Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Quattro - problem z tylnym zawieszeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych Kolegów. Mam wybite tulejki w tylnym zawieszeniu wahacza dolnego, bylem w kilku sklepach z częściami i jest problem z znalezieniem właściwych tulejek, porostu nie mają ich w katalogu. Maja za to z Audi 80 B4 quattro i nie wiem właśnie czy może by nie pasowały, nie mam pojęcia jak to zawieszenie wygląda w 80-siatkce. Może ktoś z Was miał ten sam przypadek i zna może numery katalogowe według ETK tych tulejek dolnego wahacza w quattro a może pasuje od 80-siatki?? Tulejki górnego wahacza tez mam do wymiany bo skrzypią numery katalogowe mam z forum ale do dolnego wahacza nic nie znalazłem. Musze z tym zrobić bo zdziera mi opony od zewnątrz i rzuca tyłem na dziurach. Będę wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

Witam, kolego miałem podobny problem z górnymi tulejkami - nie mogłem nigdzie dostać. Kupiłem w ASO, za 6 sztuk 360 PLN... teraz mam luz na dolnych, więc znów zacząłem poszukiwania, oto efekty:

Numery części:

Tulejka na zwrotnicy (2szt) 8D0505171 - 49 zł (cena z intercarsu) - 69 - cena z ASO Lellek

pozostałe 4 tulejki - 8D0511247 - 51 (cena ze sklepu internetowego) - 58 cena z ASO Lellek

Wybór padł na ASO. Jak coś służę pomocą. Pozdrawiam ;)

P.S nie wiem czy pasują do b4 80 quattro

Opublikowano
  • Autor

Peterka ogromne dzięki za pomoc :good: jutro zapytam o te czecie w sklepie ciekawe :mysli: czy będą wiedzieć o co chodzi a jak nie to ASO[br]Dopisany: 11 Maj 2009, 23:16_________________________________________________Walki z zawieszeniem ciąg dalszy. Wydałem już 1500 zł na części :confused4: teraz widzę jaką cenę ma Quattro. Jeździ sie fajnie ale jak zacznie sie psuć to masakra :wallbash: mam nadzieje ze jak już zrobie to zawieszenie to na kilka lat będę miał spokój z tyłem bo przednie to oczywiście co roku trzeba robic :(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wydałem już 1500 zł na części :confused4: teraz widzę jaką cenę ma Quattro.

co dokladnie kupiles? sam mam Quattro przod zawias oczywiscie nowy Lemforder a z tylu cisza ale chcialbym wiedziec co mnie moze czekac

Opublikowano

Witaj, kolego jeżeli chodzi co może paść z tyłu:

- tulejki wahacz górny

- tulejki wahacz dolny

- poduszka amortyzatora

- tuleje tylnej belki

- przeguby napędu

- łożyska

- tylne półosie

- podpora wału

I może coś by się jeszcze znalazło... Pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam pytanko takie piszesz że wymieniałeś podporę wału mi mechanik powiedział że nie jest demontowalna i trzeba cały wął wymieniać wiec jak to jest z tą podporą bo mam całom wywaloną a nie uśmiecha mi sie całego wału kupować. Z góry dzieki za odpowiedź :hi:

Opublikowano

pasuje z transita po niewielkich przeróbkach.

Opublikowano

pamietaj kolego zeby zbieznosc ustawic z tylu po naprawie.pozdrawiam :a4fan::quattro:

Opublikowano

sławek, trochę chyba przesadzasz z tymi kosztami i straszysz innych. Pozatym jest opcja kupienia zawiasu z anglika za śmieszne pieniądze - sporo tego ostatnio przyjechało i to w niezłym stanie.

Nie zgodzę się też, że przód trzeba robić co roku. Kupiłem auto prawie 3lata temu, przejechałem po dziurawych gminnych i powiatowych drogach 80kkm, nic nie robiłem i teraz do wymiany z przodu mam:

-lewa końcówka drążka

-lewy górny wahacz przedni

-prawy łącznik stabilizatora

-lewe łożysko, bo zajebałem w krawężnik zimą

Chyba że rocznie robisz 100kkm... :decayed:

Opublikowano

Mozecie jeszcze napisac jaki objawy daja zajechane tulejki z tylu w Quattro?

Z gory dzieki

Opublikowano

Powinieneś zauważyć niestabilne zachowanie tyłu na zakrętch, zarzucanie tyłem na szybszych łukach, a jak są mocno wybite to będą stukać na nierównościach.

Najpewniej sprawdzisz na kanale/podnośniku podważając wahacze łyżką.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem wszystkie tulejki w tylnym zawieszeniu wszytsko z ASO 971 zł Do tego 2 wahacze ze sklepu chyba 320 zl do tego łożyska zmieniłem bo zaczynały szumieć . kupilem łozyska SKF za 2 zaplacilem 160 zl, 2 śruby mimośrodowe bo tamte byly skorodowane nie pamietam dokaldnie ale chyba cos kolo 30 zl za dwie wiec sie fajna sumka uzbierała. No i do tego koszt robocizny i ustawianie zbieżności i kątów. mniej wiecej cala impreza kosztowala mnie jakies 1800zł. wszytskie tulejki i wahacze byly fabryczne wiec mam nadzieje ze po tej wymianie moe zapomniec na kilka lat o zawieszeniu tylnym chociaz moje autko jezdzilo wczesniej w Szwajcarii wiec nie ma liczyc na to ze teraz na polskich drogach wytrzyma rownie dlugo co tam. Ogolnie quattro :good: ale jak trzeba go naprawiać no to nie jest za wesolo :confused4: Moze faktycznie byloby kupil tylni zawiesz od angola i przelozyc pewnie taniej by wyszło.

Opublikowano

Myślę że nie wydałbym takiej sumy na zawias. Z angoli graty są całkiem dobre. Czasem myślę nad kupnem w całości angola na części :mysli:

kupilem łozyska SKF za 2 zaplacilem 160 zl

Gratulacje, zajeb cena. Ja za jedno płaciłem 157zł...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam wszystkich kolegów i koleżanki , mam pytanko ile dokładnie jest tulejek w tylnych wahaczach ( ile po każdej stronie )bo muszę wymienić tulejki oraz łożyska kół bo już sie nieda prawie jeżdzić . dzieki wielki jeśli ktoś mi odpowie w miare możliwości szybko a jeszcze lepiej jak by ktoś podał numery tulejek. :notworthy:

Opublikowano

Numerów nie znam. Łożysko np. SKF VKBA 1388, takie samo jak z przodu.

Zanim wydasz furę kasy na graty proponuję zdjąć koło i dokładnie sprawdzić co padło.

Szybka diagnoza i wymiana zużytych elementów mocno wydłuża życie pozostałym. Jak zaniedbasz to wszystko do wymiany.

Poprawka - VKBA 1355.