Gomek88 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Witam. Chciałbym zapytać o ilość oleju w silniku 1.8T Generalnie wiem że olej powinien znajdować się między min. a max. na bagnecie ale rozchodzi mi się o moletkowane pole na bagnecie które jest pomiędzy minimalna a maxymalna kreską. Czy waszym zdaniem lepiej jest miec stan oleju w połowie tego pola czy raczej żeby te pole moletkowane było całe zakryte ? Dodam że zakryte pole moletkowane to nie maximum gdyż między końcem tego pola a kreską max jest delikatna przerwa.
przem8 Opublikowano 13 Października Opublikowano 13 Października Najlepiej mieć na maksa, czyli do gornego zagięcia.
Gomek88 Opublikowano 14 Października Autor Opublikowano 14 Października Jak będzie na maksa to nie będzie wywalało tego oleju uszczelkami ? I jak jeszcze jesteśmy w temacie ilości oleju to ile według waszej wiedzy wchodzi oleju do Audi A4 B6 1.8T BFB 163km Bo przeglądając internety są różne wartosci. Jedni podaja 4.1 inni 4.5 a jeszcze inni 3.5
Rob@k Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października Jak wlejesz na max nic się nie stanie. Ja leje ok 4.2l.
pelonek1 Opublikowano 14 Października Opublikowano 14 Października Ilość oleju zależy od tego jak duży filtr oleju kupisz, przy największym, przy czystej misce olejowej wchodzi 4,5 litra i nie jest przelane powyżej max.
Elhape Opublikowano 15 Października Opublikowano 15 Października Żeby wywalało olej uszczelkami to musiał byś chyba wlać 2x tyle ile wchodzi normalnie a i tak nie wiem czy tyle wystarczy Zawsze pilnuje aby było max. Kiedyś jak bawiłem się w amatorskie rajdowanie to lałem na max i dolewałem jeszcze litr żeby nie dopuścić do sytuacji, że w zakrętach odpływał olej spod smoka i nigdy nic złego się nie działo. Za to przy stanie oleju w połowie między max i min udało mi się 2 razy przytrzeć panewki.
Rekomendowane odpowiedzi