AdrianoA4B6 Posted Wednesday at 04:07 PM Posted Wednesday at 04:07 PM Witam, zapewne w moim A4B6 dzieje się to samo co u innych Czujniki parkowania od ponad miesiąca piszczą przy wrzucaniu wstecznego, jak zdiagnozować przy pomocy VCDS który dokładnie działa nieprawidłowo? Zawsze to może być jeden do wymiany zamiast całych czterech Jestem dopiero przed ściąganiem zderzaka, muszę też zobaczyć jakie mam zainstalowane. Póki co znalazłem jakiś czujnik z opisem "Oryginał VALEO" za 80zl szt. Jakieś bloki pomiarowe w VCDS ?
Muskel1 Posted Wednesday at 04:12 PM Posted Wednesday at 04:12 PM Wykonaj pełny auto-scan i go tu wrzuć. Będzie tam widoczne co jest przyczyną. Nie musi to być koniecznie któryś z czujników. Może to być także głośniczek. Wystarczy, że któryś z elementów PDC ma usterkę i system ten zostaje kompletnie deaktywowany, ze względu bezpieczeństwa.
Rob@k Posted Wednesday at 05:04 PM Posted Wednesday at 05:04 PM Możesz też zrobić domowym sposobem. Wrzóć wsteczny i przykładaj ucho do czujników, powinno być słychac delikatne cykanie w czujniku.
AdrianoA4B6 Posted Friday at 06:32 PM Author Posted Friday at 06:32 PM Wymiana głośniczka, który swoją drogą był od nowości (prod 2003) nic nie dała a nawet zaszkodziła bo ten drugi oryginalny jest głośniejszy 😕 Błędy:
Muskel1 Posted Friday at 10:39 PM Posted Friday at 10:39 PM (edited) Tylny prawy środkowy czujnik do wymiany. Edited Friday at 10:39 PM by Muskel1
AdrianoA4B6 Posted Saturday at 04:01 AM Author Posted Saturday at 04:01 AM 5 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Tylny prawy środkowy czujnik do wymiany. Tak umiem czytać 🤪 tylny środkowy po prawej hah ,hm jak są cztery to ten trzeci od lewej a drugi od prawej . No nic trzeba ściągnąć zderzak. Łatwo kwestia śrubek i nauczyć się co i jak gdzie są nakrętki , i ściągnąć koło
pelonek1 Posted Saturday at 05:53 AM Posted Saturday at 05:53 AM 1 godzinę temu, AdrianoA4B6 napisał(a): No nic trzeba ściągnąć zderzak. Zanim to zrobisz to najpierw zajrzyj od spodu czy nie ma dostępu bez ściągania zderzaka.
AdrianoA4B6 Posted Saturday at 01:28 PM Author Posted Saturday at 01:28 PM Od spodu jest belka, mam zamontowany hak, także ręka nigdzie nie dojdę. Zdejmuje właśnie zderzaczek
AdrianoA4B6 Posted Saturday at 03:11 PM Author Posted Saturday at 03:11 PM Czujnik chyba od nowości nie wymieniany 😂 miał prawo się zepsuć . Nie wiem teraz albo wymienię tylko oten albo wszystkie 4
Muskel1 Posted Saturday at 03:36 PM Posted Saturday at 03:36 PM Wymień tylko jeden i kup koniecznie oryginalny, bo zamiennik to złom. Trzeba także uważać bo na rynku jest dużo podróbek oferowanych jako oryginalne.
Recommended Posts