Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Po nabiciu klimatyzacji w A4 B5, nie startuje kompresor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem z A4 B5 przedlift. Po napełnieniu klimatyzacji nie wystartował kompresor, nie ruszył także i wentylator. Niestety nie moge się wpiąć w gniazdo OBD, bo wtyczka jest osłonięta plastikiem i kabel nie wchodzi, a nie moje auto to nie będę rzeźbił. Postanowiłem sprawdzić parametry ukrytym menu Climatronica, no i w grupie 22 (high pressure switch position) pokazuje 0. 

Moje pytania:

1. Co oznacza pozycja "0" czujnika ciśnienia? To znaczy, że puszcza klime czy nie? 

2. Jak w przedlifcie chodzi wentylator klimy - czy ma dwa biegi a czujnik ciśnienia wysterowuje 2 bieg, a pierwszy załącza się z automatu po naciśniėciu guzika, czy może jest tylko jeden bieg i wysterowuje go jedynie czujnik przy ciśnieniu 12,5b? 

3. Po co są aż dwa czujniki ciśnienia, jeden to czteropinowy ten konwencjonalny przy skraplaczu pod lampą, a drugi jest przy grodzi na wyjściu z parownika chyba na dwa piny? Czy ten czujnik może nie puszczać klimy przez nieprawidłowe ciśnienie? (pytam, bo układ teraz z powrotem jest pusty, gdyż był napełniony tylko na próbę z powodu nieszczelności, a więc przed wymianą czujnika przy skraplaczu wypada najpierw pozwierać piny, aby ustalić czy to faktycznie czujnik był przyczyną, a głupio by było gdyby z powodu pustego układu zaś drugi czujnik nie puszczał klimy...)

Z góry dzięki za odpowiedzi, a dla tych, którzy będą pisać, że ten temat był wałkowany: tak przeczytałem, i nadal nie znalazłem tam odpowiedzi, bo albo nie jest to precyzyjne, albo dotyczy polifta, który ma bardzo inny układ. 

Edytowane przez Qwertyuiop123__
Doprecyzowanie o co chodzi.
Opublikowano

Musisz wyrzeźbić i wpiąć się w obd bo te wartości z klimatronika są o kant kuli roztrzaść. Z tego co pamiętam to trochę tylko trzeba je po bokach pilnikiem spiłować.

W B5 uwalony licznik lub czujnik temperatury płynu też blokuje start kompresora.