tom0104 Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja Witam wszystkich Mam problem w swojej A4, skrzynia OCK 7 biegowa, mianowicie przy zmianie z 2 na 3 jest szarpnięcie choć nie za każdym razem, a ponadto ostatnio podjeżdżając pod strona górę odniosłem wrażenie jak gdyby ślizgało się sprzęgło. Olej z filtrami wymieniałem 5 miesięcy temu i zastanawiam się czy to sprzęgło hydrokinetyczne już pada i czy da się to sprawdzić na samochodzie. A i przebieg ok. 180k
Alduric Opublikowano 9 Maja Opublikowano 9 Maja Opisałeś prawie wszystkie objawy kończącego się sprzęgła
tom0104 Opublikowano 12 Maja Autor Opublikowano 12 Maja W poniedziałek ma być diagnozowany w warsztacie jak będzie gotowy dam znać co i jak. Dziwi mnie to iż największe szarpnięcie jest na 2/3 i odwrotnie a nie na wszystkich biegach.
Alduric Opublikowano 12 Maja Opublikowano 12 Maja Tam były serwisowe akcje z aktualizacją softu, zadzwoń do ASO i dopytaj. Po wymianie oleju robiona była pełna adaptacja?
tom0104 Opublikowano 18 Maja Autor Opublikowano 18 Maja Po wymianie niebyła robiona adaptacja ponieważ mechanik który to robił stwierdził że niema takiej potrzeby. Tak jak pisałem w poniedziałek zaprowadziłem samochód do warsztatu zajmującego się tylko naprawami skrzyń biegów i początkowo stwierdzili że wszystko jest w porządku. Po rozmowie ze mną i wyjaśnieniu o co chodzi po raz kolejny zaczeli go diagnozować. I się zaczęło wymiana sprzęgła, sterownika, łożysk bo podobno są mikro opiłki , czyszczenie mechatroniki, nowe filtry i olej. Koszt ogromny i na moje oko nie wiedzieli co jest więc chcieli wszystko wymienić. Zgodziłem się na naprawę żądając pisemnej gwarancji po dwóch dniach auto miało być gotowe lecz odebrałem auto tak jak je wstawiłem ponieważ panowie nie mieli czasu na zajęcie się nim przez cały tydzień. Tak w skrócie wyglądała ta sytuacja.
tom0104 Opublikowano 18 Maja Autor Opublikowano 18 Maja Dodam jeszcze że to nie żadna stodoła tylko renomowana firma.
Alduric Opublikowano 18 Maja Opublikowano 18 Maja Skoro warsztat uważa że nie trzeba robić adaptacji, to producent i taka opcja w vcds się myli. Nie umiem tego skomentować.
Gość Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Jestem po wymianie oleju MTF Revanol gdyż go nie wyaminiałem z wyjątkiem ATF sekcja mechatroniki...zupełnie inna jazda skrzynia działa pięknie, szarpanie przy ruszaniu zdecydowanie mniejsze po wymianie poduszek silnika zdecydowanie inny start nic nie puka czy stuka na ciepłem silniku, zobaczymy jak bedzie jutro na zimym.Pozdro
Gość Opublikowano 31 Maja Opublikowano 31 Maja W dniu 9.05.2024 o 15:34, tom0104 napisał(a): Witam wszystkich Mam problem w swojej A4, skrzynia OCK 7 biegowa, mianowicie przy zmianie z 2 na 3 jest szarpnięcie choć nie za każdym razem, a ponadto ostatnio podjeżdżając pod strona górę odniosłem wrażenie jak gdyby ślizgało się sprzęgło. Olej z filtrami wymieniałem 5 miesięcy temu i zastanawiam się czy to sprzęgło hydrokinetyczne już pada i czy da się to sprawdzić na samochodzie. A i przebieg ok. 180k Wymieniałęś olej w sekcji mechanicznej?
tom0104 Opublikowano 13 Czerwca Autor Opublikowano 13 Czerwca Tak w części mechanicznej wraz z filtrami.
Rozwiązanie tom0104 Opublikowano 22 Lipca Autor Rozwiązanie Opublikowano 22 Lipca Wymiana sprzęgła zakończyła sprawę biegi przebija bardzo ładnie bez szarpnięć. Dodatkowo czyszczona mechatronika i nowe filtry z olejem cena 10k.
Alduric Opublikowano 22 Lipca Opublikowano 22 Lipca (edytowane) Astro duża cena, gdzie tyle zapłaciłeś? Edytowane 22 Lipca przez Alduric
MiruK Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Sprzęgło z olejem 10 tyś. zł ??? WOW !!! Kto to robił ?
Rekomendowane odpowiedzi