robson760 Opublikowano Sobota o 05:07 Opublikowano Sobota o 05:07 Cześć, to mówicie że kodowanie modułu otwierania tylnej klapy gestem to tylko odis ? Mam VW Touran 2019 , auto wyposażone fabrycznie w otwieranie bezkluczykowe także klapy gestem. Jednak był wymieniany sterownik otwierania klapy na nowy i to otwierania nie działa. Mam vcds coś kombinowałem ale nie mogę tego ustawić . Tam chyba był kupiony nowy fabryczny sterownik , może jakby kupić używany to by dało się ogarnąć vcds ?
Muskel1 Opublikowano Sobota o 07:11 Opublikowano Sobota o 07:11 To nie kwestia kodowania. Skoro miałeś fabrycznie otwieranie gestem, to jest już zakodowane jak należy. Przy podmianie nic nie kodujesz, tylko monujesz nowy czujnik/sterownik z odpowiednim zestawem danych. Jeżeli ten sterownik jest fabrycznie nowy, to należy do niego wgrać odpowiedni zestaw danych. Jeżeli jest on używany, to musi pochodzić on z identycznego pojazdu.
robson760 Opublikowano Sobota o 10:53 Autor Opublikowano Sobota o 10:53 3 godziny temu, Muskel1 napisał(a): To nie kwestia kodowania. Skoro miałeś fabrycznie otwieranie gestem, to jest już zakodowane jak należy. Przy podmianie nic nie kodujesz, tylko monujesz nowy czujnik/sterownik z odpowiednim zestawem danych. Jeżeli ten sterownik jest fabrycznie nowy, to należy do niego wgrać odpowiedni zestaw danych. Jeżeli jest on używany, to musi pochodzić on z identycznego pojazdu. Ok, zrzucę może i dziś błędy jakie sią tam pojawiają . Może coś pomożesz w tym temacie .
robson760 Opublikowano Sobota o 16:09 Autor Opublikowano Sobota o 16:09 5 godzin temu, robson760 napisał(a): Ok, zrzucę może i dziś błędy jakie sią tam pojawiają . Może coś pomożesz w tym temacie . takie mam błędy w sterowniku 05, jak ktoś ma jakieś pomysły to prośba o info. Adres 05: Zezwolenie startu Plik etykiet: 5Q0-959-435.clb Oznaczenie elementu: 3Q0 959 435 L HW: 3Q0 959 435 L Komponent i/lub wersja: VWKESSYMQB 037 1204 Kodowanie: 132C2C0723 Kod serwisu: WSC 80093 222 69422 Zbiór danych ASAM: EV_KessyHellaMQBAB 004046 (VW37) ROD: EV_KessyHellaMQBAB.rod VCID: 43D34F116B1626C2023-8016 Znaleziono 1 błąd: 221445 - Czujnik otwierania pokrywy tylnej B1303 54 [10001001] - Brak kalibracji / nastaw podstawowych MIL zapalona - Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów Ramka zamrożona: Priorytet błędu: 5 Częstość błędu: 1 Wew.licznik błędów: 239 Przebieg: 112303 km Data: 2025.03.29 Czas: 17:02:50 Terminal_15_Kessy_specified_value: ON Terminal_15_Kessy_actual_value: ON Terminal_15_central electric_actual_value: ON Terminal_15red_Kessy_specified_value: ON Terminal_15red_Kessy_actual_value: ON Terminal_S_Kessy_specified_value: ON Terminal_S_Kessy_actual_value: ON Terminal_S_central electric_actual_value: ON Terminal_50_Kessy_specified_value: OFF Terminal_50_Kessy_actual_value: OFF ZAT_pressed: OFF Położenie dźwigni zakresów: parkowanie: Odblokowano i zablokowano Zapytanie aktywne: Warunek niespełniony Odblokowanie blokady