Skocz do zawartości
IGNOROWANY

B9 FL 35 TFSI specka rozsądna.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Chciałem pokazać moją rozsądną specyfikację, miał być prawie golas, żonie zależało po prostu na nowym aucie, ale też nie chcieliśmy brać najtańszych sztuk na 16’.

Auto brane w APL, ze śmiesznie niską ratą. Sztuka „z placu”. Jechała akurat do Polski.

Nie jest to s-line, a advanced z pakietem czerni. Moim zdaniem bardzo ładnie wygląda.

Jedyne czego mi realnie brakuje to aktywnego tempomatu (a mam radary i kamery) i podparcia lędźwi. Cóż jednego pakietu promocyjnego brakło.

Wiekszość Specyfikacji z myAudi poniżej.

Audi A4 Sedan

Wyposażenie dodatkowe

Obręcze kół ze stopu metali lekkich  8Jx18", 5 - ramienne Dynamik, szare, częściowo polerowane 

Współpraca z LTE dla Audi phone box

Audi connect Nawigacja & Infotainment

Audi smartphone interface

MMI Navigation plus

Wirtualny kokpit Audi "plus"

Audi sound system

Audi phone box

Kamera cofania

Pakiet systemów wspomagających Miasto

Asystent podjazdu z funkcją Auto Hold

Audi pre sense rear and basic

Audi parking system plus

Funkcja ostrzegania przy zmianie pasa ruchu

Tkanina System

Pakiet bezpieczeństwa dla dzieci

Pakiet schowków i wyposażenia bagażnika

Zabezpieczenie przed otwarciem przez dzieci, elektryczne

Lusterko wewnętrzne automatycznie przyciemniane, bez ramki

Komfortowa klimatyzacja 3-strefowa

Reflektory LED i tylne światła LED z dynamicznymi kierunkowskazami z tyłu

Szyby z dodatkową powłoką zaciemniającą

Pakiet oświetlenia konturowego i Ambiente, wielokolorowy

Sportowe siedzenia przednie

Uchwyty do fotelików dziecięcych z przodu

Ogrzewanie przednich siedzeń

Regulowane zagłówki przednich siedzeń

Komfortowy podłokietnik z przodu

Brak oznaczenia modelu i mocy/technologii

Pakiet optyczny Czerń

IMG_8530.jpeg

IMG_8532.jpeg

IMG_8533.jpeg

Opublikowano

Fajna sztuka :) Udało się jakiś rabat dostać?

Opublikowano
7 godzin temu, thom napisał(a):

Fajna sztuka :) Udało się jakiś rabat dostać?

Finansowanie w Audi Perfect Lease więc cena z katalogu, ale wykup wpisany ogromny, więc można powiedzieć, że rabat w racie.

Katalogowo równe 200k, na otomoto stała za 164.

Przy 10% wpłaty, 36 msc i 20k km limitu rocznie płacimy 1300 netto.

Opublikowano
8 godzin temu, karas2002 napisał(a):

Jedyne czego mi realnie brakuje to aktywnego tempomatu (a mam radary i

Kto Ci powiedział, że masz radary?

Opublikowano
29 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Kto Ci powiedział, że masz radary?

Nie wiem czy mam wszystkie. Kamera w lusterku jest jedna.

Mam presence front, martwe pole, ostrzeżenia przy cofaniu, rozpoznawanie znaków.

Start stop odpala silnik jak auto z przodu rusza. Zauważyłem również, że komputer wybiera gaszenie silnika, tryb żeglowania lub hamowanie silnikiem zależnie od sytuacji na drodze i danych z nawigacji. Także jakiś radar wykorzystuje.

Opublikowano (edytowane)

Każde B9 ma kamerę na przedniej szybie, jest ona między innym odpowiedzialna za Audi pre sense.

Martwe pole to asystent zmiany pasa ruchu Audi side assist, wykorzystuje tylne radary znajdujące się pod tylnym zderzakiem. Podobnie jak Audi pre sense rear korzysta właśnie też z tych tylnych radarów.

Aktywny tempomat (ACC) korzysta z radarów pod przednim zderzakiem, których Ty nie masz. W każdym polifcie atrapy w przednim zderzaku są takie same jak w zderzaku z ACC. Jeżeli zatem nie masz na manetce po lewej stronie kierownicy przycisku do ACC, to nie masz radarów ani ACC. Audi nie montuje o tak sobie elementów wyposażenia, które nie mają być wykorzystane (aktywowane).

Tryb żeglowania nie ma nic wspólnego z radarami a z wolnm kołem w skrzyni.

Edytowane przez Muskel1
  • Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Tryb żeglowania nie ma nic wspólnego z radarami a z wolnm kołem w skrzyni.

