Mockery Opublikowano 6 Września Opublikowano 6 Września (edytowane) Cześć, tu się przywitam Jest to moja pierwsza przygoda z "niemieckim" autem, od lat 90 zawsze była Honda 😜 Niestety Koncern w 2012 wycofał się z europy z modelem Accord (a z USA nie chcę auta), a do tego zaprzestał produkcji diesel'a Tak więc trzeba było zacząć się rozglądac za zmianą marki, co sami wiecie nie jest łatwe jak przez lata człowiek zmienia tylko generacje tej samej marki Tak wiec po wielu miesiącach rozmyślań i wertowania ogłoszeń zdecydowałem że będzie to A4B9. podstawą o szukania było: 1. Automat, 2. kombi (ze względu na familję) 3. panoramiczny dach 4. quattro 5. przebieg max 150k ...i znalazł się taki jeden w posiadanym budrzecie decyzja i akcja była szybka: laweta, kanapki, termos i jazda pod francuską granicę: po 25h byliśmy spowrotem: Pyk do garażu i spać: Co do planów : - wymiana turbo na nowe, bo się rozpadło + IC wodny (to co na pierwszym montażu): DONE - modyfikacja pamięci sterownika: cofnięcie dieselgate, podniesienie punktów zmiany biegów, odblokowanie momentu, skrócenie czasu zmiany biegów, wyłączenie start/stop - DONE - STAGE1 - dechroming: grill, emblematy: 1/2 DONE - montaż autohold - modyfikacja caraudio - i na pewno nie koniec ale narazie trzeba ogarnąć po ekologach żeby to normalnie jeździło Edytowane 6 Września przez Mockery
MarioR34 Opublikowano 6 Września Opublikowano 6 Września Very nice car i like it , also Accord , what did you mean , controller memory modification , controller for what ? Countless happy kilometers with him , keep us posted , i will follow the topic
Mockery Opublikowano 6 Września Autor Opublikowano 6 Września 16 minut temu, MarioR34 napisał(a): Very nice car i like it , also Accord , what did you mean , controller memory modification , controller for what ? Countless happy kilometers with him , keep us posted , i will follow the topic changing the computer configuration regarding engine and automatic transmission parameters
Mockery Opublikowano 10 Września Autor Opublikowano 10 Września tak historycznie trochę ale jak ma być opowieść to inaczej się nie da:) po "wrzuceniu" do garażu przez miesiąc nic sie nie działo, bo pojechaliśmy na wakacje a później trzeba było kompletować części, a łatwo nie było, bo niektórych nie było po hurtowniach, a ja uparłem się że turbo i IC maja być takie jakie na pierwszy montaż szły. tak więc START: Najpierw trzeba było porządnie naładować i zastanowić się jak podejść do wyjęcia turbiny, egr i dpf'a : następnie rozkminić zawartość elementów z rozbiórki po poprzednim właścicielu, co ewentualnie brakuje....okazało się jednak, że wszystko jest i nic nie brakuje:)
Mockery Opublikowano 10 Września Autor Opublikowano 10 Września a oto turbinka: jej kawałku poszły w IC i tam na szczęście zostały:
Mockery Opublikowano 10 Września Autor Opublikowano 10 Września (edytowane) no więc...demontage💪: 9h później: naprawdę trzeba mieć dużo cierpliwości...czasem pójść i przez godzinę porobić co innego bo KU&^%$@@Aaa Edytowane 10 Września przez Mockery
Mockery Opublikowano 10 Września Autor Opublikowano 10 Września (edytowane) w międzyczasie dpfy pojechały do czyszczenia: ...a ja zająłem się szukaniem cholernej rureczki rureczki od egra która pękła pod obejmą i nie było tego widać. szukałem, szukałem po jakichś olxach i allegrach ale same używki 150-200pln. ku mojemu zaskoczeniu w ASO 80pln - po rozmowie z panem od części okazało się, że ta guma to problem powtarzalny i wytrzymuje max 150k. Najgorsza rzecz do założenia w całym procesie, mnóstwo straconego czasu, chyba z 10 podejść i masa mięsa przy tym. Dlaczego jak widać na starej jest lekko wybrzuszona z jednej strony i łatwo już wchodzi (wybrzuszenie powstaje w trakcie eksploatacji),a niestety nowa jest symetryczna i ciężko przez nią egr dokręcić bo napiera oto i ona, stara i nowa: Edytowane 11 Września przez Mockery
Mockery Opublikowano 10 Września Autor Opublikowano 10 Września (edytowane) IC zakupiony w ASO (w hurtowniach czas oczekiwania 3 miesiące, bo VALEO się wyprzedało i dopiero produkcja poszła) pan się na szczęście zlitował i dał dobry rabat tak więc kosztowała 200pln więcej niż w hurtowni, w międzyczasie przyjechała paczka z turbo i wróciły dpfy, więc można było zakasać rękawy: Edytowane 10 Września przez Mockery
Mockery Opublikowano 10 Września Autor Opublikowano 10 Września (edytowane) po 14h, płukance...adaptacjach.....szczęśliwy ....spać ❤️💪 20240801_190727.mp4 Edytowane 10 Września przez Mockery 1
Mockery Opublikowano 10 Września Autor Opublikowano 10 Września (edytowane) a tak na dzień dzisiejszy, taki spyshoot w drodze do domu: Edytowane 10 Września przez Mockery
Mockery Opublikowano 11 Września Autor Opublikowano 11 Września 32 minuty temu, kris_91 napisał(a): Jakie są objawy pękniętej tej gumy? Ciąża ...sorry nie mogłem sie powstrzymać 🤪 a tak na poważnie to "lewe" powietrze, co wywołuje zawirowania w pracy turbiny i myślę, że przyczyniło się to do jej destrukcji przy przebiegu ~120k
kris_91 Opublikowano 11 Września Opublikowano 11 Września 3 godziny temu, Mockery napisał(a): Ciąża ...sorry nie mogłem sie powstrzymać 🤪 a tak na poważnie to "lewe" powietrze, co wywołuje zawirowania w pracy turbiny i myślę, że przyczyniło się to do jej destrukcji przy przebiegu ~120k Moja też nie była w najlepszym stanie choć dziury nie widziałem przy wymianie chłodnicy egr. Chyba ja wymienię profilaktycznie. Przy otwartym oknie dość mocno słychać turbo u mnie może faktycznie gdzieś puszcza pod ciśnieniem.
Mockery Opublikowano 11 Września Autor Opublikowano 11 Września 46 minut temu, kris_91 napisał(a): Moja też nie była w najlepszym stanie choć dziury nie widziałem przy wymianie chłodnicy egr. Chyba ja wymienię profilaktycznie. Przy otwartym oknie dość mocno słychać turbo u mnie może faktycznie gdzieś puszcza pod ciśnieniem. ...tego nie widać na pierwszy rzut oka, bo po pierwsze jest pod obejmą a po drugie zobaczysz dopiero jak pomiętolisz gumę. pewnie na jałowym nic nie słychać ale już w trakcie jazdy przy obciążeniu zaczyna świszczeć (albo i nie). Ja uważam, że u mnie w aucie to, to było przyczyną rozsypania się turbo
Rekomendowane odpowiedzi