kolumny kierownicy: Warunek spełniony Odblokowanie immobilisera: Warunek spełniony Brak aktywnego trybu usterki: Warunek spełniony Ważnośc sygnatury kluczyka: Warunek spełniony Control Module Voltage: 12.096 V Informacja dla kierowcy: odtworzenie położenia kluczyka: serwis: nieaktywne Informacja dla kierowcy: ostrzeżenie o toczeniu się samochodu: nieaktywne Informacja dla kierowcy: wyłączenie awaryjne: nieaktywne Internal_key_position: no_message Informacja dla kierowcy: wyłączenie systemu Komfort: nieaktywne Prędkość pojazdu: 0.0 km/h Prędkość obrotowa silnika: 0.0 /min Status blokady samochodu: Samochód odblokowany Zbliżenie od wewnątrz: nieaktywne Uruchomienie od wewnątrz: nieaktywne Zbliżenie z zewnątrz: nieaktywne Uruchomienie z zewnątrz: nieaktywne Mechanizm uruchamiający cięgno zewnętrznej klamki drzwi: nieaktywne Informacja na temat kodu: Zakodowano Zbliżenie od wewnątrz: nieaktywne Uruchomienie od wewnątrz: nieaktywne Zbliżenie z zewnątrz: nieaktywne Uruchomienie z zewnątrz: nieaktywne Mechanizm uruchamiający cięgno zewnętrznej klamki drzwi: nieaktywne Informacja na temat kodu: Zakodowano Zbliżenie od wewnątrz: nieaktywne Uruchomienie od wewnątrz: nieaktywne Zbliżenie z zewnątrz: nieaktywne Uruchomienie z zewnątrz: nieaktywne Mechanizm uruchamiający cięgno zewnętrznej klamki drzwi: nieaktywne Informacja na temat kodu: Niezakodowane Zbliżenie od wewnątrz: nieaktywne Uruchomienie od wewnątrz: nieaktywne Zbliżenie z zewnątrz: nieaktywne Uruchomienie z zewnątrz: nieaktywne Mechanizm uruchamiający cięgno zewnętrznej klamki drzwi: nieaktywne Informacja na temat kodu: Niezakodowane Drzwi kierowcy: Otwarte Drzwi pasażera: Zamknięte Drzwi tylne lewe: Zamknięte Drzwi tylne prawe: Zamknięte Active_LF_scans: Inic. Identyfikacja ID-czujnika 1: status: Brak odpowiedzi Identyfikacja ID-czujnika 2: status: Brak odpowiedzi Identyfikacja ID-czujnika 3: status: Brak odpowiedzi Identyfikacja ID-czujnika 4: status: Brak odpowiedzi SPN_Byte 0: 00 SPN_Byte 1: 00 SPN_Byte 2: 00
Muskel1 Opublikowano Sobota o 16:28 Opublikowano Sobota o 16:28 Wrzucamy zawsze pełny auto-scan w postaci pliku tekstowego. txt, a nie kody błędów, wycinki ze scanu czy zdjęcia.
robson760 Opublikowano Sobota o 17:00 Autor Opublikowano Sobota o 17:00 30 minut temu, Muskel1 napisał(a): Wrzucamy zawsze pełny auto-scan w postaci pliku tekstowego. txt, a nie kody błędów, wycinki ze scanu czy zdjęcia. jest i pełen skan w załączeniu. klapa_touran_29.03.2025.txt
Muskel1 Opublikowano Sobota o 17:16 Opublikowano Sobota o 17:16 To Touran II, czyli platforma MQB. Spróbuj przeprowadzić nastawy podstawowe. Wejdź w sterownik 05, następnie w nastawy podstawowe, wyszukaj nastawy opisanej jako: ENG129002-MAS01167-control_supply_voltage_vip uruchom ją na ok. 1 min., po czym wychodzisz ze sterownika, rozłączasz się, wyłączasz zapłon na przynajmniej 30 sek. Uruchamiasz ponownie zapłon, łączysz się ze sterownikiem 05, sprawdzasz czy da się wykasować błąd.
