Jump to content
IGNORED

Diagnostyka czujników parkowania w Audi A4 B6

Recommended Posts

Posted

Witam, zapewne w moim A4B6 dzieje się to samo co u innych 

Czujniki parkowania od ponad miesiąca piszczą przy wrzucaniu wstecznego, jak zdiagnozować przy pomocy VCDS który dokładnie działa nieprawidłowo?

Zawsze to może być jeden do wymiany zamiast całych czterech

Jestem dopiero przed ściąganiem zderzaka, muszę też zobaczyć jakie mam zainstalowane. Póki co znalazłem jakiś czujnik z opisem "Oryginał VALEO" za 80zl szt. 

Jakieś bloki pomiarowe w VCDS ? 

Posted

Wykonaj pełny auto-scan i go tu wrzuć. Będzie tam widoczne co jest przyczyną. Nie musi to być  koniecznie któryś z czujników. Może to być także głośniczek. Wystarczy, że któryś z elementów PDC ma usterkę i system ten zostaje kompletnie deaktywowany, ze względu bezpieczeństwa.

Posted

Możesz też zrobić domowym sposobem. Wrzóć wsteczny i przykładaj ucho do czujników, powinno być słychac delikatne cykanie w czujniku.

Posted

Wymiana głośniczka, który swoją drogą był od nowości (prod 2003) nic nie dała a nawet zaszkodziła bo ten drugi oryginalny jest głośniejszy 😕

Błędy: 

IMG_20241129_193111.jpg

Posted (edited)

Tylny prawy środkowy czujnik do wymiany.

Edited by Muskel1
Posted
5 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Tylny prawy środkowy czujnik do wymiany.

Tak umiem czytać 🤪 tylny środkowy po prawej hah ,hm jak są cztery to ten trzeci od lewej a drugi od prawej . No nic trzeba ściągnąć zderzak. Łatwo kwestia śrubek i nauczyć się co i jak gdzie są nakrętki , i ściągnąć koło 

Posted
1 godzinę temu, AdrianoA4B6 napisał(a):

No nic trzeba ściągnąć zderzak.

Zanim to zrobisz to najpierw zajrzyj od spodu czy nie ma dostępu bez ściągania zderzaka.

Posted

Od spodu jest belka, mam zamontowany hak, także ręka nigdzie nie dojdę. Zdejmuje właśnie zderzaczek 

Posted

Czujnik chyba od nowości nie wymieniany 😂 miał prawo się zepsuć . Nie wiem teraz albo wymienię tylko oten albo wszystkie 4 

IMG_20241130_161026.jpg

IMG_20241130_161010.jpg

IMG_20241130_153050.jpg

Posted

Wymień tylko jeden i kup koniecznie oryginalny,  bo zamiennik to złom. Trzeba także uważać bo na rynku jest dużo podróbek oferowanych jako oryginalne.