andre_23 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Cześć, Mam prośbę, aby pomóc mi ogarnąć temat dołożenia funkcji auto hold w Audi Q3 F3 83A z 2019 roku? Widzę, że w tym poście w zakresie A4 B9 jest to dokładnie rozkminione. Przejrzałem inne fora i nie mogę nic znaleźć a propos instalacji w Q3. Wydaje mi się że w Q3 może być trochę inny moduł komfortu, inny zintegrowany przycisk z hamulcem postojowym i delikatnie mówiąc obawiam się abym czegoś nie sknocił przy łączeniu instalacji. Gdzie kupić przycisk i okablowanie? Widziałem gotowe zestawy za 400zł na ali, czy warto je brać czy w inny sposób sobie poradzić. VCDS oczywiście ogarniam i powinienem sobie poradzić przy kodowaniu, też nie wiem czy to kodowanie jest inne niż w A4 B9? Prosiłbym o pomoc, ewentualną instrukcję instalacji jeśli macie do niej dostęp, linki, filmy z manualami. Z góry dziękuję za pomoc. Andrzej
Muskel1 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego To całkiem inne auto i inna platforma, mianowicie MQB. To tak jakby porównywać gruszki z jabłkami.
andre_23 Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego Ok, rozumiem. A czy potrafisz pomóc w tym temacie? Nie mogę nigdzie nic znaleźć jak sobie samemu to ogarnąć. Z góry dziękuję Andrzej
Muskel1 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Są dostępne gotowe zestawy. Jedynie co, to nie stosowałbym do kodowań dołączonych w zestawie gotowców, tylko sam bym zakodował na Twoim miejscu, bo te gotówce zmieniają coś w kodowaniach i nawet nie wiesz co. https://www.k-electronic-shop.de/AUDI/Q3/Q3-F3/AUDI-Q3-F3-Hill-Hold-Auto-Hold-Berganfahrassistent.html
andre_23 Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego Dziękuję za linka. Takie zestawy są też dostępne na ali, tylko bez softu, koszt ok. 400zł. Kodowanie tak jak sugerujesz samemu lepiej wykonać. Zestaw kupić to żaden problem, ale nigdzie nie ma instrukcji jak step by step to wykonać w Q3.? Tego nie mogę odnaleźć, bo ułatwiłaby mi ta instrukcja wiele. Może gdzieś uda się ją odnaleźć. A czy Ty masz dostęp do schematów instalacji elektrycznej Q3? Z góry dzięki za pomoc.
Muskel1 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego 1 minutę temu, andre_23 napisał(a): Zestaw kupić to żaden problem, ale nigdzie nie ma instrukcji jak step by step to wykonać w Q3.? W zestawie z mojego linka dołączona jest instrukcja. 4 minuty temu, andre_23 napisał(a): A czy Ty masz dostęp do schematów instalacji elektrycznej Q3? Nie mam, musisz wykupić dostęp na erWIN (1 godz/8,33 €) i tam pobrać.
andre_23 Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego Dziękuję bardzo za informację i pomoc. Muszę to na spokojnie przemyśleć, przeszperać jeszcze raz internet może coś znajdę na innych forach, samą instrukcję instalacji AHA w Q3, żeby to wcześniej rozkminić przed zamówieniem. Może ktoś z innych użytkowników będzie pomocny, za co z góry dziękuję. Cześć, w nawiązaniu do naszej rozmowy o instalacji autohold w audi Q3 F3, chciałbym się podpytać jak dokładnie podłaczyć przewody od przycisku autohold. Mam chińską wiązkę i udało mi się zdobyć schemat instalacji w Q3 z erWIN, zdjęcia poniżej. Trochę te kolory przewodów w tej mojej wiązce AH nie pasują do kolorów ze schematu. W wiązce niezbędnej do instalacji auto hold mam 3 przewody, jednej brązowy (zakładam że masa), drugi czarny i trzeci niebiesko-szary. Zakładam że wykorzystuję obecną kostkę (przyjmuję że to jest złącze T12C) od hamulca postojowego i wpinam te 3 kabelki do tego złącza T12C (PINY 9,10,11) wg schematu. PIN 9 z kabelkiem brązowym łączę z masą auta. Nie wiem gdzie szukać złącza T17h i T17hx aby wpiąć przewody z PINu 9 i 11? Czy to złącze nie jest pominięte i te przewody idą bezpośrednio do złącza T46b? No i najważniejsze gdzie szukać tego złącza 46 stykowego T46b w audi Q3? Nie wiem czy to złącze jest pod plastikiem przy lewym słupku auta jak w A4? Czy gdzieś indziej, proszę o podpowiedź? Jak się do tego dostać? Czy te kwa kabelki niebiesko-szary i czarny wpinam bezpośrednio do tego złącza T46b pod PINy 23 i 32? Czy trzeba je wlutować do kabli wychodzących z tych PINów tego złącza? Jakbyście mogli mi podpowiedzieć czy ja dobrze myślę z tym podłączeniem przewodów od Autoholda i napisać ewentualnie jesli coś trzeba zrobić inaczej. Chciałbym też poprosić o informację jak przeprowadzić adaptację w VCDS-ie w Q3 funkcji autohold? Czy tak samo jak w A4 B9 co jest dostępne na forum, czy inaczej? Chciałbym to wszystko sam ogarnąć, podłączyć i zaadoptować, żeby AH zaczął działać. Jesli ktoś może odpisać lub zadzwonić mi pomóc wyjaśnić jak tą instalacją AH zrobić poprawnie, to mój numer telefonu 694 655 455. Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc i odpowiedź. Andrzej
Rekomendowane odpowiedzi