Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Uszczelka miski olejowej w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po ostatnim serwisie kazano mi wymienić uszczelkę miski olejowej skrzyni biegów bo lekko zaczyna się pocić (skrzynia automatyczna, s-tronic).

Pan mechanik zaproponował mi z taką usługę 1000-1200 zł. W tej cenie 650 zl to oryginalna uszczelka oraz olej. Proponowany olej do skrzyni przez niego to Ravenol (7 litrów).

Proszę o radę czy jest to dobry olej?

Czy cenowo jest to normalna cena?

Czy przy wymianie oleju wymienia się również jakieś filtry itd?

Jestem laikiem w temacie więc proszę o wyrozumiałość i pomoc.

Pacjent Audi A4 B9, 2017rok, 2.0 diesel, 190KM

Podrzucam VIN, może ktoś konkretnie bedzie umial dobrac mi wszystkie co potrzeba i oszacowac koszty

VIN: WAUZZZF45HA099834

Opublikowano

A tam czasem 4 litry nie wchodzą.

Opublikowano

Standardowa rzecz w S-Tronic. Ja wymieniłem uszczelkę i cała miskę na oryginał. Po krótkim czasie znów zaczęło się pocić. 

Opublikowano
  • Autor

Jakiś pomysł jak temu zaradzic? Czy wymiana uszczelki raz na jakis czas po prostu?

16 godzin temu, Deamian napisał(a):

Standardowa rzecz w S-Tronic. Ja wymieniłem uszczelkę i cała miskę na oryginał. Po krótkim czasie znów zaczęło się pocić. 

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, patryciusz napisał(a):

A tam czasem 4 litry nie wchodzą.

No właśnie nie wiem, dlatego pytam ?

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 17.11.2023 o 16:09, Adam1994 napisał(a):

Jakiś pomysł jak temu zaradzic? Czy wymiana uszczelki raz na jakis czas po prostu?

przy każdej wymianie oleju wymieniasz uszczelkę, jest po prostu jednorazowa 

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 23.12.2024 o 04:16, tymon373 napisał(a):

przy każdej wymianie oleju wymieniasz uszczelkę, jest po prostu jednorazowa 

Rozumiem, że po każdej wymianie oleju wyraz z filtrami? Myślę, że 80% właścicieli tego modelu wymienia jedynie olej bez odkręcania miski. Myślisz, że jeśli się poci uszczelka wystarczy czy raczej powinna być wymieniona wraz z miską?

Opublikowano
41 minut temu, Daniel1253 napisał(a):

Rozumiem, że po każdej wymianie oleju wyraz z filtrami? Myślę, że 80% właścicieli tego modelu wymienia jedynie olej bez odkręcania miski. Myślisz, że jeśli się poci uszczelka wystarczy czy raczej powinna być wymieniona wraz z miską?

Te plastikowe miski lubią się krzywić, jeżeli mocno się poci to wymienił bym razem z miską przy okazji wymiany oleju z filtrami bo potem jak się okaże że to jednak nie tylko uszczelka to żeby wymienić będziesz musiał znowu olej zlać , a jeżeli chodzi o tą statystykę którą wspomniałeś to myśle że napewno ponad 50% wymienia z filtrami chociaż co 2 wymianę 

Opublikowano
22 minuty temu, tymon373 napisał(a):

Te plastikowe miski lubią się krzywić, jeżeli mocno się poci to wymienił bym razem z miską przy okazji wymiany oleju z filtrami bo potem jak się okaże że to jednak nie tylko uszczelka to żeby wymienić będziesz musiał znowu olej zlać , a jeżeli chodzi o tą statystykę którą wspomniałeś to myśle że napewno ponad 50% wymienia z filtrami chociaż co 2 wymianę 

Ja jestem właścicielem audi od 1,5 roku, po zakupie oczywiście wymieniłem olej w skrzyni, sam olej. Dopiero jakiś czas później  dowiedziałem się, że należy wymienić również filtry i kilkanaście innych rzeczy🙄 I chyba czeka mnie w najbliższym czasie ponowną wymiana, żeby zrobić już to dobrze, ale koszty porażają. Około 4 tys. + miska🙂

Opublikowano
3 minuty temu, Daniel1253 napisał(a):

Ja jestem właścicielem audi od 1,5 roku, po zakupie oczywiście wymieniłem olej w skrzyni, sam olej. Dopiero jakiś czas później  dowiedziałem się, że należy wymienić również filtry i kilkanaście innych rzeczy🙄 I chyba czeka mnie w najbliższym czasie ponowną wymiana, żeby zrobić już to dobrze, ale koszty porażają. Około 4 tys. + miska🙂

No myślę że z miską i robocizną na oryginalnych częściach i oleju koło 5500-6000 ci wyjdzie 

Opublikowano
2 minuty temu, tymon373 napisał(a):

No myślę że z miską i robocizną na oryginalnych częściach i oleju koło 5500-6000 ci wyjdzie 

Też tak myślę. Zaczyna dochodzić do wniosku, że chyba nie stać mnie na to auto. 

