Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozpoznawanie znaków i wyłączenie dźwięku w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podbijam temat, jakby ktokowiek miał info jak to cholerstwo wyłączyć albo zapamiętać na stałe w ustawieniach to nich da znać.. Zastanawiałem się na OBDEleven, ale z tego co przejżałem na ich stronie to nie mają takiego kodowania..

Opublikowano

Jak rozumiem te alarmy obowiązują tylko dla UE. Na przykład, jeżeli powiedzieć dilerowi że chce wywieźć samochód poza UE to oni powinni zmienić ustawienia fabryczne na moje żądanie? W ogóle może komukolwiek z Państwa się udało wymusić dilera to zrobić?

Opublikowano

Nie. Auto zostało wyprodukowane na rynek europejski i tak zostało wyposażone. Co ty z nim zrobisz twoja sprawa i dealera to nie interesuje.

Opublikowano

Ten dźwięk jest jak masz włączony asystent rozpoznawania znaków ? 

Opublikowano
9 godzin temu, matbruk napisał(a):

Ten dźwięk jest jak masz włączony asystent rozpoznawania znaków ? 

Tak. Go można wyłączyć tylko do czasu powtórnego uruchomienia samochodu.

22 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Auto zostało wyprodukowane na rynek europejski i tak zostało wyposażone.

A jak z tym że asystenty często działają błędne? Powinienem mieć możliwość całkowicie ich wyłączyć i nigdy nie używać? Na przykład nawet dziś dostałem ostrzeżenie z przekroczenia ponieważ błędne był rozpoznany znak "80", nie dotyczący mojego pasa. Mam miejsce z zakrzywieniem gdzie na stałe asystent utrzymania pasa ruchu spróbuje mi wyrzucać z drogi.

Opublikowano

Jest możliwość deaktywacji asystentóe ale po zgaszeniu silnika i opuszczeniu auta należy je każdorazowo deaktywować, bo przy ponownym rozruchu silnika są one aktywne. Poczytaj sobie instrukcję obsługi, wszystko tam masz opisane😉

Opublikowano

Kurcze. Od wczoraj mam Audi.z 2024

Nie zwróciłem uwagi na ten detal.

W Bmw wyłącza się jednym kliknięciem 3 s przytrzymuje sie set od tempomatu, w Mercedesie wyskakuje ikonka na ekranie. - dotykamy i po sprawie, nawet w bezpiecznym Volvo jest przycisk na kierownicy a system podpowiada co wcisnąć. A tu trzeba się przebijać przez 4 poziomy menu: Home, pojazd, asysta, znaki i dopiero można wyłączyć....

Szkoda, że VAG tak poważnie traktuje swoich klientów...

O dziwo obowiązkowy line assist da się wyłączyć jednym kliknięciem. Czyli można...

Opublikowano
10 godzin temu, a_was napisał(a):

Kurcze. Od wczoraj mam Audi.z 2024

Nie zwróciłem uwagi na ten detal.

W Bmw wyłącza się jednym kliknięciem 3 s przytrzymuje sie set od tempomatu, w Mercedesie wyskakuje ikonka na ekranie. - dotykamy i po sprawie, nawet w bezpiecznym Volvo jest przycisk na kierownicy a system podpowiada co wcisnąć. A tu trzeba się przebijać przez 4 poziomy menu: Home, pojazd, asysta, znaki i dopiero można wyłączyć....

Szkoda, że VAG tak poważnie traktuje swoich klientów...

O dziwo obowiązkowy line assist da się wyłączyć jednym kliknięciem. Czyli można...

no to faktycznie dziwne - jestes pewien ze nie ma opcji jakiegos skrotu?

Opublikowano

Na pewno go nie opisali w instrukcji.
Internet przeczesałem; świat trochę obśmiewa VAG za takie podejście...
Są znane co prawda gorsze przypadki, ale to marne pocieszenie

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Jeżeli dodać czas jaki potrzebuje MMI żeby się odpalić i zalogować głównego użytkownika to dzisiejszy start z pod domu przypominał mi procedure odpalenia statku kosmicznego.

Poprzednim autem już byłem dawno za bramą...

Opublikowano
20 godzin temu, a_was napisał(a):

Jeżeli dodać czas jaki potrzebuje MMI żeby się odpalić i zalogować głównego użytkownika to dzisiejszy start z pod domu przypominał mi procedure odpalenia statku kosmicznego.

hehe fajnie napisane :)

No coz miejmy nadzieje ze moze jest jakies obejscie (choc z tego co piszesz watpie...)

Opublikowano

Mój A4 B9 Allroad z 2024 jest zakodowany, ale ostatnio kolega Turzol pisał mi że już ma dostęp do nowych kodów :)

W dniu 27.01.2025 o 10:48, a_was napisał(a):

Jest to irytujące, mam to samo ale wcale nie trzeba tego robić żeby jechać, wystarczyć wcisnąć gaz ;)

Zresztą chyba to samo jest z Active lane Assist, nie wiem co za głąb pisał program do B9 ale to musiał być Niemiec ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lovely Man napisał(a):

Zresztą chyba to samo jest z Active lane Assist, nie wiem co za głąb pisał program do B9 ale to musiał być Niemiec

To nie jest wymysł producentów samochodów, tylko wymogi nałożone przez EU na producentów, więc nie widzę tu powodu do obrażania kogokolwiek. Poczytaj i doinformuj się zanim zaczniesz kogoś obrażać. Jak tak bardzo przeszkadza ci niemiecka technologia, wymyślona przez Niemców, to dlaczego kupiłeś niemieckie auto? 

Przesiądź się na inną markę i po problemie.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Muskel, drogi obrońco wdów i sierot, widać zeszkopiałeś już ze szczętem i do tego zaczynasz krakać jak one ;)  Podtrzymuję swoje zdanie o szkopach oraz ich logice bo pracuje z nimi od wielu lat :)  System w nowej B9 jest zamulony, jak tu już ktoś napisał "...czas jaki potrzebuje MMI żeby się odpalić i zalogować głównego użytkownika to dzisiejszy start z pod domu przypominał mi procedure odpalenia statku kosmicznego." W moim mietku z 2015 jest jeszcze głupszy, zupełnie nie intuicyjny. Jak Ci się nie podoba moje zdanie to mnie pozwij :)

Opublikowano

Nie masz 

4 minuty temu, Lovely Man napisał(a):

Jak Ci się nie podoba moje zdanie to mnie pozwij

Nie jesteś warty tej dyskusji tutaj. Musiałbym zejść do twojego poziomu...

Opublikowano

Nic tak nie gorszy ludzi jak prawda ;)