Tak. To wiem, ale mówię o sytuacji gdy jadę spokojnie i w zależności od sytuacji przede mną skrzynia wybiera sobie tryb pracy.

Mam auto 150 m przed sobą auto się toczy wyłączone, dystans się zmniejsza i nagle samochodów uruchamia silnik i zaczyna nim hamować. Auto przede mną się oddala, silnik jest nadal uruchomiony, ale skrzynia wchodzi w żeglowanie.

Jakąś kamerę lub radar musi wykorzystywać. Tak samo jak uruchamia silnik, gdy ktoś przede mną na światłach rusza.

BTW pomimo miękkiej hybrydy uruchomienie silnika na światłach jest mocno zauważalne. Podczas ruchu nie ma tego efektu.

Opublikowano

Nie masz ACC=nie masz radarów. 

Opublikowano
1 minutę temu, Muskel1 napisał(a):

Nie masz ACC=nie masz radarów. 

Zrozumiałem. Auto w leasingu, więc nic robić w nim i tak nie będę.
Mówię o tym co obserwuję i zastanawiam się co jest wykorzystywane.

Opublikowano (edytowane)

Kamera na przedniej szybie jest wykorzystywana do bardzo wielu asystentów w zależności od posiadanego wyposażenia. Między innymi do:

-Audi pre sense 

-rozpoznawanie znaków-

-asystent jazdy w korkach

-asystent utrzymywania toru jazdy (Audi Lane Assist)

-ACC

-asysttent świateł drogowych

-Matrix

-start/stop

-itp....

-

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano
24 minuty temu, karas2002 napisał(a):

Tak. To wiem, ale mówię o sytuacji gdy jadę spokojnie i w zależności od sytuacji przede mną skrzynia wybiera sobie tryb pracy.

Mam auto 150 m przed sobą auto się toczy wyłączone, dystans się zmniejsza i nagle samochodów uruchamia silnik i zaczyna nim hamować. Auto przede mną się oddala, silnik jest nadal uruchomiony, ale skrzynia wchodzi w żeglowanie.

Jakąś kamerę lub radar musi wykorzystywać. Tak samo jak uruchamia silnik, gdy ktoś przede mną na światłach rusza.

no realizuje to jedynie za pomoca przedniej kamery. 

Niestety auto w zderzaku wyglada jakby radary mialo, ale sa to tylko atrapy... - taki zaczeli stosowac chlyt materkingowy  ;)

Natomiast autko bardzo ladne, fajne wyposazenie - no ale niestety brak radarow. Jezeli duzo podrozujesz to bym sie powaznie zastanowil, jezeli do pracy i powrot i czasem wakacje - to mozesz przebolec.

Opublikowano

Pomimo braku tego czy tamtego, gratuluję zakupu, bo auto jest bardzo fajne. Źyczę bezawaryjnej jazdy😉

Opublikowano

Dziękuję Wam bardzo. Też mi się szczególnie wizualnie bardzo podoba. Cieszę się, że żona zobaczyła na żywo jakie ogryzki to są 16’ felgi dawane w podstawie.

Weszliśmy do salonu po gołe A1/A3 a wyszliśmy z tym A4 :)

Opublikowano

Ładny nowy czrnuszek🙂 niech cieszy i bezpiecznie się prowadzi ✌️

Opublikowano

O asystenta świateł mi brakuje. Tu manetka ta sama z napisem „AUTO”. To już łaskawie mogli by dokodować, ale nie ma tak lekko. 

Opublikowano

Możliwe, że masz asystenta świateł drogowych.

Sprawdź. W tym celu wyłącznik świateł musi być ustawiony w pozycji "Auto" Po zmroku, gdy czujnik zmierzchu załączy światła mijania, popchnij 1x manetkę do przodu (czyli od siebie). Na zegarach powinna pojawić się ikonka świateł z napisen Auto.

Screenshot_20240822_080556_Adobe Acrobat.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Możliwe, że masz asystenta świateł drogowych.

Sprawdź. W tym celu wyłącznik świateł musi być ustawiony w pozycji "Auto" Po zmroku, gdy czujnik zmierzchu załączy światła mijania, popchnij 1x manetkę do przodu (czyli od siebie). Na zegarach powinna pojawić się ikonka świateł z napisen Auto.

Screenshot_20240822_080556_Adobe Acrobat.jpg

Nie mam. Nie jest w specyfikacji i testowałem już różne ustawienia.

Opublikowano

Masz rocznik 24?

Opublikowano
18 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Masz rocznik 24?

Tak

Opublikowano

To raczej nie dokodujesz asystenta bo masz już SFD2.