Opublikowano
25 minut temu, Daniel1253 napisał(a):

Też tak myślę. Zaczyna dochodzić do wniosku, że chyba nie stać mnie na to auto. 

Ja dochodzę do podobnych wniosków, a robię wszystko sam w samochodzie więc odchodzi mi sporo kosztów robocizny 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziś dostałem potwierdzenie od mechanika nieszczelności miski olejowej pod skrzynią. Dodatkowo konieczność regeneracji flanszy wchodzącej do skrzyni biegów. 

Możecie polecić jakiś dobry warsztat z mazowieckiego który by to ucziwie naprawił?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.12.2025 o 16:45, Daniel1253 napisał(a):

Dziś dostałem potwierdzenie od mechanika nieszczelności miski olejowej pod skrzynią. Dodatkowo konieczność regeneracji flanszy wchodzącej do skrzyni biegów. 

Możecie polecić jakiś dobry warsztat z mazowieckiego który by to ucziwie naprawił?

zależy co to znaczy uczciwie, ja ostatnio już stwierdziłem że wolę zapłacić x2 niż potem żałować, i nie bardzo rozumiem o jaką flanszę chodzi bo tam kielich skrzyni jest kręcony do bloku i nie ma po drodze żadnej flanszy pomiędzy 

Opublikowano
5 godzin temu, tymon373 napisał(a):

zależy co to znaczy uczciwie, ja ostatnio już stwierdziłem że wolę zapłacić x2 niż potem żałować, i nie bardzo rozumiem o jaką flanszę chodzi bo tam kielich skrzyni jest kręcony do bloku i nie ma po drodze żadnej flanszy pomiędzy 

Chodzi o regeneracje gniazda w skrzyni biegów łożyska półosi. 

Mi też już nie chodzi o to żeby było tanio tylko chodzi o kogoś kto się na tym zna. Mam to auto od prawie 2 lat i zdążyłem zauważyć, że tanio w Audi się nie da. 

Opublikowano
6 godzin temu, Daniel1253 napisał(a):

Chodzi o regeneracje gniazda w skrzyni biegów łożyska półosi. 

Mi też już nie chodzi o to żeby było tanio tylko chodzi o kogoś kto się na tym zna. Mam to auto od prawie 2 lat i zdążyłem zauważyć, że tanio w Audi się nie da. 

ja mogę ci polecić krupatronic chłopaki znają się na robocie jak mało kto no tylko nie jest tanio i terminu mogą być dosyć długie, no i minus ze na zadupiu mają warsztat bo to są okolice siedlec 

Opublikowano
34 minuty temu, tymon373 napisał(a):

ja mogę ci polecić krupatronic chłopaki znają się na robocie jak mało kto no tylko nie jest tanio i terminu mogą być dosyć długie, no i minus ze na zadupiu mają warsztat bo to są okolice siedlec 

Próbowałem się z nimi skontaktować, zero odzewu. Tam chyba trzeba po prostu jechać. 

Opublikowano
W dniu 11.01.2026 o 15:37, Daniel1253 napisał(a):

Próbowałem się z nimi skontaktować, zero odzewu. Tam chyba trzeba po prostu

W dniu 11.01.2026 o 15:37, Daniel1253 napisał(a):

Próbowałem się z nimi skontaktować, zero odzewu. Tam chyba trzeba po prostu jechać. 

napisz maila najlepiej albo dzwoń do skutku 

Opublikowano
21 minut temu, tymon373 napisał(a):

Wczoraj się dodzwoniłem. Najpierw powiedzieli, że tego gniazda nie zrobią ale po krótkiej rozmowie stwierdzili, że jednak dadzą radę ale wcześniej trzeba przyjechać na sprawdzenie czy rzeczywiście jest konieczność robienia tego. Natomiast umówiłem się od razu na 30 stycznia na wymianę oleju i uszczelnienie miski olejowej.