lukpie Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Dzien dobry. Mam takie pytanko. Bo przy odpalaniu wiadomo najpierw wciskam sprzeglo a potem kluczyk i jest tak ze dlugo jest cisza. Mysle ze ze trzy sekundy a czasem moze i piec bo zdazy sie wlaczyc radio a on dopiero kreci i odpala. Nie kreci dlugo. Chodzi o to ze zanim zacznie krecic to jest taka dosc dluga cisza. Czy to normalne? Ewentulanie do czego zajrzec?
Adio1299 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 54 minuty temu, lukpie napisał(a): Dzien dobry. Mam takie pytanko. Bo przy odpalaniu wiadomo najpierw wciskam sprzeglo a potem kluczyk i jest tak ze dlugo jest cisza. Mysle ze ze trzy sekundy a czasem moze i piec bo zdazy sie wlaczyc radio a on dopiero kreci i odpala. Nie kreci dlugo. Chodzi o to ze zanim zacznie krecic to jest taka dosc dluga cisza. Czy to normalne? Ewentulanie do czego zajrzec? Jak wchodzisz do auta naciskasz sprzęgło z hamulcem i wtedy wkładasz kluczyk i naciskasz to masz napisane starting engine i odpala. Mam tak samo w CJCA 2012 chyba, że włącze zapłon i po chwili sprzęgło i odpala od razu.
Tomnik Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego (edytowane) 56 minut temu, lukpie napisał(a): Bo przy odpalaniu wiadomo najpierw wciskam sprzeglo a potem kluczyk A powinieneś : Sprzęgło - kluczyk w pozycję zapłon - poczekać na zgaśnięcie kontrolki podgrzewania świec - kluczyk w pozycję rozruch. Według mnie to, co obserwujesz, to zwłoka czasowa - jest wymuszona przez serownik silnika na podgrzanie się świec żarowych i jej czas zależny od temperatury panującej na zewnątrz. Edytowane 9 Lutego przez Tomnik 2
lukpie Opublikowano 14 Lutego Autor Opublikowano 14 Lutego W dniu 9.02.2025 o 19:05, Muskel1 napisał(a): Błędy? Nie ma zadnych bledow. Wszystko dziala. Tylko jest ta zwloka. Mialem poprzednio identyczny samochod i byla tez zwloka ale na pewno krotsza. Moze tak jak kolega nizej napisal chodzi o to ze sa moze jakies stare swiece i dluzej sie nagrzewaja. Zaczne od tego jak cos.
lukpie Opublikowano 14 Lutego Autor Opublikowano 14 Lutego W dniu 9.02.2025 o 19:46, Tomnik napisał(a): A powinieneś : Sprzęgło - kluczyk w pozycję zapłon - poczekać na zgaśnięcie kontrolki podgrzewania świec - kluczyk w pozycję rozruch. Według mnie to, co obserwujesz, to zwłoka czasowa - jest wymuszona przez serownik silnika na podgrzanie się świec żarowych i jej czas zależny od temperatury panującej na zewnątrz. Prawdopodobnie masz racje. Bede to sprawdzal;)
lukpie Opublikowano 14 Lutego Autor Opublikowano 14 Lutego W dniu 9.02.2025 o 19:45, Adio1299 napisał(a): Jak wchodzisz do auta naciskasz sprzęgło z hamulcem i wtedy wkładasz kluczyk i naciskasz to masz napisane starting engine i odpala. Mam tak samo w CJCA 2012 chyba, że włącze zapłon i po chwili sprzęgło i odpala od razu. ok sprawdze
RALF76 Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego (edytowane) 19 minut temu, lukpie napisał(a): Nie ma zadnych bledow. Wszystko dziala. Tylko jest ta zwloka. Mialem poprzednio identyczny samochod i byla tez zwloka ale na pewno krotsza. Moze tak jak kolega nizej napisal chodzi o to ze sa moze jakies stare swiece i dluzej sie nagrzewaja. Zaczne od tego jak cos. jak jest zwłoka to świeci cały czas kontrolka świec żarowych na desce co oznacza podgrzewanie świec? im zimniej tym zwłoka dłuższa... Edytowane 14 Lutego przez RALF76
Tomnik Opublikowano 14 Lutego Opublikowano 14 Lutego (edytowane) No ale przecież to elementarz rozruchu silnika diesla (starszych i młodszych aut) - rozruch po wyłączeniu się kontrolki świec żarowych. W tych "technologicznie" starszych zezwolenie na start (kontrolka) trwało znacznie dłużej. W tych nowszych świece żarowe rozgrzewają się znacznie szybciej (praktycznie w mgnieniu oka w porównaniu do tych z "poprzedniej epoki"). Tu zastosowano automat, powiedzmy dla niecierpliwych, wstrzymujący rozruch do momentu, wystarczającego rozgrzania się świec ż. i po "ukończeniu"* tego etapu włączający rozrusznik samoczynnie (oczywiście jeśli zostało to poprzedzone naszym rozkazem "włącz rozrusznik"). Proces ten przebiega sprawniej * W praktyce świece podczas samego rozruchu(rozrusznik porusza/kręci wałem korbowym) nadal są pod napięciem i są jeszcze jakiś czas już w trakcie działania silnika (pomijam tu etapy i różnice w jaki wysterowane są świece). Edytowane 14 Lutego przez Tomnik
lukpie Opublikowano Poniedziałek o 15:32 Autor Opublikowano Poniedziałek o 15:32 W dniu 14.02.2025 o 12:21, RALF76 napisał(a): jak jest zwłoka to świeci cały czas kontrolka świec żarowych na desce co oznacza podgrzewanie świec? im zimniej tym zwłoka dłuższa... prawdopodobnie masz racje. Tu nie wymienialem jeszcze swiec po kupnie i moga byc stare. Od tego zaczne ale to pewnie jak zrobi sie cieplej dopiero. Zwloka jest wieksza wlasnie przez niskie temperatury czego nie polaczylem na poczatku.
Rekomendowane odpowiedzi