Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki zamiennik skraplacza klimatyzacji polecacie do A4 B9?

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez ELLIOTT,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam lekki wyciek ze skraplacza klimatyzacji, jakiej firmy polecacie zamiennik ?

Pozdrawiam. 

• Rozwiązanie
Opublikowano

Nissen, NRF. U siebie wymieniłem na firmę NRF. 

Opublikowano

Nissens i NRF spoko zakladalem w wielu autach. ThermoTec zalozylem dwa razy bo nie bylo wyjscia ale cos z nimi nie halo. Dzialaja ale klima jakos lekko gorzej chodzi. Vaico klasa na poziomie mniej wiecej Nissens/NRF ale przewaznie drozsze wiec raczej bym odpuscil jezeli tamte dwa sa dostepne... U mnie na warsztacie pierwszym wyborem jest Nissens. W wielu autach idzie na pierwszy montaz :)

Opublikowano

Nissens możesz śmiało wrzucać. Mam kolegę, który doposaża Audi w klimatyzację i pakuje właśnie tylko tej firmy 😉

Opublikowano

Ale zamów sobie oringi w ASO, bo te co Nissens daje w zestawie (o ile je w ogóle da) mają zły wymiar i robi się mikro nieszczelność.

Opublikowano
5 godzin temu, Langista napisał(a):

Ale zamów sobie oringi w ASO, bo te co Nissens daje w zestawie (o ile je w ogóle da) mają zły wymiar i robi się mikro nieszczelność.

w NRF oringi były tej samej grubości co ori. Nawet jak jest jakaś minimalna rozbieżność w Nissens. Myślę, że to błąd przy montażu i powielane mity.

Opublikowano

Nie bez powodu oringi zamienników mają wymiary 1,8 czy 2,0 a Ori to 1,78 lub 1,84. Tak, przy tym ciśnieniu tak mała różnica sprawia, że są wycieki.

Opublikowano

Zgodzę się z przedmówcą choć nie do końca. Jeśli chodzi o oringi to owszem fabryczne mają nietypowe wymiary i ciężko je znaleźć w "uniwersalnych kompletach" ale jeśli są w zestawie z chłodnicą to będą miały wymiar fabryczny. Lub jeśli będą w wymiarach uniwersalnych to gniazdo w chłodnicy będzie przewidziane pod taki właśnie oring, a nie fabryczny... Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się aby klima puszczała na oringach fabrycznych lub dołączanych do chłodnicy. Na uniwersalnych i owszem :(

Opublikowano
W dniu 6.09.2024 o 20:37, Petroholic napisał(a):

Zgodzę się z przedmówcą choć nie do końca. Jeśli chodzi o oringi to owszem fabryczne mają nietypowe wymiary i ciężko je znaleźć w "uniwersalnych kompletach" ale jeśli są w zestawie z chłodnicą to będą miały wymiar fabryczny. Lub jeśli będą w wymiarach uniwersalnych to gniazdo w chłodnicy będzie przewidziane pod taki właśnie oring, a nie fabryczny... Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się aby klima puszczała na oringach fabrycznych lub dołączanych do chłodnicy. Na uniwersalnych i owszem :(

Zgadzam się. Pewnie osobom co wymieniały skraplacz, podwinął się oring przy montażu. U mnie tak ciasno było, że musiałem sporo mydełka dać aby to jakość wcisnąć w gniazdo. Do tego jak zaschnie to już trzymać będzie na amen.

Opublikowano

Podstawowy blad przy skladaniu klimy. Nigdy nie smarujemy oringow smarem, wazelina, czymkolwiek innym poza olejem PAG! Jakikolwiek tluszcz w ukladzie to proszenie sie o awarie :(

Opublikowano

Może być silikon w sprayu, bo oringi i tak są na bazie silikonu.

Opublikowano

Silokon w sprayu to też smar... Częściej zwany smarem silikonowym. Nie testowałem ale chyba nie warto ryzykować :) Wystarczy zwilżyć oringi olejem do klimy...

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedź, założony NRF , chodzi aż miło 😬 

• Lubię to 1