Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kontrolka niskiego ciśnienia oleju w A4 B8 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem , przy dobrze rozgrzanym silniku , np: jadąc trasą prędkości 120-140 km/h i wrzuceniu biegu jałowego wyskakuje mi kontrolka niskiego ciśnienia oleju , po lekkim dodaniu gazu objaw zanika. Problem pojawią się tylko przy dobrze rozgrzanym silniku , jeżdżąc po mieście kontrolka się nie zapala, wymieniona pompa oleju + czujniki ciśnienia na oryginalne nie zdały egzaminu. Po zdjęciu miski olejowej brak opiłek i wszystko ładne , stosuje też wysokiej jakości olej. 

Opublikowano

Kto normalny wrzuca luz przy tej prędkości? Ten wysokiej jakości olej to co dokładnie?

Opublikowano
  • Autor

XADO 5W30  504/507

Opublikowano

Pompę oleju wymieniłeś na tą samą z tego modelu? Miałem ten sam problem i po wymianie pompy na nowszy model problem zniknął. 

Opublikowano

Przerzucić się na 5W40 i problem zniknie.

Opublikowano
  • Autor

Pompa była zakładana z poprawionym imbusem ( regenracja) , też była rozkręcana i bez śladów zużycia.

Opublikowano

Jakie dalsze kroki?

Ja się chyba pospieszyłem z tą nową pompa oleju, bo dziś znów mi ta kontrolka wyskoczyła z inf o niskim ciśnieniu. Półtora miesiąca było dobrze, a dziś takie zaskoczenie.

Opublikowano
  • Autor

Podzwoniłem po serwisach , większość stawia na hydropopychacze , tylko znowu to dużo roboty i 2 tys pęknie 

Opublikowano

Zalejcie sobie najlepiej 0W20 i wymieniajcie cały silnik. Dzisiaj 5W30 nadaje się do niewysiłowanych wolnossących silników, przy turbo zawsze będzie potrzebny minimum 5W40 żeby przy wyższej temperaturze nie zmienił się w wodę.

Opublikowano

Jaki olej możesz polecić 5w40 z DPF. Myślę, że warto spróbować.

Opublikowano

Dzwoniłem do serwisu, gdzie wstawiali mi nową pompę oleju. Mowia, ze pomysla co to moze jeszcze byc i dadza znac. Najgorsze jest to, że niektorzy pół silnika wymieniali,  gruntowne remonty zrobilii i problem wracał. A ktoś inny wymienił filtr oleju i sprawa została załatwiona. 

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 11.03.2024 o 22:17, adamek755 napisał(a):

Mam problem , przy dobrze rozgrzanym silniku , np: jadąc trasą prędkości 120-140 km/h i wrzuceniu biegu jałowego wyskakuje mi kontrolka niskiego ciśnienia oleju , po lekkim dodaniu gazu objaw zanika. Problem pojawią się tylko przy dobrze rozgrzanym silniku , jeżdżąc po mieście kontrolka się nie zapala, wymieniona pompa oleju + czujniki ciśnienia na oryginalne nie zdały egzaminu. Po zdjęciu miski olejowej brak opiłek i wszystko ładne , stosuje też wysokiej jakości olej. 

Udało Ci się ogarnąć temat ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z życia wzięte...

Czasami wymieniacie pół silnika, a problem jest w innym miejscu. 

W związku z nieprawidłowym interwałem wymiany oleju narzuconym przez grupę VAG (co 30-45 tys.km) auta te posiadają znacznie wyrobione części przez zużyty olej. Dodatkowo problem z DPF, który dolewa oleju napędowego, aby wypalić filtr, rozrzedza olej, co skutkuje wycieraniem się panewek oraz wałków (balansowych w pompie olejowej, wału korbowego oraz w głowicy). Uszkodzone podzespoły nie dolegają do półpanewek i tym samym poprzez wolne przestrzenie wydostaje się rozrzedzony olej i nie generuje odpowiedniego ciśnienia. Tym samym pokazuje się czerwona kontrolka informująca o niskim ciśnieniu oleju. Poniżej kilka przykładów zużytych elementów z modułu pompy olejowej (z roczników 2010-2015 r.)

IMG-20251007-WA0094.jpg

IMG-20250723-WA0067.jpg

IMG-20241028-WA0017.jpg

IMG20250723085702.jpg

IMG20250731144834.jpg

IMG20250731144918.jpg

IMG20250818081756.jpg

IMG20250818084640.jpg

IMG20250827092622.jpg

IMG20250828121752.jpg

IMG20250911112130.jpg