Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Różnica w spalaniu po zamianie na większe koła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

macie moze jakies swoje doswiadczenia zwiazane z roznica w spalaniu auta na wiekszych kolach. obecnie mam w swojej czworeczce oryginale felgi 15 z opona 195. jednak mam zamiar zalozyc 225/40/17. jezdze obecnie sporo wiec jak to kazdy kierowca chce zeby autko palilo jak najmniej. Dowiedziale sie ostatnio ze na takiej oponie moze palic nawet o 1 litr wiecej. Czy to jest mozliwe? Bo nie wiem czy zamieniac czy sie raczej wstrzymac.

Opublikowano

macie moze jakies swoje doswiadczenia zwiazane z roznica w spalaniu auta na wiekszych kolach. obecnie mam w swojej czworeczce oryginale felgi 15 z opona 195. jednak mam zamiar zalozyc 225/40/17. jezdze obecnie sporo wiec jak to kazdy kierowca chce zeby autko palilo jak najmniej. Dowiedziale sie ostatnio ze na takiej oponie moze palic nawet o 1 litr wiecej. Czy to jest mozliwe? Bo nie wiem czy zamieniac czy sie raczej wstrzymac.

było już o tym wiele razy...spalanie zwiekszy sie napewno a jak masz tylko 110KM to odczujesz znaczny spadek mocy :cool1:

Opublikowano

Ze spalaniem wcale tak nie jest szczegolnie w dieslach :P Ja zima jezdze na 15" i pali mi wiecej niz latem na 17" :P

tez mam 1.9tdi i w jezdzie szczegolnie w miescie w godzinach szczytu spala mi jakies 6,7l wiec imo do przyjecia :)

Wiadomo warunki inne, ale wydaje mi sie ze roznica drastyczna nie jest na 18" palil mi tak samo :)

Opublikowano

zakładając, że rocznie robisz 80tys km

w miesiącu (w zaokrągleniu) wychodzi 6500

to różnica w koszcie paliwa to 230-240zł (miesięcznie)

To dużo ? 80tys rocznie to już naprawdę sporo.

(7L/100km średnie spalanie- takie wziąłem Twoje dzisiejsze spalanie)

W mojej ocenie poza tym, nie jest to 1L więcej "na 100"

Opublikowano

a jak będzie ze spalaniem z felgą 17" przy silniku 1.6 ? :mysli:

Opublikowano

wydaje mi sie ,że odpowiedz dostałes wyżej :cool1:

Opublikowano

w moim przypadku V6 2.4 na kolach 205/55/16 spalal srednio 9.3-9.8. Teraz po zmianie na 225/40/18 pali 10.5-11.3. Wieksze opory toczenia i sporo wieksza waga robia swoje. Roznica w dynamice sporadyczna.

Opublikowano

Ja jeżdzę w zimie na 195/65/15, w lecie 215/45/17. W tym roku dość długo śmigałem na zimówkach, nawet w ciepłe dni więc miałem porównanie przy tej samej temperaturze i mniej więcej takich samych odcinkach. Wyszła mi różnica niecałego litra, dokładnie tak 0.7-0.8 litra. Przy 1.6 może być troszkę więcej.

Opublikowano

A u mnie spalanie nie wzrosło, no chyba że o 0.2-0.3 litra - taka była różnica przy ostatnim tankowaniu. Stawiam jednak bardziej na prędkości, bo ostatnio trochę polatałem w trasach z grubymi prędkościami.

W codziennym użytkowaniu brak jakiegokolwiek odczucia spadku dynamiki.

A przeszedłem z kół 195/65/15 na 225/40/18 przy 110 KM.

Opublikowano

Przy 1.6 trzeba liczyc około 1,0l -1,5l zwłaszcza jeśli większosc jazdy po mieście no i jednak jest spory spadek na przyspieszeniu

Opublikowano

Przy 1.6 trzeba liczyc około 1,0l -1,5l zwłaszcza jeśli większosc jazdy po mieście no i jednak jest spory spadek na przyspieszeniu

dokladnie

opory toczenia sa wieksze

1.6 bedze sie meczyl...

Opublikowano

A u mnie spalanie nie wzrosło, no chyba że o 0.2-0.3 litra - taka była różnica przy ostatnim tankowaniu. Stawiam jednak bardziej na prędkości, bo ostatnio trochę polatałem w trasach z grubymi prędkościami.

W codziennym użytkowaniu brak jakiegokolwiek odczucia spadku dynamiki.

A przeszedłem z kół 195/65/15 na 225/40/18 przy 110 KM.

Kolejne pomiary dokonane -> spalanie skoczyło o max. pół litra, a i tak nie jestem do końca przekonany, że to od kół, bo jakieś 80% baku było spalone w mieście, w korkach i gazem lekko ostatnio nie operowałem :evil: