Need22 Opublikowano 26 Lipca Opublikowano 26 Lipca Witam. Szukam kogoś kto już przerabiał i pomoże w montażu radia Concert II w A4 B6. Po podpięciu brak podświetlenia przycisków oraz brak komunikacji z głośnikami z tyłu. Wiem, że trzeba CAN ogarnąć ale miałem rzeźbę z jakimś radiem Pionieer i nawet jeden przewód w kostce jest przecięty i nie wiem o co chodzi.
P.Wiśnia Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) Czarna kostka to zasilanie (ps. zaizoluj przewód zasilający) Brązowa kostka to połączenie radia z głośnikami z przodu (przód jest pasywny) Powinna być jeszcze czarna lub czerwona kostka z canami(włączanie radia i jego podświetlanie) oraz sygnałami do wzmacniacza głośników z tyłu. Edytowane 27 Lipca przez P.Wiśnia
Need22 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca 43 minuty temu, P.Wiśnia napisał(a): Czarna kostka to zasilanie (ps. zaizoluj przewód zasilający) Brązowa kostka to połączenie radia z głośnikami z przodu (przód jest pasywny) Powinna być jeszcze czerwona kostka z canami(włączanie radia i jego podświetlanie) oraz sygnałami do wzmacniacza głośników z tyłu. Plusa, że mam zaizolować to wiem. Ten czarny ucięty przewód co to może być?
Need22 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca 6 minut temu, P.Wiśnia napisał(a): Nie wiem, niepotrzebny przewód. Skoro jest to musi być potrzebny. Szukam pomocy w ogarnięciu tematu a nie wskazówek żeby zaizolować przewód. Potrzebuje podłączyć CAN pod radio i uruchomić tylne głośniki.
P.Wiśnia Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) 1 godzinę temu, Need22 napisał(a): Skoro jest to musi być potrzebny. Szukam pomocy w ogarnięciu tematu a nie wskazówek żeby zaizolować przewód. Potrzebuje podłączyć CAN pod radio i uruchomić tylne głośniki. Nie, nie musi być potrzebny skoro oryginalnie nie występował. Czarna kostka T8: T8/1 - br - masa bose(nie wymagany) T8/2 - br/gr - alarm(nie wymagany) T8/3 - gn/bl - k-line T8/7 - ro/bl - zasilanie stałe +12 z bezpiecznika S239 T8/8 - masa Napisałem jak BYK: Powinna być jeszcze czarna lub czerwona kostka z canami(włączanie radia i jego podświetlanie) oraz sygnałami do wzmacniacza głośników z tyłu. Edytowane 27 Lipca przez P.Wiśnia
Need22 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca 9 minut temu, P.Wiśnia napisał(a): Nie, nie musi być potrzebny skoro oryginalnie nie występował. Czarna kostka T8: T8/1 - br - masa bose(nie wymagany) T8/2 - br/gr - alarm(nie wymagany) T8/3 - gn/bl - k-line T8/7 - ro/bl - zasilanie stałe +12 z bezpiecznika S239 T8/8 - masa Napisałem jak BYK: Powinna być jeszcze czerwona kostka z canami(włączanie radia i jego podświetlanie) oraz sygnałami do wzmacniacza głośników z tyłu. 6 też nie masz opisanej a u mnie jest i idzie normalnie w instalacje
P.Wiśnia Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) Rocznik samochodu? I jak idzie w instalacje(o ten czarny czy o który ci chodzi)? Kable zawsze można w kostce poprzekładać i dołożyć. Edytowane 27 Lipca przez P.Wiśnia
Need22 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca 5 minut temu, P.Wiśnia napisał(a): Rocznik samochodu? I jak idzie w instalacje(o ten czarny czy o który ci chodzi)? Kable zawsze można w kostce poprzekładać i dołożyć. Chodzi mi o kabel szaro - niebieski
P.Wiśnia Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca (edytowane) W tej kostce masz mieć obowiązkowo: zasilanie mase kline reszta przewodów cię nie obchodzi. szaro niebieski to może być przewód od GALI ale tej starej. Wszystkie radia oprócz RND-D oraz Chorusa mają prędkość braną z CAN. Edytowane 27 Lipca przez P.Wiśnia
Need22 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca 7 minut temu, P.Wiśnia napisał(a): T8/3 - gn/bl - k-line No to u mnie jest wpięty jako pin 6
P.Wiśnia Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca szaro niebieski to może być przewód od GALI ale tej starej. Wszystkie radia oprócz RND-D oraz Chorusa mają prędkość braną z CAN. co nie zmienia faktu że brakuje ci k-line. Albo gdzieś ucięty albo nie było.
Need22 Opublikowano 27 Lipca Autor Opublikowano 27 Lipca Teraz, P.Wiśnia napisał(a): szaro niebieski to może być przewód od GALI ale tej starej. Wszystkie radia oprócz RND-D oraz Chorusa mają prędkość braną z CAN. co nie zmienia faktu że brakuje ci k-line. Albo gdzieś ucięty albo nie było. Nie mam pojęcia jakie radio było fabrycznie. Kupiłem z jakimś pioneerem i chcę to doprowadzić do jakiego normalnego wyglądu więc kupiłem Concert II.
