Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błąd 13626 w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Potrzebuję pomocy, ponieważ odebrałem auto od mechanika i wyświetlił mi się błąd systemu start-stop. Podłączyłem VCDS i jedyny błąd, który zostaje wykryty i po próbie skasowania powraca to:

131626 - Brak komunikacji ze sterownikiem układu dozowania czynnika redukującego

U010E 00 [00001001] - -

Potwierdzony - Testowany od skasowania błędów

Mechanik powiedział że po naładowaniu akumulatora błąd start-stop zniknie, ale nie mówił nic na temat odkrytego błędu.

Czym spowodowany może być ten błąd i gdzie szukać przyczyny i rozwiązania. Nie mam żadnego pomysłu. Bardzo proszę o pomoc.

Opublikowano

Wrzucamy zawsze pełny auto-scan a nie kody błędów. 

Opublikowano

Pełen auto-scan świeżo zrobiony, nie wiem czego się spodziewać ale jest więcej błędów :( Bardzo proszę o pomoc.

Audi_błąd_regulujący.txt

Opublikowano

Masz odliczanie końcowe AdBlue i komunikat na zegarach, że pozostało ci xxx km ?

Opublikowano

Nie, zegary czyste odnośnie AdBlue, tylko komunikat o przekroczonym czasie wymiany oleju. Załatwiałem jedno, teraz czas na oleje i filtry. Tylko jak zwykle coś doszło więcej.

Opublikowano

Od kiedy masz to auto?

Opublikowano

11 miesięcy a co jest grane?

Opublikowano

Z tymi błędami systemu AdBlue albo pojawi się niebawem odliczanie końcowe, gdyż system oczyszczania spalin jest niesprawny, albo odliczanie nie pojawi się, gdyż ktoś wyprogramował AdBlue.

Opublikowano

OK, teraz pytanie... jest się czym martwić? Co stanie się gdy pokaże się licznik i skończy odliczać? Jeździć czy gdzieś to zgłosić?

Opublikowano

Z tymi błędami jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że sterownik AdBlue ma usterkę na skutek wtargnięcia do niego wody. Jest to znana usterka w tym modelu.

Poczytaj sobie w dolnym linku.

Gdy zacznie się odliczanie pozostanie Ci 1000 km jazdy, zanim nie będzie można uruchomić silnika.

Jeżeli jest to sterownik tak jak przypuszczam, to należy go naprawić lub wymienić, ale tak jak pisałem, tutaj masz lekturę:

https://a4-klub.pl/topic/486413-uszczelnienie-sterownika-adblue-w-audi-a4-b9-20-tdi-i-30-tdi/

Opublikowano

Dziękuję bardzo za pomoc. Poczytałem i wynika z tego, że tylko czekać kiedy zacznie się odliczanie i będzie trzeba zakupić sterownik do wymiany. Czy wiadomo w jakich okolicznościach może wyskoczyć odliczanie, jeżeli jeszcze nie wyskoczyło?

Opublikowano

Jak system zorientuje się, że system oczyszczania spalin nie działa.