robson760 Opublikowano Sobota o 17:36 Autor Opublikowano Sobota o 17:36 18 minut temu, Muskel1 napisał(a): To Touran II, czyli platforma MQB. Spróbuj przeprowadzić nastawy podstawowe. Wejdź w sterownik 05, następnie w nastawy podstawowe, wyszukaj nastawy opisanej jako: ENG129002-MAS01167-control_supply_voltage_vip uruchom ją na ok. 1 min., po czym wychodzisz ze sterownika, rozłączasz się, wyłączasz zapłon na przynajmniej 30 sek. Uruchamiasz ponownie zapłon, łączysz się ze sterownikiem 05, sprawdzasz czy da się wykasować błąd. właśnie nie mam czegoś takiego na liście . w załączeniu zrzut ekranu nast_podst.docx
Muskel1 Opublikowano Sobota o 17:47 Opublikowano Sobota o 17:47 Spróbuj uprzednio wprowadzić kod 20103 w dostępie upoważnionym (16)
robson760 Opublikowano Sobota o 17:54 Autor Opublikowano Sobota o 17:54 6 minut temu, Muskel1 napisał(a): Spróbuj uprzednio wprowadzić kod 20103 w dostępie upoważnionym (16) kod wprowadzałem już wcześniej, dokładnie też taki jak podesłałeś bo taki mi się podposiwada, ale bez efektu. teraz też to powtórzyłem ale bez zmian
robson760 Opublikowano Sobota o 18:09 Autor Opublikowano Sobota o 18:09 2 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Może wina klona. Wątpię, ale możliwe .
turzol Opublikowano Sobota o 18:26 Opublikowano Sobota o 18:26 (edytowane) Spróbuj znaleźć control_supply_voltage_vip w testach wykonawczych (Output tests) sterownika Kessy 05 Edytowane Sobota o 18:26 przez turzol
Muskel1 Opublikowano Sobota o 18:37 Opublikowano Sobota o 18:37 11 minut temu, turzol napisał(a): Spróbuj znaleźć control_supply_voltage_vip w testach wykonawczych (Output tests) sterownika Kessy 05 Już mu to napisałem. Nie ma tego u siebie (zobacz w dokumencie, który wrzucił).
turzol Opublikowano Sobota o 18:56 Opublikowano Sobota o 18:56 w dokumencie są nastawy podstawowe, mówie o testach wykonawczych
Muskel1 Opublikowano Sobota o 18:59 Opublikowano Sobota o 18:59 (edytowane) Mój błąd, źle sobie przetłumaczyłem. Miałem na myśli testy wykonawcze... Edytowane Sobota o 19:00 przez Muskel1
robson760 Opublikowano Niedziela o 09:18 Autor Opublikowano Niedziela o 09:18 zrobiłem tak jak mówiliście, błędy zniknęły, ale klapa nadal nie działa otwieranie gestem. jak zmieniłem w adaptacjach to zaznaczona na żółto na aktywne to błędy powracją. w załączeniu zrzutu 30.03.2025_klapa.docx
robson760 Opublikowano Niedziela o 09:39 Autor Opublikowano Niedziela o 09:39 3 minuty temu, Muskel1 napisał(a): Sterownik używany? Ciężko powiedzieć , bo auto kupiłem po małej naprawie . Fizycznie wyglądał na nowy ale pewności nie ma. Teoretycznie mógłbym kupić z np tej aukcji i podłączyć bo tu nowy allegro.pl ALLEGRO.PL
robson760 Opublikowano Niedziela o 09:42 Autor Opublikowano Niedziela o 09:42 Niby mi to nie jest niezbędne do życia ale jak już jest to można byłoby uruchomić , a do tego nie daje mi spokoju jak coś nie działa 😁
Rekomendowane odpowiedzi