Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd P20E800 - zbyt niskie ciśnienie Adblue w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć. Od paru dni mam problem z adblue. Pierwszy raz dosłownie wywąchalem go podczas serwisu olejowego okolo tydzień temu. Mianowicie przy płukaniu silnika,gdy samochód chodził sobie z płukanką na wolnych obrotach zaczęło mi w kabinie delikatnie śmierdzieć spalinami. Podłączeniu VCDS wyskoczył mi między innymi taki błąd. P20E800. Wrzucam pełny skan.

Rozumiem że pompa, przewody,albo wtrysk tego kur**twa. Jeżeli tak to możecie podesłać mi jakiś link jak sprawdzic w VCDS wtrysk i sama pompę?  Zastanawiam się też czy dolanie Adblue wystarczy chociaż narazie nie mam komunikatu. 

Dodam że w ostatnim miesiącu samochód albo nie jeździł albo jeździł krótkie dystanse. 

Sterownik wymienialmlęm jakieś 1.5 roku temu, tak jak wspomniał MUSKEL, ale wtedy to był inny błąd.

Pozdrawiam

SCAN.txt

Edytowane przez DedykOOOO
Błąd
Opublikowano

Zapisane na scanie ciśnienie czynnika redukującego to 46 hPa, więc prawdopodobnie pompa nie pracuje. Sprawdź w blokach pomiarowych (na pracującym silniku) ciśnienie czynnika redukującego (powinno ciągle wynosić ok. 5 Bar). 

Możesz też sprawdzić wysterowanie pompy czynnika redukującego oraz obrory pompy czynnika. Sprawdź także poziom czynnika. Wszystko znajdziesz w rozszerzonych blokach pomiarowych w sterowniku silnika.

Opublikowano

Zrobiłem małą przejażdżkę, zagrzałem silnik i porobiłem zdjęcia z vcds. Wychodzi na to że pompa pracuje. Około 5 barów.. Tylko nie wiem dlaczego cały czas mam moc pompy tylko na 50% 

Screenshot_20241127_074509_Gallery.jpg

Screenshot_20241127_074457_Gallery.jpg

Opublikowano

Zeskanowałem jeszcze 2 razy i błędu nie ma... Myślisz że trzeba było go rozgrzać porządnie po takim czasie,około 1 miesiąc stał lub krótkie dystanse, na 100% nie osiągał temperatury roboczej.