Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Krople wody pod korkiem olejowym w Audi A3 8P 1.6 MPI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

zakupione audi a3 z 2008 r. 1.6 mpi, drgania silnika po rozgrzaniu na jałowym biegu (jakby wypadanie zapłonu), pod korkiem olejowym zobaczyłem kropelki wody, jest lekkie kopcenie po rozgrzaniu (jasna para) komputer nie pokazuje błędów, samochód przegoniony 500 km po autostradzie, zbiornik płynu chłodniczego czysty bez "rosołu".

jakieś pomysły co to może być ? Mam nadzieje, że to nie to co myślę...

Opublikowano (edytowane)

Korek wlewu oleju podskakuje czy jest zasysany?

Edytowane przez Langista
Opublikowano

hmmm, na pewno nie podskakuje, a czy jest zassany to nie zauważyłem, może trochę ciężej się odkręcał (jeżeli to byłoby zassanie) 

Opublikowano

Mam teraz drugie

a3 8p 1.6 MPI i w obydwu na wolnych obrotach nierówna praca silnika. Tak samo to masło pod korkiem. Latem tego masła nie ma. Co do nierównej pracy silnika jest masa artykułów na forum golfa i wychodzi na to, że ten typ tak ma. Pomaga trochę podniesienie obrotów biegu jałowego.

Opublikowano

Silnik już pewnie ma lekki przedmuch, przy jeździe miejskiej lub krótkich dystansach auto może być chronicznie niedogrzane i stąd kondensacja wody. Jeśli nie ma ubytku płynu chłodzącego to jest OK.

Opublikowano

dzięki za odpowiedzi, w poniedziałek idze do mechaniora, po diagnozie dam znać. 

Opublikowano

Długo masz to auto?

Opublikowano

kupione tydzień temu 

Opublikowano

To się nie przejmuj. Poprzedniego sprzedałem z przebiegiem 350000. Teraz żona ma sportbaca od dwuch lat i od początku jest to samo. Masło jest tylko zima. Krótkie dystanse.

Opublikowano

trochę mnie uspokoiłeś, poprzedni właściciel robił 5 tys rocznie po małym miasteczku, a ostanie miesiące od wystawienia kilkaset kilometrów, ogólnie bardzo zadbana.

Opublikowano

Tu obejrzyj

Opublikowano

Super :) Dzięki ! Zakupiłem komputer  V-SCAN VAG 5053 ITS Viaken, nie wiem czy tam będzie taka możliwość ogarnięcia tego, ale dam sugestie mechanikowi 

Opublikowano

Jest LPG? Zrób nim jeszcze raz trasę ok 500 km i zobacz.