Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Komunikat: "Awaria napędu! Proszę udać się do serwisu" w A4 B9 Allroad 2.0TFSI

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Wolles79,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dziś podczas wyprzedzania przy wysokich obrotach auto zaczęło nagle przerywać jakby brakowało paliwa. Przy czym zapalił się komunikat " awaria napędu proszę udać się do serwisu" myślałem już że zdechnie, bo przy delikatnym dodawaniu gazu problem poszarpywania się nasilał. Po do toczeniu się do miejsca gdzie mogłem się zatrzymać auto zaczęło jechać jakby nigdy nic. Koniec końców problem poszarpywania pojawia się tylko przy dynamicznej jeździe . Przy spokojnej normalnej jeździe nic się nie dzieje. Co może być przyczyną? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Trzeba podłączyć pod komputer i sczytać błędy. Bez tego to wróżenie.

Opublikowano

Witam, zrobiłem tak jak kolega radził .Mamy trzy błędy 🙂 sprawa jeszcze nie do końca rozwiązania, ale już bliżej niż dalej. Ponadto na cylindrze w którym pokazały się błędy jest wyciek oleju z pokrywy silnika. W kanale świecy zebrało się troszkę oleju i być może to jest przyczyna.

IMG_20240730_191006.jpg

Opublikowano

Albo olej albo paliwo zalewają świece.

Opublikowano

Dzień dobry, pokrywa uszczelniona ,świece wymienione, cewki i wtryski ok. Przerywa nadal przy dynamicznej jeździe.  Błędów nie mam . Może ktoś ma jakiś pomysł? 

Opublikowano

A pompa paliwa?

Opublikowano

Dzień dobry, wróciłem z urlopu i wracam do problem. Kolega sprawdzał pompę wysokiego ciśnienia  ma ok 100bar  , ale przy obciążeniu spada do ok. 60 bar. Czy to są prawidłowe wartości? 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Problem rozwiązany. Da zainteresowanych ! Przyczyną był uszkodzony zawór sterujący fazami rozrządu . Strona ssąca .