włoszech. Na stronie włoskiej widnieje tylko jeden wpis o przebiegu z kwietnia 2023 roku(151 tys km.). Sprzedający zapewnia, że omówione przez niego elementy samochodu, które zostały wymienione są zapisane w książce serwisowej( szyba przy słupku D, pasek alternatora, oraz przednia szyba). W raporcie jest wpis o potencjalnym problemie ze zbieżnością/nachyleniem tylnej osi względem podłoża.  Sprzedający zapewnia, że samochód był serwisowany w ASO oraz wszystkie rzeczy też były wymienione również w ASO(kompletny brak wpisów w książce ze strony erwin od Audi). Moje pytanie brzmi, czy istnieje jeszcze jakaś opcja sprawdzenia pojazdu pod kątem serwisu i przebiegu? Może ktoś też miał styczność z Audi z Włoch lub ogólnie z samochodami z wynajmu długoterminowego? Podaje jeszcze VIN: WAUZZZF48KA065166

Edytowane przez michalk123

Opublikowano

Zapytaj kolegi @_małyTM_ o historie pojazdu z ASO.

Opublikowano
2 godziny temu, michalk123 napisał(a):

Może ktoś też miał styczność z Audi z Włoch

ja miałem i mam jako zabawkę... a4 b6... był puknięty ale naprawdę delikatnie, bardziej pasuje że jakiś krawężnik, słupek zaliczony czy coś... korzystałem z trzech raportów, w 2 dwóch auto igła, natomiast w jednym że był wystrzał poduszki - nie miało to miejsca w rzeczywistości się okazuje.... co mogę powiedzieć jak wspomniałemjakiś słupek zaliczony czy tam krawężnik, tu jakaś obcierka z jednej strony z drugiej ale auto genialne... w tak wiekowym aucie bez grama rdzy ( a4 b5 to to już nie jest jeżeli chodzi o zabezpieczenia antykorozyjne) , wszędzie nawet pod spodem igła.... - jest to wielki plus aut z południowych włoch, minusem są jak pisałem kolizje obcierki itp i tutaj trzeba by sprawdzić czy nic poważnego nie było poza pierdołami... aha jak nie będzie się tobie palić żarówka tablicy rejestracyjnej to będzie komunikat ,,Luce Targa,, ?

Edytowane przez sahipp

Opublikowano
  • Autor

Z jakiego rejonu Włoch dokładnie auto? To które mam na oku to mniej więcej środkowe Włochy, Florencja 

Opublikowano
46 minut temu, michalk123 napisał(a):

Z jakiego rejonu Włoch dokładnie auto? To które mam na oku to mniej więcej środkowe Włochy, Florencja

w tej chwili nie pamiętam... ale jak Cię to interesuje to sprawdzę w chwili wolnej...

Opublikowano
  • Autor
39 minut temu, sahipp napisał(a):

w tej chwili nie pamiętam... ale jak Cię to interesuje to sprawdzę w chwili wolnej...

Byłbym wdzięczny:)

Opublikowano

Sprawdziłem. Ogólnie to opowiedziałbym więcej, ale ciężko mi się rozeznać w dokumentach - bariera językowa.

Właścicielem od nowości przez 18 lat była kobieta. Zakupiła je w salonie genova piegli czy jakoś tak i tam auto w tych okolicach spędziło 18 lat swojego życia, zanim trafiło w moje ręce.... Ta kobieta mieszkała w Viareggio. Ogólnie z dokumentów to są zapiski że coś jakby kursowała genova, Livorno, coś w mediolanie było robione tyle co znalazłem w papierach i rachunkach... W przebiegi nie wierzę ale jest szansa że w moim przypadku może być prawdziwy, teraz ma 309 tyś... To jest pierwsze auto w moim życiu które po mimo że wiekowe ma pełną dokumentację... i nic z wyposażenia nie zostało ukradzione i sprzedane na boku...

Co do przypadłości a4 b6 to wszyscy wiemy na co cierpi. Natomiast mój włoski egzemplarz pod kątem mankamentów  jest w następującym stanie:

-wymieniana była przednia szyba, wstawiona ori ale jak się dobrze człowiek przypatrzy to trochę krzywo wkleili... po jednej stronie u góry chciałaby iść ciut głębiej o jakieś 1 - 1,5mm - makaroniarze mogliby się bardziej postarać bo to ich robota, serwis aso

-poza tą czołową szybą wszystkie elementy auta, lakier, zderzaki, lampy, błotniki ori

-maska ma parę odprysków, widać na autostradach kursował

-zderzak przedni, coś było krawężnik słupek ale siedzi fabryczny orginał - mała pajęczynka na lakierze z dołu i halogen w dokładce wyłamany i wklejony na klej

-lewa strona auta przetarte lekko, nie w sumie to tak dosyć mocno listwy ozdobne na drzwiach tzn jakby po środku, kawałek na przednich i kawałek na tylnych. zdarty lakier do plastiku na długości ok 7cm...

