Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zmiana sprężyn na Eibach w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam standardowe zawieszenie 1BA i teraz pytanie czy montować same sprężyny czy już lepiej dorzucić do amorków?

Czy po zmianie samych sprężyn prócz obniżenia jest odczuwalne usztywnienie auta?

Opublikowano

Jak obniżysz przypuśćmy 30-40mm samymi sprężynami bez zmiany amortyzatorów to może się zdarzyć tak że ten amortyzator nie będę funkcjonował tak jak powinien i w takim zakresie w jakim został projektowany. Może być że nie będzie pracował wcale, będzie się zużywał sporo szybciej. Wraz ze zmianą sprężyn zmień też amortyzatory na o takie o prawidłowym skoku tłoka. Nigdy nic w połowie, zawieszenie to nie tylko sprężyna. Przed obniżeniem warto też poluzować trochę wahacze i skręcić spowrotem na nowej sprężynie.

Opublikowano

Większość eibach jest projektowana pod standardowy amortyzator . 

To jest sprężyna progresywna będzie twardziej przy większych naciskach , w moim poprzednim aucie miałem -20mm albo -30 i na delikatnych wybojach pracowało lepiej niż seria . Jak chcesz żeby było twardziej wymień amortyzatory na gazowe.

Cikawe jak się sprawdzi w b9.

Opublikowano
6 godzin temu, Lukaa5 napisał(a):

Większość eibach jest projektowana pod standardowy amortyzator . 

To jest sprężyna progresywna będzie twardziej przy większych naciskach , w moim poprzednim aucie miałem -20mm albo -30 i na delikatnych wybojach pracowało lepiej niż seria . Jak chcesz żeby było twardziej wymień amortyzatory na gazowe.

Cikawe jak się sprawdzi w b9.

Jest chyba tak jak piszesz
Nawet sam producent pisze że te sprężyny są pod standardowy amor no chyba że chcesz bardziej sportowo to zaleca wymiane np. na billsteina