P.Wiśnia Opublikowano 27 Lipca Opublikowano 27 Lipca Kostka czarna 8 pin (radio connector III) 1 - brązowy (0,35) - do masy jeśli BOSE 2 - brązowy/szary (0,35) - sygnał w przypadku jeśli jest fabryczny alarm 3 - zielony/niebieski (0,5) - linia diagnostyczna 4 - 5 - 6 - 7 - czerwony/niebieski (2,5) - zasilanie (+) - terminal 30 8 - brązowy (1,5) masa zasilania Kostka brązowa 8 pin (radio connector II) 1 - brązowy/czarny (1,5) - głośnik prawy tylny (+) 2 - czerwony/zielony (1,5) - głośnik prawy tylny (-) 3 - brązowy/niebieski (1,5) - głośnik prawy przedni (+) 4 - zielony/niebieski (1,5) - głośnik prawy przedni (-) 5 - brązowy/zielony (1,5) - głośnik lewy przedni (+) 6 - niebieski/żółty (1,5) - głośnik lewy przedni (-) 7 - brązowy/żółty (1,5) - głośnik lewy tylny (+) 8 - czerwony/żółty (1,5) - głośnik lewy tylny (-) Kable do pinów 1,2,7,8 są tylko jeśli mamy tylne głośniki bez systemu aktywnego - bez wzmacniacza w bagażniku. Dodatkowo jeśli mamy głośnik centralny pod szybą, do pinu 4 i 5 idą od niego kabelki o tych samych kolorach tylko cieńsze - 0,5. Kostka 10 pin czerwona ( radio connector IV) 1 - szary (0,35) - sygnał wyciszenie z modułu telefonicznego 2 - 3 - zielony (0,35) - mikrofon + 4 - czarny (0,35) - mikrofon - 5 - zielony (0,35) - sygnał niskiej częstotliwości z nawigacji + (jeśli jest navi) 6 - czarny (0,35) - sygnał niskiej częstotliwości z nawigacji - (jeśli jest navi) 7 - szary (0,35) - sygnał kontrolny do nawigacji (jeśłi jest navi) 8 - 9 - 10 - Kostka 20 pin czarna (radio connector I) 1 - zielony (0,35) - sygnał tył lewy do wzmacniacza 2 - żółty (0,35) - sygnał tył prawy do wzmacniacza, biały (0,35) jeśłi Bose 3 - brązowy (0,35) - masa wyjść linowych do wzmacniacza 4 - szary (0,35) - sygnał przód lewy do wzmacniacza (BOSE) 5 - żółty - sygnał przód prawy do wzmacniacza (BOSE) 6 - biały (0,5) - wzbudzenie wzmacniacza (+12V) 7 - pomarańczowy/purpurowy (0,35) - CAN High 8 - 9 - 10 - brązowy (0,5) - masa do zmieniarki 11 - 12 - pomarańczowy/brązowy (0,35) - CAN Low 13 - pomarańczowy (0,5) - wejście danych ze zmieniarki 14 - różowy (0,5) - wyjście danych do zmieniarki 15 - czarny (0,5) - CD-Clock ze zmieniarki 16 - niebieski (0,5) - stały + do zmieniarki 17 - żółty (0,5) - odłączany + do zmieniarki 18 - brązowy/czarny (0,22) - masa sygnałów ze zmieniarki 19 - biały (0,5) - sygnał ze zmieniarki kanał lewy 20 - czerwony (0,5) - sygnał ze zmieniarki kanał prawy
Need22 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca Dzięki za rozpiskę. CANy pociągnę z licznika a nie wiesz jak uruchomić tylne głośniki? Rozumiem, że muszę ogarnąć przez jakiś wzmacniacz?
P.Wiśnia Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) A masz z tyłu głośniki (sprawdź czy na pewno)? Edytowane 28 Lipca przez P.Wiśnia
Need22 Opublikowano 28 Lipca Autor Opublikowano 28 Lipca 1 godzinę temu, P.Wiśnia napisał(a): A masz z tyłu głośniki (sprawdź czy na pewno)? Bez przesady. Skoro pytam jak je uruchomic to jestem pewny ze mam. Z radiem pioneer normalnie graly. Radio Concert juz uruchomilem.
P.Wiśnia Opublikowano 28 Lipca Opublikowano 28 Lipca (edytowane) "Dzięki za rozpiskę. CANy pociągnę z licznika a nie wiesz jak uruchomić tylne głośniki? Rozumiem, że muszę ogarnąć przez jakiś wzmacniacz?" brak kostki 20 pin czarnej jest równoznaczny z brakiem wzmacniacza Edytowane 28 Lipca przez P.Wiśnia
Rekomendowane odpowiedzi