Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Trzeszczenie podczas hamowania w Audi A4 B9 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam półroczne audi a4 b9 2.0 tfsi mhev z przebiegiem nico powyżej 5000.

Od jakiegoś czasu zauważyłem trzeszczenie podczas hamowania, bardzo nieprzyjemne.

Poniżej nagrania, linki:

PHOTOS.GOOGLE.COM

PHOTOS.GOOGLE.COM

Problem występuje cały czas.

W serwisie powiedziano Audi mi, że to za mało jeżdże i za mało hamuje, przez co hamulce sie nie "czyszczą".

Nie udało się mi znaleść pozycji w instrukcji użytkownia, które nakazywałoby mi robić określoną ilość kilometrów i dodatkowo wykonywać ostre hamowania.
Dziennie wykonuje kilka kilometrów, podczas weekendu wiecej, auto  stoi w suchej hali garażowej z wentylacją, nie ma śniegu, błota, wody.

Do tej pory przejechałem nieco ponad 5tys km i dzwięk podczas hamowania przeszkadza mi, nie wie wiem czy sa to hamulce, czy zawieszenie czy to może jakies uszkodzenie zawieszenia. 

Czy ktoś miał podobny przypadek, spotkał sie z takim dzwiękiem?

Czy w takiej sytuacji serwis może odmówić usuniecia usterki powołujać się na fakt że mało jeżdze autem ?

Opublikowano

wrzuć zdjęcia tarcz

i zmień serwis

Opublikowano

Tak wygladaja tarcze.
Chwilę wcześniej zrobiłem na mieście 8km

20241205_194751.jpg

20241205_194758.jpg

Opublikowano

Mam dwa kałdi, tylko że jedno 13 letnie a drugie 18 letnie i oba tak samo trzeszczą przy dohamowywaniu, tylko że mnie to nie przeszkadza ale jak miałbym półroczne auto to też bym się wk***iał.

Wymiana płynu hamulcowego na jakiś inny może pomóc, było coś tutaj na forum, może @Dev coś podpowie.

Opublikowano

myslalem ze to niemozliwe zeby tarcze byly 'nie przetarte' skoro jezdzisz codziennie nawet te kilka km, ale faktycznie jest na nich nalot i takie tarcze mogą wydawać dźwięki. nie ma chyba innej rady niż zrobić jakąś większą trasę z tysiąc km i zobaczyc czy ucichnie. ew wymienić tarcze i klocki ale one są jak nowe. 

Opublikowano

Przeniosłem sie do centrum miasta, wiec zmianiłem na starszego a4 w dieslu na nowe w benzynie - DPF.
Co ciekawe w poprzednim aucie tego typu problem nie występował, mimo, że jezdziłem tyle samo
Nie rozpędzam sie do dużych prędkości, ponieważ jezdze po miescie, do tego skrzynia automatyczna.
I teraz sie okazuje, żeby jezdzić komfortowo będe musiał wyjezdzac na długie przejazdzki poza miasto :)

Zastanawiam się, czy moge składac reklamację do Audi - w instruckji obsługi nie ma nakazu/informacji, ile mam jeździć i jak hamować :)
Macie jakies porady na to?

Opublikowano (edytowane)

zrób trasę niech te hamulce się dotrą być może problem zniknie na dłużej albo na zawsze o ile dalej będziesz jeździł codziennie chociaż kilka km. korozja pojawiła się po którymś dłuższym postoju (może też postój wypadł po myciu akurat - chemia) i po prostu nie starła się jeszcze.

jak nigdzie sie nie wybierasz to możesz spróbować pojeździć trochę na hamulcu (30 sekund jednostajnej jazdy z gazem i lekko hamulec lewa noga, minuta normalnie na przestudzenie i tak kilka km). ale lepiej jak by naturalnie pracowały po prostu w dłuższej trasie. nie wiem jak w tym audi ale gdzies czytalem ze w autach podczas jazdy pompa ABS co jakis czas dozuje na hamulce lekkie ciśnienie - wlasnie po to zeby oczyscic tarcze z wody, kurzu itp i docisnac klocki aby w razie potrzeby uzycia hamulec zawsze był gotowy. tym sposobem tez tarcze utrzymują się w dobrym stanie jak autem się JEŹDZI :)

jak byś się dłużej poszarpał z serwisem to jest szansa że gwarancyjnie wymienią tarcze dla świętego spokoju żeby mieć Cię z głowy ale to musiał byś ich pomęczyć 

Edytowane przez wuPiotrek
Opublikowano

U mnie były takie trzaski na komplecie hamulców od trw i nigdy nie przeszło. Ponownie rozbierane zaciski, czyszczone, kombinowane i gówno to dało. Także trw polecam z całego serca.