-jedyne lakierowane miejsce z delikatnym szpachelkiem ale dosłownie delikatnym  (nawet magnes się trzyma) to z prawej strony dolna część tylnego błotnika z tyłu i do tego jest lakierowany przylegający fragment drzwi z dołu na rancie.... tam widocznie była mocniejsza obcierka

-delikatna wgniotka na dokładce zderzaka z tyłu z prawej strony

-jakieś rysy na lakierze ale bez tragedii lecz na wystawę się nie nadaje chyba

-delikatnie pęknięta obudowa lusterka kierowcy

-newralgiczne miejsce błotniki przód, oryginały, nigdy nie odkręcane bez korozji jedynie na rantach jak są do wewnątrz zagięte to tam delikatnie nalocik na krawędzi... oraz z jednej strony na rancie w dole od strony drzwi było coś nie wiem uderzone czy coś i po prostu jest odprysk lakieru do gołej blachy ok 0,5cm i jest lekki powierzchowny nalot rudej

-tyle błotniki igła poza tym jednym w jednym miejscu gdzie była obcierka chodź od wewnątrz bez korozji i jest normalna oryginalna blacha chodź na rancie w tym miejscu nic nie ma, ale widać że było coś robione gdy popatrzymy od dołu, od środka na to miejsce .... na krawędzi dolnej (rant blachy co idzie prosto w dół w kierunku opony) kiepsko ten lakier nałożony i jakby delikatnie w jednym miejscu na krawędzi odstrzelił od blachy, ale rdzy brak... zachlapałem to i od zewnątrz patrząc nic nie widać... być może powrócę do tematu - i tak jak wspominałem makaroniarze i w tym przypadku mogli by się bardziej postarać... natomiast z zewnątrz jest ok nic nie widać żadnej ingerencji na oko... jak nic się nie będzie działo to zostawię to...  W nadkolach, zarówno przód i tył po zdjęciu osłon również wszystko ok, żadnych niespodzianek do poprawiania... chodź oceniając nadkola to akurat ciężko ocenić obiektywnie bo właścicielka zadbała o to i są usunięte gąbki a same wnęki nadkoli zostały dosyć profesjonalnie zakonserwowane podkładem i jakąś dosłownie gumą...

- brak jednej dolnej osłony wzdłuż auta pod spodem po prawej stronie, prawdopodobnie urwana

-ranty wzdłuż progów proste i bez korozji oraz miejsca na lewarek igła

-tapicerka w pięknym stanie, skóry bez zmarszczek - odpadła jedynie podsufitka ale to już za mojej kadencji w tym lecie...

-wymieniałem linki hamulca ręcznego i trzeba było trochę rozebrać auto od spodu i naprawdę auto w świetnym stanie, wał bez korozji wszystkie gumy wszystko piękne

-mechanicznie kurcze ciężko stwierdzić oleje wymieniane były i coś tam było, ciężko mi się rozeznać po włosku...  generalnie auto mechanicznie w oryginale było co ma plusy i minusy

-wymieniana była pompa w baku i znów świetna robota makaroniarzy, źle złożyli i uszczelka się podwinęła i podczas tankowania pod korek paliwo ciekło he he - makaroniarze po raz trzeci

wracając do samej budy, tutaj jest na duży plus jak pisałem auto bez grama korozji z wyjątkiem jednego punkciku na klapie bagażnika ale tam ktoś ewidentnie nie wiem w garażu przy rozładunku przywalił czymś w klapę i jest wgniotka i pojawił się purchel ale nic się z tym nie dzieje odkąd go mam.... Pod spodem jest w świetnym stanie, nawet elementy zawieszenia, sanki stabilizatory, tłumiki itp również bez korozji. Wymieniałem oryginalne elastyczne przewody hamulcowe (starość) i pięknie ładnie wszystko się odkręcało... po prostu pod tym względem bajka

tak mniej więcej wygląda auto z włoch.... jak wspomniałem drobne puknięcia obcierki trzeba się liczyć w zamian otrzymujemy auto świetnie zachowane pod względem korozji... 

aha bym zapomniał z mankamentów jest trochę powierzchownej rdzy i wypalony lakier przy akumulatorze w jednym miejscu, widocznie kiedyś kwas poleciał...

Zawartość dodana 1 minuta później
6 godzin temu, michalk123 napisał(a):

Byłbym wdzięczny:)

Edytowane przez sahipp