Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Dziwne dźwięki z turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jakieś dwa miechy temu kupiłem Audiolkę A4 (B5 1997r 1.9 TDI 110KM). Do tej pory po wciśnięciu pedału gazu słychać było charakterystyczne, cichutkie syczenie ( wydaje mi się że standardowy dźwięk pracującej turbosprężarki). Od kilku dni gdy dodaję gazu słyszę bardzo głośne syczenie (odgłos podobny wręcz do włączonego nadmuchu w kabinie). Nie ukrywam że kapkę mnie to martwi. Macie jakieś pomysły?

Opublikowano

Sprawdz szczelność całego dolotu-możliwe,że masz jakąś dziurke,a jak z mocą?

Opublikowano
  • Autor

Nie zaobserwowałem takowego. Chodzi mi o spadek mocy oczywiście.

Opublikowano

Przejżyj wszystkie gumowe łączniki między turbo a kolektorem ssącym. Ja miałem takie pęknięcie że musiałem gume wyginać żeby je zobaczyć.

Spadku mocy nie było ale jak miałem pedał w podłodze to był świst. Pękł mi ten łącznik między rurą z tworzywa a kolektorem. :wink4:

Szukaj dokładnie, być może pęknięcie będzie troszke zaoliwione.

Opublikowano

Nie zaobserwowałem takowego. Chodzi mi o spadek mocy oczywiście.

a przeganiasz chociaż czasami samochód ponad 3,500 RPM na poszczególnych biegach - jeśli nie to spadku mocy nie poczujesz bo sterownik silnika nie będzie przechodził wtedy w tryb pracy awaryjnej - zwłaszcza na najwyższych biegach,

przegoń go trochę na trzech ostatnich biegach do 4 tyś. obrotów i zobaczysz czy wejdzie w tryb pracy awaryjnej - jeśli tak to z pewnością jest gdzieś nieszczelność w dolocie powietrza doładowanego pomiędzy turbosprężarką a kolektorem ssącym (jak piszą koledzy powyżej).

Opublikowano
  • Autor

Ok. Dzięki wam wszystkim za podpowiedzi. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to proszę o pomoc, a co do sugerowanej przez was, drodzy koledzy, nieszczelności dolotu to sprawdzę "ten trop" i odezwę się czy był on strzałem w dziesiątkę.

Opublikowano

Najpierw sprawdz dokładnie cały dolot,a dalej to się zobaczy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak wyjaśniło się coś. Bo ja mam podobny problem. Łapie mi tryb awaryjny pow 3 tyś obr i słyszę cichutkie syczenie,gwizdanie. Wcześniej tego nie było. Zastanawiam się jaki powód?

Opublikowano

prawdopodobnie masz jaką dziure w dolocie , ja robie tak -owijam bialym papierem rury i laczenia dolotu i zaklejam tasma izolacyjna i jezdze autem , tam gdzie masz dziure pojawi sie tlusta czarna plama na papierze , i to tyle .

Opublikowano

ja też obstawiam szczelność układu, zdejmij pokrywę :wink4: silnika dolną, wejdź do kanału i niech ktoś ci gazuje

ja miałem nieszczelność w wzmocnieniu czołowym

pozdro

Opublikowano

Sorki że sie wtrące ( galaxy TDI) - ale mam podobnie tzn jak przyspieszam ( do tego automat) to słychać jakby skrzeczenie - nie ma tego na postoju przy gazowaniu .

Ów skrzeczenie pojawia sie jak dotykam gaz - jak wcisnę mocniej - jakby ustawało .

Miałem z 10 mies temu notlauf'a - myslałem , że turbo poszło ale okazało sie ze jakiś wężyk sterujacy ??? - możliwe ?

- mechanik podczas wymieniania rozrządu jeden z wężyków u góry - ten zakończony filterkiem jak Rometach - poprowadził inaczej i przycisnałem go maskownicą od silnika.

I wlasnie szlag trafiaił system - jak sie nie wkręcił powyżej 2700 - to padał i notlauf był.

po 3 godzinach u mechanika - autko odzyskało moc .. :). (musiał sie wydech wystudzić)

Zapytany o te dzwieki - rezonans jakby (nic z "powietrzem")-dodam że syk i gwizd to znane mi pojęcia.

U mnie jakby właśnie skrzeczenie / trzeszczenie

Jeden ze szpeców "na ucho" stwierdził ( jechał ze mna okazyjnie) ze sie rozszczelnił.

Z góry dzieki za (p)odpowiedź.

Jako że profil mój ustepuje wiekszosci dodam

AUY (PD)- 115@320 ->150@360

i czy czasem

nie bedzie to sprawa z wątku

http://www.a4-klub.pl/smf/b7_bpw_cos_szumi_przy_ok_16002000_obr-t79125.0.html

"u mnie jest to samo .gdy zmieniam bieg np 2 na 3 i powoli przyśpieszam to słychać takie buczenie.występuje to między 1700 1900 obrotów.Jak dojdzie do ok 2100 buczenie ustępuje.Pytałem sie koleżki mechanika i powiedział że to może być osłona pod silnikiem .To znaczy gdy dodaje sie gazu powoli osłona od silnika wpada w rezonans i wydaje taki dziwny dzwięk.U mnie z samochodem tez wszystko jest ok ale Mnie też to wkurza i w ten weekend wjade na kanał i zobacze jak ta osłona jest zamocowana.Pozdro"
Opublikowano

Dzięki za porady (forum to świetne źródło informacji). Dziś tak zrobię jak radzicie. A swoją drogą to czy zawór N75 bo o nim też trochę czytałem może też przepuszczać? Bo to druga w kolejności rzecz którą muszę sprawdzić.

Opublikowano

Dzięki za porady (forum to świetne źródło informacji). Dziś tak zrobię jak radzicie. A swoją drogą to czy zawór N75 bo o nim też trochę czytałem może też przepuszczać? Bo to druga w kolejności rzecz którą muszę sprawdzić.

nie .... jedynie moze byc nieszczelnosc w przewodach podcisnieniowych od niego ....