Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Problem z pompowtryskami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam audi a4 2002r 1,9 tdi 131k.

Auto troche dluzej odpala i drga na jalowym biegu. Sprawdzilem i okazuje sie ze 1 i 3 wtrysk jest uszkodzony (ponoc dzialaja parami 1 z3 i 2 z 4) cena za 1 szt to conajmniej 700zl. Chcialbym sie dowiedziec czy mozna jezdzic autem w obecnym stanie czy musze szybko to naprawiac bo grozi to dalszymi usterkami. Prosze o rade - pozdrawiam

Opublikowano

Jak to "dzialaja parami" ? Kto to zdiagnozowal i w jaki sposob?

Opublikowano

Pytalem sie w sklepie z czesciami samochodowymi, chcialem dowiedziec sie cene za sztuke, zadalem pytanie czy musze wymieniac wszystkie cztery czy moge jedynei te dwa zepsute wymienic i ponoc mozna bo wlasnie 1 z 3 pracuja w parze... głownie chodzi mi o to czy moge narazie tak jezdzic czy koniecznie naprawiac...

PS

Dzis zalozylem nowe sprzeglo LUK-a pedał wchodzi idealnie miekko lecz przy nowym sprzegle bierze zaraz z dolu - mechanik mowi ze nei ma regulacji poziomu a ja zawsze myslalem ze to oznaka juz zurzytego sprzegla. Wszystko jest wporzadku czy moze samo sie unormuje?

Opublikowano

Jak to "dzialaja parami" ? Kto to zdiagnozowal i w jaki sposob?

w zasadzie można użyć określenia, że "działają parami" mając oczywiście na myśli jednoczesne podawanie przez ECU (przy silnikach czterocylindrowych) zasilania na cewki elektrozaworów dwóch pompowtryskiwaczy - tych, w których akurat w optymalnej chwili ma nastąpić wstępny i zasadniczy wtrysk paliwa do komór spalania, wiadomo przecież, że nie wszystkie 4 tłoki są w tej samej chwili w punkcie przed GMP tylko pracują na przemian i to powoduje, że ECU zasila w danej chwili tylko cewki elektrozaworów dwóch z czterech pompowtryskiwaczy,

mam natomiast wątpliwości czy to pompki są uszkodzone czy jest problem w podawaniu im zasilania w kablotece.